Tanı koymak16.01.2008 16:57:05

İnsanlar kendilerinde diyabet olduğunu farklı yollardan öğrenir. Genellikle tip 2

İnsanlar kendilerinde diyabet olduğunu farklı yollardan öğrenir. Genellikle tip 2 diyabette ilk uğrak yeriniz aile doktorunuzdur, çünkü ya 4. sayfada sayılan belirtilerin bir bölümü veya tümü sizde vardır ya da genel bir sağlık kontrolü yaptırıyorsunuzdur. Bazı kişileri de göz doktorları uyarır ve bir doktora başvurmaları öğütlenir. Bunun nedeni göz muayenesinde gözdeki kan damarlarında diyabetik retinopati adı verilen ve diyabetin erken bir belirtisi olabilecek bir sorun (komplikasyon) görülmesidir.
 
Belirtiler sizde diyabet olduğunu düşündürüyorsa, doktorunuz kan şekerinizi ölçmek ve idrar örneğinizi incelemek isteyecektir. Alınan örnekler analiz için laboratuvara gönderilebilir; ancak günümüzde doktorların çoğunun muayenehanesinde kan şekerini ölçen cihazlar vardır ve size hemen sonucu bildirebilirler.
 
Bu testlerden birinde ya da her ikisinde sonucun normalin üzerinde çıkması durumunda doktorunuz diyabetiniz olduğunu doğrular ve sizi düzenli olarak izler.
 
Yukarıda sözü edildiği gibi, tip 1 diyabet çoğu zaman ansızın başlar; hastanın tanı konulurken ve durum dengelenene kadar hastaneye yatırılması gerekebilir. Bu diyabet tipi bulunan kişilerin bakımı daha çok hastanede uzman bir hekim tarafından yapılır.
 
Kişilerin çoğunda tanı basittir ve kuşkuya yer bırakmaz, ancak az sayıda hastada kan şekeri düzeyinin sınırda olması nedeniyle ek bazı testlerin yapılması gerekir. Bu durumda şeker yükleme testi (oral glukoz tolerans testi) yaptırmanız istenebilir. Bu durumda geceden itibaren bir şey yememeniz söylenecek, hastaneye geldiğinizde açlık kan şekeriniz ölçülecek, daha sonra da belirli miktarda glukoz içeren bir sıvıyı içmeniz istenecektir. Ardından iki saat boyunca yarımşar saat arayla kan testi yapılarak, aldığınız bu glukoza vücudunuzun nasıl tepki verdiği gözlemlenecektir. Ayrıca başlangıçta ve saatte bir idrar örneği vermeniz de talep edilebilir.
 
ŞEKER YÜKLEME TESTİ
Test sonucunuza bağlı olarak üç durum söz konusu olabilir:
• Kan şekeriniz normal sınırlar içindedir, bu durumda diyabetiniz yoktur.
• Kan şekeriniz ortalamanın üzerindedir, ancak diyabetli sayılmanıza neden olacak kadar yüksek değildir. Buna glukoz tolerans bozukluğu (GTB) adı verilir ve gelecekte diyabet gelişme olasılığı bulunduğu için doktorunuz sizi sürekli izlemek isteyeceklerdir. Diyabetli olmamanıza ve tedaviye gereksinimizin bulunmamasına rağmen, beslenmeniz konusunda tavsiyeler yapılacaktır.
• Kan şekeriniz diyabetli olduğunuzu gösterecek kadar yükselmiş olabilir. Bu durumda bir doktorla görüşmeniz ve size uygulanması gereken tedaviyi tartışmanız gerekecektir.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Genellikle diyabet tanısı çeşitli belirtileri olan hastalarda, basit bir idrar ya da kan testiyle konulur
  • Az sayıda hastaya oral glukoz tolerans testi adı verilen bir şeker yükleme testi uygulanması gerekir.
  • Erken tanı çok önemlidir ve belirtileri olan kişilerin hekime başvurarak test yaptırmaları önerilmektedir.


www.saglikpark.com
sitesinden 24.04.2024 07:55:22 tarihinde yazdırılmıştır.