Şifa verme08.12.2008 00:07:23

Şifa verme veya "el sürme" vücut bakımının en eski formlarından biridir ve İngiltere'de en yaygın kullanılan tamamlayıcı tıp yöntemlerindendir.

Şifa verme veya "el sürme" vücut bakımının en eski formlarından biridir ve İngiltere'de en yaygın kullanılan tamamlayıcı tıp yöntemlerindendir.

İngiltere'de 20.000'den fazla şifacı olduğu tahmin edilmektedir ancak esas rakam 16 farklı şifa verme teşkilatına üye 8.000 şifacı ile tamamlayıcı tıp uzmanı olarak kayıtlı 14.000 şifacı arasında değişmektedir.

Şifa vermenin en uygun tanımı, bilinçli kasıt uygulamasıdır - yani, başkalarının sağlığını ve iyiliğini düzeltmek için pozitif düşünce ve inançlardan yararlanmak. Şifa vermenin temeli muhtemelen çok eskidedir, çünkü bazı Samanların bazı uygulamalarına benzemektedir. Bu Şaman uygulamalarının esasının ise, Avustralyalı Aborjin kültürüne yakın olduğu için, Neolitik dönemde yaşayan toplumlarda bulunduğu söylenebilir.

Bütün şifa verme sistemlerinde ortak olarak görülen iki özellik bulunmaktadır:

  • Şifa verme sürecine karşı düzenli bir yaklaşım vardır. Bu dini (veya "New Age" ruhani inançlar) olabilir veya geleneksel Çin tıbbı gibi belirli bir tıp sistemine bağlı bulunabilir - örneğin Qigong, geleneksel Çin tıbbına sıkı bir şekilde bağlı bir şifa verme sistemi olarak kabul edilebilir.
  • Şifacılar bir şekilde enerjilerini, iyileştirilen kişiye ("alıcı'ya) aktarabildiklerine inanırlar.

Hıristiyan toplumlarında şifa verme, özellikle etkili ilaçların olmadığı Orta Çağ'da, papazlığın önemli bir parçası olmuştur. Yıllar içinde İngiltere'de önemli bir şifa verme geleneği gelişmiştir ve bugün İngiltere'de muhtemelen diğer Batılı sanayileşmiş ülkelerin hepsinden daha çok sayıda şifacı bulunmaktadır.

Şifa vermeye karşı benimsenen çok sayıda farklı yaklaşım bulunmaktadır:

  • Profesyonel olmayan şifacılar, kendilerini belirli bir inanca mensup olmayan ama genelde doğuştan gelen bir şifa verme becerisinin yanı sıra "insanların enerjisini dengelemek" için yardım etme isteği bulunan kişiler olarak tanımlarlar.
  • Ruhani şifa verme, elleri sürerken dua okumak ve/veya dini içerikli meditasyon yapmaktır.
  • Reiki etkileşimli bir şifa verme sistemidir. Burada şifacı ve iyileştirilen (alıcı) arasında alıcının enerji dengesini sağlamak amacıyla şifa verme enerjisi aktarılır.
  • Şifacı dokunma, yirminci yüzyıl da Amerikalı bir hemşire olan

Profesör Dolores Kreiger tarafından geliştirilen belirli bir modern şifa verme yöntemidir. Burada amaç, alıcının "enerji alanını" "dengelemek" veya "yeniden şekillendirmek" tir. Şifa vermede ne gibi mekanizmaların kullanıldığı belirsizdir ama şifa verme işe yarıyorsa bu, alıcının kendi vücudunu hastalığın yol açtığı hasarı tersine çevirecek bir etki sayesinde gerçekleşmektedir. Başka bir deyişle, şifacı/alıcı ilişkisinin etkisi, hastanın kendi kendisine şifa vermesini sağlamaktadır.


On altıncı yüzyıldan kalma Aziz Peter ve Aziz John'u topal bir adamı tedavi ederken gösteren bir resim.

ŞİFA VERME NELERDEN OLUŞMAKTADIR?

Şifa verme yöntemleri birbirinden farklı pek çok şekilde uygulanmaktadır. Bazı karizmatik şifacılar vardır. Bunlar geçmişte ünlüler ve sporcularla özdeşleştirilmiştir. Ancak çoğu şifacılar yardım etmeleri için onlara başvuran insanlarla tamamen gönüllü bir şekilde çalışırlar.

