İlgili kuruluşlar16.01.2008 17:02:47

Ülkemizde diyabetliler Devlet ve Üniversite hastanelerinin diyabet ve endokrinoloji

Ülkemizde diyabetliler Devlet ve Üniversite hastanelerinin diyabet ve endokrinoloji polikliniklerinde, bunların olmadığı yerlerde ise iç hastalıkları polikliniklerinde izlenir.

Bunlar dışında diyabetlilere hizmet veren özel diyabet hastaneleri ve diyabet merkezleri vardır. Çeşitli dernek ve kurumlar da diyabetli hastaların yaşam kalitesini artırmak için hastalara yönelik eğitim, izleme ve tedavi hizmetlerinin yaygınlaşması, sağlık personelinin eğitimi gibi konularda çalışmalar yürütmektedir.

Türkiye Sağlık Bakanlığı 1994 yılından beri kronik hastalıklarla ilgili programlara ağırlık vermeye başladı ve bu kapsamda diyabet merkezleri oluşturulmasını ve sağlık personelinin, hastaların ve halkın eğitilmesini sağlamak, standart bakım protokolleri geliştirmek, diyabet riski olan kişi sayısını saptamak ve önleyici tedbirler almak için bir “Ulusal Diyabet Kontrol Programı” geliştirdi ve diyabet merkezlerinin organizasyonu ve veri tabanlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlattı.

1997 yılında Türkiye Diyabet Vakfı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, TC Sağlık Bakanlığı ve Devlet İstatistik Enstitüsü Bayer Türk firmasının da katkısıyla Avrupa’nın en büyük epidemiyoloji çalışması olan Türkiye Diyabet Prevalansı çalışması gerçekleştirilerek ülkemizin diyabet haritasının çıkarılması amacıyla uluslararası standartlarda bir şeker taraması gerçekleştirdi.

Bu konularda ve diyabetle ilgili daha fazla bilgi edinmek için başvurabileceğiniz diyabetle ilgili kuruluşların bir kısmının adres ve telefonlarını Yararlı Adresler bölümünde bulabilirsiniz.
 
DİYABET BAKIMINDA HEDEFLENMESİ ÖNERİLEN STANDARTLAR
1. Standart – Önleme: Genel olarak diyabet gelişme riskini azaltmayı hedefleyen programlar uygulanmalıdır.
2.Standart – Diyabetlilerin Saptanması/Taranması: İkinci tip diyabet bulunan kişilerin taranmasını hedefleyen programlar geliştirilmelidir.
3.Standart – Hastaların Güçlendirilmesi: Kendi sağlık bakımlarıyla ilgili kararlara katılabilmelerini sağlamak için, diyabetli hastalar eğitilmeli ve bilgilendirilmelidir.
4.Standart – Erişkinlerde Klinik Bakım: Bütün diyabetli erişkinlere kaliteli klinik hizmetler sunulması sağlanmalı, diyabete bağlı sorunların gelişme riskleri konusunda bilgi verilmeli ve bu riskleri azaltmaya yönelik destek sunulmalıdır.
5.Standart – Çocuklarda Tıbbi Bakım: Diyabetli bütün çocuklara ve bakımlarından sorumlu kişilere kaliteli klinik hizmetlerin sunulması sağlanmalıdır.
6.Standart – Gençlerde Tıbbi Bakım: Diyabetli bütün gençlere kaliteli klinik hizmetlerin sunulması sağlanmalıdır. Bu hizmetlerin erişkinlik çağına ulaşanlarda kesintisiz devamı için gerekli geçiş önlemleri alınmalıdır.
7.Standart – Acil Sorunlarda Tıbbi Bakım: Diyabet merkezlerinde, diyabet koması ve diyabete bağlı diğer acil durumlarda hızlı ve etkili tedavi sunulmasını sağlayacak protokoller geliştirilmelidir.
8.Standart – Hastanede Tıbbi Bakım: Hastaneye yatış nedeni ne olursa olsun, hastaneye yatırılmış bütün diyabetli hastalar durumları konusunda bilgilendirilmeli ve diyabet bakımları yapılmalıdır.
9.Standart – Gebelikte Tıbbi Bakım: Gebe kalmak isteyen ya da gebe kalan bütün diyabetli kadınlara ve gebelik sırasında diyabet gelişen bütün kadınlara, kendi sağlıklarını koruma ve sağlıklı, normal bir bebek doğurma şansını en üst düzeye çıkaran kaliteli hizmetler sunulmalıdır.
10.Standart – Sorunların Saptanması: Diyabete bağlı uzun süreli sorunların saptanması için, bütün diyabetlilere düzenli aralıklarla tıbbi denetim uygulanmalıdır.
11.Standart – Sorunların Tedavisi ve Sorunlu Hastaların Desteklenmesi: Kalıcı sakatlık ve erken yaşta ölüm riskini azaltmak için uzun süreli sorunlara erken tanı konulmalı ve zaman yitirmeksizin tedavi uygulanmalı ve ihtiyaç duyan sorunlu hastalara gerekli destek hizmetleri sunulmalıdır
12.Standart – Eşgüdümlü Çalışma: Diyabetlilere hizmet sunan farklı kurum ve örgütlerin çalışmaları arasında eşgüdüm sağlanarak, diyabetlilerin bütün bu hizmetlerden etkili bir biçimde yararlanması sağlanmalıdır.

