Sorular ve yanıtlar16.01.2008 17:03:12

Diyabeti olduğunu öğrenen kişilerin tekrar tekrar sorduğu bazı sorular var. Burada

Diyabeti olduğunu öğrenen kişilerin tekrar tekrar sorduğu bazı sorular var. Burada bunların bir bölümünü ele alacağız.
 
•   Diyabetim olduğu için sürücü belgem elimden alınır mı?
Bu soruya kısaca “hayır” yanıtı verebiliriz. Ancak Avrupa Birliği’nin sürücülük kurallarına göre insülin kullanan kişilerin C ve D grubu sürüş ehliyeti almaları mümkün değildir. Türkiye’de de yasaların Avrupa Birliği’ndeki kurallara uygunluğu sağlanacağına göre ileride böyle bir sorunla karşılaşılacaktır. Yine de, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde diyabetlilere yönelik bu kısıtlamaların kaldırılmasını sağlamak için çalışmalar yürütüldüğü belirtilmeli.

•   Normal cinsel yaşamımı sürdürebilir miyim?
Diyabetli bazı erkeklerde görülen iktidarsızlık sorunu dışında, cinsel yaşamınızın etkilenmesi için hiçbir neden yok. Ayrıca, diyabet kadınlarda doğurganlığı etkileme. Ancak cinsel ilişkinin enerji harcanan bir etkinlik olduğunu, kan şekerinizin düşmesine neden olacağını ve hipoglisemi atağını tetikleyebileceğini unutmayın.
 
•   Diyabet işimi etkileyebilir mi?
Bu bir ölçüde nasıl bir işte çalıştığınıza bağlı. İnsülin ya da sülfonilüre tedavisi görüyorsanız, dikkat edilmesi gereken temel sorun, hipoglisemi atağı geçirirseniz bunun sizin ya da çalışma arkadaşlarınız için ne gibi sonuçlar doğurabileceğidir. Bu nedenle, yükseklere tırmanmayı gerektiren işlerde çalışmak gibi fiziksel olarak riskli işleri ya da poliste ya da ambulans servisinde çalışmak gibi diğer tehlikelerin söz konusu olduğu işleri kabul etmeden önce iyi düşünün. Ancak diyabet tanısı konulduğunda bu alanlardan birinde çalışıyorsanız, diyabetiniz kontrol altındaysa ve çok seyrek olarak hipoglisemi atağı geçiriyorsanız, işinize devam edebilirsiniz.

İşiniz ne olursa olsun, sessiz kalmak çok daha çekici gelse bile işvereninize ve iş arkadaşlarınıza diyabetiniz olduğunu söylemenizde yarar var. Hipoglisemi atağı geçirirseniz ve bunun ne olduğunu ya da ne yapmak gerektiğini kimse bilmiyorsa, yaşadıklarınız hem sizin için hem başkaları için çok can sıkıcı, hatta tehlikeli olabilir.
 
•   Çocuklarımda da diyabet olacak mı?
Tip 1 (insüline bağımlı) diyabet hastalarının çocuklarında bu durumun gelişme riski küçük, ancak normalden biraz fazladır. Nedeni bilinmemekle beraber, diyabetli kişi babaysa, bu olasılık daha fazladır. Hem annede, hem de babada tip 1 diyabet varsa risk daha da artar. Günümüzde anne ya da babada tip 1 diyabet varsa çocuktaki riskin yüzde beş olduğu, her ikisinde de tip 1 diyabet varsa, çocuktaki riskin yüzde on beşe çıkabileceği tahmin ediliyor.

Tip 2 (insüline bağlı olmayan) diyabette durum bu kadar açık değil. Özel diyabet tipleri bulunan bazı ailelerde kalıtım riski çok yüksek olmakla birlikte bu çok küçük bir azınlık ve tip 2 diyabetli hastaların çoğunda risk konusunda doğru bir tahmin yapma olanağı yok.
 
•   Diyabet nedeniyle kör olacak mıyım ya da bende böbrek yetersizliği gelişecek mi?
Bazı ailelerde diyabete yatkınlık kalıtımsal olduğundan hastaların çoğunun ağır diyabet komplikasyonları yaşamış akraba ya da tanıdıkları var. Oysa göz ve böbrek sorunları hastaların küçük bir azınlığını ilgilendirir ve kan şekerinin titizlikle denetim altında tutulması durumunda bu sorunların gelişme riski büyük ölçüde azaltılabilir.

Sorunun erken fark edilmesi koşuluyla, gerek göz, gerekse böbrek komplikasyonlarının ilerlemesini ya da kötüleşmesini önleyen yeni birçok tedavi yaklaşımı var. Bu nedenle diyabet hastalarının düzenli olarak muayene edilmesi çok önemlidir.


www.saglikpark.com
sitesinden 25.04.2024 15:24:59 tarihinde yazdırılmıştır.