Yalnızca kadın ve çocuklar07.12.2008 22:45:48

Önceden hazırlık yaparak tatili herkes için güzelleştirebilirsiniz. Gitmeden önce çocuklarınızın bütün aşılarının tamamlanmış olmasını sağlamalı ve başka aşılara gerek olup olmadığını öğrenmelisiniz.

ÇOCUKLARLA YOLCULUK

Önceden hazırlık yaparak tatili herkes için güzelleştirebilirsiniz. Gitmeden önce çocuklarınızın bütün aşılarının tamamlanmış olmasını sağlamalı ve başka aşılara gerek olup olmadığını öğrenmelisiniz.

Bebeklere ve küçük çocuklara sıtma tabletlerini içirmek zor olabilir ve pek çok ilacın çocuklar için ayrı bir tipi bulunmamaktadır. Genelde tatil sırasında ve döndükten sonra da dört hafta boyunca tabletleri bölmek ve çocuğu acı ilaçları parça parça içmeye ikna etmeniz gerekir. Çocuğunuzla savaşa girmemek için sıtma tehlikesinin görülmediği yerlere tatile gitmeyi seçebilirsiniz. Küçük bebeğinizle uzun bir seyahate çıkıyorsanız uçakta bir beşik bulabilmek için biletinizi mümkün olduğunca önceden ayırtın. Kalkışta ve iniş sırasında kulaklarında oluşan basıncı azaltmak için bebekler, biberon, küçük çocuklar ise şeker emebilir. Ağlamanın da benzer bir etkisi olur. Mikrop kaptığı için "tıkanmış" kulakların seyahatten önce tedavi edilmesi gerekir ve bu yüzden yolculuk da ertelenebilir.

Taşıt tutması çok küçük çocuklarda nadiren görülür ama üç ila on iki yaşları arasında yaygındır. Yanınızda kusmuk torbası taşıyarak veya çocuğa hafif bir ilaç vererek önleminizi alabilirsiniz. Pencereden manzaraya bakmanın da yararı olabilir. Bir şeyler okumak veya bulmaca çözmek aksi etki yapabilir. El çantanıza, uçakta yerinizin dar olacağını da hesaba katarak küçük oyuncaklar almayı unutmayın.

El çantanıza hem uçakta hem de tatil boyunca yanınızda taşımak için basit ilaçlar da almalısınız. Çocuklar için ağrı kesiciler, bebek bezleri, antiseptik kremler, bir iki yara bandı, ağızdan alınan susuzluğu gideren tuzlar ve çocuk termometresinin yanı sıra çocuğunuzun zaten düzenli olarak kullandığı ilaçları da almalısınız. Çok uzun bir yolculuğa çıkacaksanız çocuğa hafif bir sakinleştirici verebilirsiniz ama önce bu konuyu doktorunuza danışmalısınız.

Tuvaletten çıktıktan sonra ve yemek yemeden önce ellerini ıslak ya da antiseptik mendille silmenin de yararı olur. Yola çıktığınız yerle varış noktanız arasında hava koşullarının farklı olabileceğini de düşünerek el çantanıza uygun giysiler koymalısınız.

Sıcak bölgelere gidiyorsanız yalnızca kısa kollu giysiler almakla kalmayın ve çocuğunuzun kollarını, bacaklarını ve başını da güneşe (bazen de böcek ısırıklarına) karşı korumanız gerektiğini unutmayın.

Yolda yanınıza yiyecek ve içecek alırken seyahatin tahmin ettiğinizden uzun sürebileceğini de hesaba katmalısınız. Mümkünse gideceğiniz yerde ne tür bebek mamaları bulunduğunu önceden araştırın, özellikle de tropik veya kalkınmakta olan bölgelere gidiyorsanız. Hazır süt mikroplu olabilir. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız sıcak havalarda yeterince su içmeye dikkat etmelisiniz. Çocuklar özellikle ishallerse ya da kusuyorlarsa hemen susuz kalır.

Yanınızda çok miktarda temiz su taşımalı ve kaynamış ya da şişe suya karıştırılan susuzluğunuzu giderecek tuzlar bulundurmalısınız. Bunlar, vücudun tuz dengesini korumasına ve su kaybetmemesine yardımcı olur. Ancak üretici firmanın talimatlarına göre kullanılmalıdır (özellikle de bebekler için). Küçük çocuklar ishali durduran tabletler kullanmamalıdırlar. Bu yüzden özellikle küçükler için gıda ve suyun temiz olması çok önemlidir. İshal olmuş çocuklar, ateşleri de varsa derhal doktora götürülmelidirler.