Şifa verme, şifacı ve alıcının aynı odada aynı anda bulunmasıyla da gerçekleşebilir, uzaktan şifa verme şeklinde de yapılabilir. Uzaktan şifa vermede alıcı, şifacıdan sadece günün belirli vakitlerinde onun için dua etmesini ister.

Şifa verme hemen her yerde uygulanabilir - doktorların muayenehanelerinde, özel şifa verme merkezlerinde veya evinizde. Her seansı bir-iki dakika ile bir saat arası sürer ve oturur veya yatar hâlde tedavi edilebilirsiniz. Genelde şifacı bir süre sessiz kalır. Bu, onun için hazırlanma safhasıdır. Bu süre içinde gevşer ve kendini sorunuza odaklar.

Bunun ardından şifacı ellerini vücudunuzun üzerinde genelde size dokunmadan gezdirir ve şifa vermesi gereken belirli bölgeleri tespit etmeye çalışır. Bundan sonra ellerini, ya sadece vücudunuzun şifa verilecek kısmında tutar, ya da enerjinizi dengelemek için ellerini vücudunuz üzerinde okşar veya süpürür gibi dolaştırır.

Genelde, şifa verme insanı sakinleştiren ve rahatlatan bir deneyimdir ve şifa verilen bölgenin etrafında biraz ürperme veya sıcaklık hissedebilirsiniz. Bazı insanlar yalnızca bir veya iki şifa verme seansıyla belirgin bir yarar görürken, diğerlerinin yararlanması için pek çok seans gerekir.

ŞİFA VERME İŞE YARAR MI?

Şifa verme, hemen her rahatsızlıktan muzdarip insana somut yararlar sağlayabilir. Değişik şifa verme yöntemleri üzerinde çok sayıda klinik deney yapılmıştır. Muhtemelen en derinlemesine incelenen yöntem, çok çeşitli durumda gözle görünür yarar sağlayan şifacı dokunmadır. Şifa vermenin vücudun iyileşme süreci üzerinde olumlu bir fizyolojik etkisi olduğu yolunda kanıtlar bulunmaktadır.

1990'ların başında yapılmış olan bu alandaki en etkileyici çalışmalardan birinde göğüs ağrısı şikayetiyle Amerika'da bir yoğun bakım birimine kaldırılan yaklaşık 1.000 hastada uzaktan şifa uygulanmıştır. Hastalar gelişigüzel olarak iki gruba ayrılmıştır: Uzaktan şifa uygulananlar ve uygulanmayanlar. Ancak hastalara kendilerinin hangi grupta olduğu bildirilmemiştir. Hastanede gördükleri tedavinin sonuçları, kimin uzaktan şifa aldığını bilmeyen bir kişi tarafından kaydedilmiştir. Sonuçlar, uzaktan şifa vermenin çok büyük bir etkisi olduğunu çünkü şifa alan kişilerin hayatta kalma şansının daha yüksek olduğuna ve kendilerinde daha az komplikasyon görüldüğüne işaret etmektedir.

Bugün, modern bilimin bu olayı açıklaması çok zordur. Bir kişinin kendisini tanıyan ve ona ilgi gösteren bir başkasının varlığında yaşadığı olumlu hisler şifa verme sürecinin büyük bir parçası olabilir. Ancak, bu uzaktan şifa vermeyi açıklamaz.

ŞİFA VERME GÜVENLİ MİDİR?

Şifa vermenin fiziksel bir yan etkiye yol açtığı bugüne kadar bildirilmemiştir. Ancak tıp alanında uzman olmayan kişiler tıbbi sorunları teşhis etmemelidir.

Sorumluluk sahibi bütün şifa verme toplulukları, şifacılarına tıp doktorlarıyla birlikte çalışmaları ve tedavilerini modern bir teşhise dayandırmaları gerektiğini söylemektedir. Bu, modern yollarla tedavi görmesi gereken hastaların tıbbi eğitimi olmayan ve teşhis koyabilecek durumda bulunmayan kişilere gitmesini engelleyecektir.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Şifa verme, rahatsızlığı ve acıyı azaltmak amacıyla "el sürme" veya uzaktan şifa vermekten oluşur (örneğin dua).
  • Şifa verme İngiltere'de yaygın olarak uygulanmaktadır.
  • Şifa vermenin çok farklı yöntemleri vardır.



www.saglikpark.com
sitesinden 19.04.2024 02:09:57 tarihinde yazdırılmıştır.