Şimdi neler olacak?07.12.2008 23:59:29

Ne yazık ki, bir kez İBS geliştikten sonra belirtilerin sürmesi olasıdır. Bir belirip bir kaybolsalar da kalıcı bir iyileşme mümkün değildir. En çarpıcı özellik, şiddeti zaman zaman değişse de belirtilerin sürekli var olmasıdır.

Bir uzmana başvurduğunuzda, tekrar muayene olup olmayacağınız ve olacaksanız sıklığının ne olacağı sizin kişisel durumunuza bağlıdır. Belirtilerinizle ilgili açıklamaları tatmin edici bulabilir ve özellikle İBS'niz sizi çok rahatsız etmiyorsa doktora yeniden gitmek istemeyebilirsiniz. Lif alımında değişiklik yapmanız istendiğinde ve/veya ilaç kullanmanız gerektiğinde izleme muayenesi için gitmeniz gerekebilir. Bu şekilde tedaviye yanıtınız değerlendirilebilir ve kontrol muayeneleri, belirtileriniz sabit bir hal alıncaya ya da doktora gitmenin daha fazla yarar sağlamayacağı anlaşılıncaya kadar devam edebilir. Bununla beraber, gereksinim duyduğunuzda gidebilmeniz için doktorunuzla bağlantınız iyi olmalıdır. Bazı kişilerin durumu izlenmek, belirtileri ve endişeleri tartışmak için düzenli olarak doktora gitmesi gerekir. Doktorunuzla iyi bir ilişki kuramıyor ve onun sizi anlamadığını düşünüyorsanız İBS'yle ilgilenen başka bir doktora başvurabilirsiniz.

SONLANIM

Ne yazık ki, bir kez İBS geliştikten sonra belirtilerin sürmesi olasıdır. Bir belirip bir kaybolsalar da kalıcı bir iyileşme mümkün değildir. En çarpıcı özellik, şiddeti zaman zaman değişse de belirtilerin sürekli var olmasıdır. İBS'lilerin önemli bir kısmı 12 aylık bir dönem boyunca belirtisiz kalabilir ancak bunun yerine hazımsızlık (dispepsi) gibi başka belirtiler gelişebilir. Bir çalışmada İBS'lilerin yaklaşık %30'unda 5 yıl sonra hâlâ belirtiler olduğu bulunmuştur; bir başka çalışmada 5 yıl sonra hastaların yalnızca %5'inin belirtilerden kurtulduğu görülmüştür.
Aşağıdakilerin bulunması durumunda belirtilerin tamamen düzelmesi daha zordur:

  • Psikolojik etmenler (örn. anksiyete) büyük rol oynuyorsa
  • İBS uzun süredir varsa
  • Karın ameliyatı geçirilmişse

Birçok kişi sorunlarıyla birlikte yaşamayı öğrenir ve doktorun açıklama ve güvencelerinin tedavinin en önemli yönü olduğunu fark eder. Belirtileriniz önemli ölçüde değişmişse, bunu mutlaka doktorunuza söylemelisiniz. Ancak, İBS tanısı konulduktan sonra yeni ve ciddi bir başka hastalık gelişme olasılığı son derece düşüktür.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • İBS uzun süreli bir sorundur, belirtiler gidip gelse de kalıcı bir şifa pek olası değildir.
  • Durumunuza tanı konulduktan sonra kontrol için tekrar doktora gitmeniz gerekip gerekmediği kişisel durumlara göre değişir.
  • Çoğu kişi İBS belirtileriyle yaşamayı öğrenir. Bunlar rahatsızlık verse de herhangi bir komplikasyona yol açması pek olası değildir.
  • Sizde İBS varsa ciddi bir hastalık görülmemesi şansınız çok yüksektir.



www.saglikpark.com
sitesinden 30.04.2024 03:47:22 tarihinde yazdırılmıştır.