Küçük çocukların cildine böcek ilacını sık sık veya büyük miktarda sürmeyin - yani ambalajın üstünde önerilen miktarı aşmayın. Bu ilaçları çocukların ellerine de sürmemelisiniz çünkü ilaçlı ellerini gözlerine ve ya ağızlarına götürebilirler. İlacı manşetlere, yakaya, pantolon paçalarına doğrudan sıkarak cilde uygulanması gereken ilaç oranını azaltabilirsiniz.

Böceklerin çok sorun yarattığı ve cildinizin her tarafına ilaç sürmeniz gereken yerlerde, kapalı mekanlara girer girmez bütün ilacı yıkayın. Çocukların sıcak güneşin altında ne kadar kaldığını iyice gözlemeniz ve her zaman yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmanız gereklidir. Yeni ortamlara girdiğiniz zaman bazı kazalar olabilir ve denize ya da yüzme havuzuna yakın yerlerde özelikle dikkat etmeniz gerekir. Anne babaları yalnızca bir iki dakika yanlarından ayrıldığı sırada boğulan veya kaybolan çok sayıda çocuk vardır.

Kuduz tehlikesinin görüldüğü ülkelerde çocuk bir hayvan tarafından ısırılır veya tırmalanırsa hemen doktora götürülmelidir. Kaza özellikle yetişkinlerden ziyade çocukların yaralandığı baş veya yüz bölgesini etkilemişse çocuk mutlaka bir doktora götürülmelidir. Her zaman olduğu gibi yurt dışına giderken sağlık sigortası yaptırmanın önemi çok büyüktür ve çocuklarınızı da ücretsiz olarak sigortanıza ekletebilirsiniz.

TATİLDE KADINLAR

Özellikle kalkınmakta olan ülkelerde ve belli başlı tatil merkezlerinden uzakta tatil yapan kadınlar hijyene ve kullandıkları tuvaletlerin sağlık koşullarına uygun olmasına dikkat etmelidirler. Kadın olarak özel sorularınız da olabilir, örneğin seyahat, doğum kontrol hapları ve kişisel güvenlik önlemleriyle ilgili.

Ellerinizi gerektiği şekilde yıkayamadığınız yerlerde ıslak mendil taşıyabilirsiniz. Tampon yerleştirmeden önce ve lavaboyu kullandıktan sonra elleriniz temiz olmalıdır. Hindistan gibi farklı adetleri olan ülkelerde bir rulo tuvalet kağıdı taşıyabilirsiniz. Ancak bu batı standartlarındaki büyük oteller dışında bulunmayabilir. Kalkınmakta olan ülkelerde belli başlı turist merkezleri dışında tampon bulamayabilirsiniz.

Kamp yerlerinde, denize açılırken ya da adet döneminizi geciktirmeyi düşünebileceğiniz diğer durumlarda doktorunuz yeni bir doğum kontrol hapı verebilir ya da kendi hapınızı nasıl kullanacağınızı söyleyebilir. Sindirim sisteminizdeki bir problemden dolayı ilacı aldıktan birkaç (muhtemelen üç ila dört) saat sonra kusuyorsanız başka bir ilaç daha alabilirsiniz.

Yolcu ishaline yakalanmışsanız ne kadar korumayı kaybettiğinizi öngörmeniz zor olabilir. İlacı almaya devam etmelisiniz ama bir sonraki adet döneminize kadar doğum kontrol hapına güvenemeyeceğiniz için prezervatif gibi başka bir korunma yolunu daha kullanmalısınız.

Aynı durum antibiyotik kullanıyorsanız da geçerlidir. Yalnız bu sefer fazladan önlemleri adet döneminizden sonraki on dört gün boyunca kullanmanız önerilir. Doksisiklin adındaki sıtma tableti, kullandığınız ilk ay boyunca doğum kontrol hapının etkisini azaltır. Seyahate çıkmadan önce bu gibi durumlarda kendi doğum kontrol hapınızı nasıl kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. İlaçları kaybederseniz sorun olabilir, o yüzden el çantanızda taşımanız tavsiye edilir.

Her gün alınan haplardan kurtulmanın bir yolu da doktorunuzda veya aile planlama merkezinde iğne yaptırmaktır. Ama bu yöntemi yola çıkmadan hemen önce uygulamanız tavsiye edilmez çünkü geri dönülemez yan etkileri vardır. Bu yöntemi yola çıkmadan bir süre önce denemelisiniz. Uzun süre yolculuk yapan kişiler rahme yerleştirilen ve birkaç yıl dayanan koruma yöntemlerini uygun bulabilir. Bu alet gerekirse çıkarılabilir ama bu işlemin mutlaka eğitimini almış bir uzmanca yapılması gerekir. Doğum kontrolünü sağlayan hormonlar ve hormon yenileme terapisi (HYT) hakkında bilmeniz gereken başka bir nokta da bu ürünlerin neden olabileceği damarlarda pıhtılaşma riskinin uzun mesafe uçuşlarında artmasıdır.