İngiltere’de Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve 2013 yılına kadar gerçekleştirilmesi hedeflenen standartlar temel alınmıştır.
 
DİYABET BAKIMI
Size diyabet tanısı konulduysa, doktorunuzun ya da diyabet merkezinin şunları gerçekleştirmesi beklenir:
•   Tam bir tıbbi muayene.
•   Doktorunuzla görüşme. Bu görüşmede size diyabetin ne olduğu anlatılmalı ve nasıl tedavi edileceğiniz açıklanmalı.
•   Bir diyetisyenle görüşme; diyetisyen beslenme alışkanlıklarınızı öğrenmek isteyecek ve gelecekte nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda size temel bazı bilgiler verecektir. Konuyu daha ayrıntılı tartışmak üzere size yeni bir randevu da verilmeli.
•   Diyabetin işinizi nasıl etkileyeceği, araba kullanma, sigorta sorunları, tedavinin mali yükü gibi konularda bilgilendirilmelisiniz.
•   Türkiye’deki ve yaşadığınız bölgedeki diyabet merkezleri hakkında bilgilendirilmelisiniz.
•   Diyabet eğitiminiz sürdürülmeli, egzersizlerin yararlı etkileri üzerinde durulmalı ve diyabetinizin denetim altında tutulup tutulamadığı değerlendirilmelidir.
 
İsterseniz eğitim seanslarına, yakın bir arkadaşınızı ya da akrabanızı götürebilmelisiniz.

İnsülin tedavisi görüyorsanız:
•   Enjeksiyon tekniği, insülinin korunması, şırınga ve kalemlerin bakımı, kan şekeri testleri ve sonuçların yorumlanması konularında sık sık eğitim seanslarına katılmalısınız.
•   Gerekli cihaz ve gereçleri nasıl elde edebileceğiniz açıklanmalı.
•   Hipoglisemi atakları tartışılmalı ve bu konuda neler yapabileceğiniz anlatılmalı.
 
Haplarla tedavi ediliyorsanız:
•   Hipoglisemi olasılığı tartışılmalı ve bu konuda neler yapabileceğiniz anlatılmalı.
•   Kan ya da idrar testleri, sonuçların nasıl yorumlanacağı ve gereçlerin nasıl elde edilebileceği açıklanmalı.
 
Tek başına diyetle tedavi ediliyorsanız:
•   Kan ya da idrar testleri, sonuçların nasıl yorumlanacağı ve gereçlerin nasıl elde edilebileceği açıklanmalı.
 
Diyabetiniz denetim altına alındıktan sonra şunlar yapılmalı:
•   Düzenli aralıklarla -gerekirse yılda bir kez- doktorunuzla görüşme. Bu görüşmelerde diyabetin denetim altına alınıp alınmadığı değerlendirilmeli ve tartışılmalı.
•   Bir uzman tavsiyesine gereksinim duyduğunuzda sağlık ekibinden bir kişiyle bağ kurabilme olanağı.
•   Kendinizi hazırlıklı hissettikçe yeni eğitim seansları.
•   Diyabet konusunda deneyimli bir doktor tarafından yılda bir kez yapılan tıbbi inceleme.
 
Bu incelemede:
•   Kilonuz kaydedilmeli.
•   İdrarınızda protein aranmalı.
•   Uzun dönemli diyabet kontrolünü ölçmek için kan testi yapılmalı.
•   Evde yaptığınız izleme testleri de dahil olmak üzere, diyabet kontrolü tartışılmalı.
•   Kan basıncınız kontrol edilmeli.
•   Görme keskinliğiniz muayene edilmeli ve göz dibinize bakılmalı. Göz dibinizin fotoğrafı çekilebilir. Gerekiyorsa göz hastalıkları uzmanına sevk edilebilirsiniz.
•   Bacaklarınız ve ayaklarınız muayene edilerek dolaşım ve sinirler incelenmeli. Ayak sorunları için gerekiyorsa bir uzmana sevk edilebilirsiniz.
•   İnsülin tedavisi görüyorsanız, enjeksiyon yerleriniz muayene edilmeli.
•   Görüşmede, evde ve işte karşılaştığınız sorunlarla nasıl baş ettiğinizi tartışabileceğiniz bir süre ayrılmalı.
 
Sizin rolünüz
Siz de diyabet bakım ekibinin önemli bir üyesisiniz, dolayısıyla diyabetinizi iyice anlayarak kendi durumunuzu denetim altında tutmaya çalışın.

Yakın çevrenizdeki bir diyabet merkezinden, diyabet uzmanı bir doktordan ya da bir hastaneden burada anlatılan hizmetleri almak için gereken adımları atın. Çevrenizde bunların hiçbiri yoksa:
 
•   Erişebildiğiniz bir doktora başvurun ve bu hizmetlere nasıl ulaşabileceğinizi tartışın
•   Bölgenizdeki sağlık ocağına başvurun
•   Diyabet merkezlerinden birini telefonla arayın
 


www.saglikpark.com
sitesinden 28.03.2024 17:00:16 tarihinde yazdırılmıştır.