Bazı kadınlar uzun yolculuklarda adetten kesilir. Eğer hamile olduğunuzu düşünmenize neden olacak bir durum yoksa bu gerçekten rahatlık sağlar. Bazı kadınlar cinsel yoldan bulaşan hastalıklardan korunmak için prezervatif taşır - ancak bazı ülkelerde kadınlar prezervatif almakta zorlanırlar. Acil bir durumda doktorunuzdan size "ertesi sabah" hapı yazmasını isteyebilirsiniz. Bu ilacı korunmasız ilişkiden 72 saat sonrasına kadar alabilirsiniz.

Sıcak iklimlerde tahriş daha sık görülür çünkü buna neden olan mantar organizması sıcak, nemli ortamlarda daha hızlı çoğalır. Cinsel organınızı her zaman temiz tutmalı ve sabunla tahriş etmekten kaçınmalısınız. Pamuklu iç çamaşırları giymek uygun olabilir. Havanın dolaşmasını engellediği için külotlu çoraptan kaçınmalısınız. Eğer tahriş olacağınızı düşünüyorsanız özellikle de Doksisiklin tabletleri alıyorsanız eczaneden alabileceğiniz ya da doktorunuza yazdırabileceğiniz klotrimazol veya ekonazol kullanmanız yararlı olabilir. Bunlardan daha iyisi, her yerde bulabileceğiniz Sıcak iklimlerde idrar yollarının iltihap kapması da oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır, özellikle de zaten buna eğilimli olan kişiler arasında. Sık sık tuvalete gitmek zorunda kaldığınız ve tuvaletinizi yaparken yanma hissi duyduğunuz için bu, oldukça rahatsız edici bir durumdur.

Çok miktarda sıvı içmek, özellikle de sıcak iklimlerde hem önlem olarak hem de bir defa ortaya çıkınca belirtileri hafiflettiği için işe yarayabilir. Eczaneden potasyum sitrat alarak yanmayı azaltabilirsiniz.

ABD'de ilaç olarak yabanmersini suyu kullanılır ve süper marketlerde satılır. Eğer belirtiler azalmazsa ve sırt ağrısından şikayet ediyorsanız ya da ateşiniz varsa doktora gitmelisiniz çünkü antibiyotik almanız gerekebilir. Yalnız seyahat eden kadınlar aynı durumdaki erkeklerden daha çok sorun yaşar ama her iki cins için de saldırıya uğrama riski aynıdır. Hiçbir yazılı uyarı sağduyulu ve dikkatli davranmanın yerini alamaz. Seyahati önceden iyi planlayarak otostop yapmak veya otobüs duraklarında ya da garlarda uzun süre beklemek zorunda kalmaz ve bu şekilde akıllıca bir önlem almış olursunuz.

Gideceğiniz yeri ve ne zaman döneceğinizi mutlaka birilerine bildirmelisiniz. Fotoğraf makinelerini ve değerli eşyalarınızı gözden uzakta tutmalı ve sade giyinmelisiniz. Özellikle kadınların ciltlerini ifşa etmelerinin veya sıkı, vücudu saran giysiler giymenin ahlaksızlık kabul edildiği Müslüman ülkelerde buna çok dikkat etmelisiniz. Aynı yargı, yanında bir erkek "koruyucu" olmadan seyahat eden kadınlar için de geçerli olabilir. Pek çok ülkede kutsal kabul edilen yerleri ziyaret ederken başınızı ve/veya kollarınızı örtmeniz gerekli olabilir.

HAMİLELİKTE SEYAHAT

Hamile kadınlar bebeklerinin doğumuyla hayatları kısıtlanmadan önce bir tatil yapmak isterler. Çoğu seyahat etmekten hoşlanır ve herhangi bir sorun yaşamaz ancak yanlış giden bir şeyler olması halinde de evde kalmayı tercih edeceklerinden şüphe yoktur.

Nereye, ne zaman gideceğiniz çok önemlidir. Bu yüzden tatil planlarınızı yaparken iyi düşünmeli ve doktorunuza danışmalısınız. Gideceğiniz ülkede bulunan tıbbi tesislerin hangi standartlarda olduğunu öğrenmelisiniz. Sıtma tehlikesinin görüldüğü bölgelere gitmekten kaçınmalısınız çünkü gerekliyse hamileyken bazı ilaçlar kullanabiliyor olsanız da bu tercih edilmez. Çoğu kadın hamileyken ilaç kullanmaz ve hiçbir ilaç da tam koruma sağlamaz. Sıtmanın şiddeti, hamilelikle çok yüksektir.

Hamileyken aşı olmak da tercih edilmez ama hastalık tehlikesi yüksekse yine de yapılabilir. Bu duruma düşmemek için tatile gitmek için sarı humma kuşağının (Afrika ve Güney Amerika'nın kuzeyi) ve su ile gıda yoluyla bulaşan hastalıkların görüldüğü alanların dışında kalan ülkelerden birini seçmelisiniz. Gıda ve suyun temizlik standartlarının nispeten yüksek olduğu otellerden birini seçmeli veya kendi yiyeceğinizi kendiniz hazırlamalı ve yediklerinize dikkat etmelisiniz.

Düşük, hamileliğin en fazla 12. haftası civarında görülür ve bebek tam olarak alınamazsa bazı kadınların ufak bir ameliyat olması da gerekebilir. Modern tıbbi araçların olduğu yerde oldukça basit bir operasyon olan bu işlem, kalkınmakta olan bölgelerde bu kadar kolay olmayabilir. Sabah bulantısı da daha çok hamileliğin başlarında görülen bir sorundur. Son üç ay içinde erken doğum yapma ihtimali olduğundan yüksek standartlarda tıbbi yardım alabileceğiniz yerlere yakın olmalısınız. Ancak bu dönemde aldığınız kilolar ve genel olarak hissettiğiniz rahatsızlıktan dolayı uzun seyahatlere çıkmak ve sıcak iklimlerde tatil yapmak istemeyebilirsiniz. Hava yolları şirketleri de hamileliğinin 36. haftasını geçen kadınları taşımayabilir.

SITMA - OLMASA DAHA İYİ
Mümkünse sıtma tehlikesinin görülmediği yerlere gidin ki tatiliniz daha rahat geçsin.

HAMİLELİKTE GİDİLECEK EN GÜVENLİ YERLER (yani tıbbi yardım koşullarının iyi olduğu yerler)

  • Avrupa (doğusu hariç)
  • ABD ve Kanada (ancak tedavi olmanız gerekirse çok pahalıdır.)
  • Avustralya ve Yeni Zelanda (ama çok uzak)

SITMA TEHLİKESİNİN OLMADIĞI YA DA AZ OLDUĞU TROPİKAL BÖLGELER

  • Karayib Adaları (Haiti ve Dominik Cumhuriyeti hariç)
  • Singapur
  • Penang ve Malezya yarımadasının büyük bir bölümü
  • Seyşeller
  • Bangok, Pataya, Puket (Tayland)
  • Queensland (Avustralya)
  • Florida, Hawaii (ABD)

SITMA TEHLİKESİNİN YÜKSEK OLDUĞU YERLER (HAMİLEYKEN GİTMEYİN!)

  • Doğu, Batı ve Orta Afrika
  • Güney Amerika'nın Amazon vadisi
  • Burma (Myanmar)
  • Vietnam
  • Kamboçya ve Laos
  • Sabah
  • Papua Yeni Gine, Vanatu, Solomon Adaları
  • Güney Çin'in kırsal bölgeleri (Yunnan ve Hainan bölgeleri)
  • Tayland'ın kuzey ve sınır bölgeleri

GİDECEĞİNİZ YERDEKİ EN SON DURUMU DOKTORUNUZDAN ÖĞRENİN


Sonuç olarak ortadaki üç ay (özellikle 18. haftadan 24. haftaya) bulunduğu yerden uzaklaşmak isteyenler için en uygun zamandır. Seçtiğiniz hava yolunun hamile yolcularla ilgili politikasını öğrenmeli ve seyahat sigortanızdaki küçük puntolu yazıları dikkatlice okumalısınız.

Yolculuk planlarınızı yaparken hamileliğin yorgunluğu, açlığı ve tuvalet ihtiyacını artırdığını hesaba katmalısınız. Uçuşlar sırasında bilekleriniz normalden daha fazla şişer ve uzun yolculuklar sırasında sırtınız ağrır. Bu yüzden yolculuk planlarınızı yaparken bunların hepsini düşünmelisiniz. Her durumda, uçuş sırasında hareket etmek ve ayakkabılarınızı çıkarıp uçakta verilen çorapları giymek önemlidir.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Yolculuğunuzu dikkatli bir şekilde ve o bölgedeki koşulları da dikkate alarak planlayın.
  • Hamileyseniz veya küçük çocuklarınızla seyahat edecekseniz sıtma tehlikesinin görüldüğü yerlerden kaçının.
  • Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu malzemeleri el altında bulundurun.
  • Küçük çocuğunuz ishal olursa ve peşinden ateşlenirse zaman geçirmeden doktora gidin.
  • Özellikle kadın yolcular kişisel güvenliklerine dikkat etmelidirler.



www.saglikpark.com
sitesinden 20.04.2024 17:19:59 tarihinde yazdırılmıştır.