Yaşlılarda baş ağrıları17.01.2008 11:03:32

Yaşlılarda baş ağrısı gelişmesinin migren, gerilim baş ağrısı ve kronik günlük baş ağrısı

Yaşlılarda baş ağrısı gelişmesinin migren, gerilim baş ağrısı ve kronik günlük baş ağrısı (bir sonraki bölüme bakınız.) gibi birçok nedeni olabilir. Aşağıda özellikle yaşlıları ilgilendiren diğer baş ağrıları tartışılacak. Baş ağrısının nedeni çok belirgin değilse ve ağrılar tedaviyle kolayca geçmiyorsa, doktorunuza başvurun; duruma göre sizi tedavi edebilir, bazı testler ya da uzman deneyimi gerektiren tedaviler için sizi sevk edebilir.
 
BEYİN TÜMÖRLERİ
Baş ağrısının beyin tümörünün ilk ya da tek belirtisi olması çok seyrek görülür. Çoğu zaman beyin tümörü geliştikçe, yavaş yavaş kaslarda sıradışı bir güçsüzlük, görme kaybı ya da nöbetler gelişir. Bununla birlikte, 50 yaşın üzerinde daha önce hiç yaşamadığınız sıradışı bir baş ağrınız olursa, özellikle de bu baş ağrısına kol ya da bacak kaslarınızda güçsüzlük ya da hoş olmayan duyu sorunları eşlik ediyorsa doktora başvurmalısınız.
 
KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESi
Kış aylarında yaşlılar genellikle hatalı ve yetersiz yanan ve ortama karbon monoksit salan ısıtıcılar kullanır. Bu gibi durumlarda çoğu zaman zonklayıcı baş ağrısı, halsizlik, sersemlik hali ve bulantıyla seyreden bir tablo görülür ve gerçek neden olan karbon monoksit zehirlenmesi gözden kaçırılabilir.

Hatalı soba ya da ısıtıcılar mavi yerine sarı alev çıkarır, tüter ve is bırakır. Sobanız iyi yanmıyor ya da is bırakıyorsa, bacanız tütüyorsa, ayrıca lodoslu havalar gibi bacaların çekmesini güçleştiren hava koşulları varsa karbon monoksit zehirlenmesini önlemek için derhal tedbir alın.
 
DİŞ SORUNLARI
Diş sağlığının iyi olmaması ve yerine iyi oturmayan takma dişler de şiddetli yüz ağrısına neden olabilir ve migren atağını tetikleyebilir. Diş gıcırdatma ve çenenin kilitlenmesi de çiğneme ve yeme sırasında kullanılan kaslarda gerilime yol açarak, şakaklarınızda ağrı yapabilir.

Sorunun bu olabileceğinden kuşkulanıyorsanız, diş hekiminize başvurun; önereceği kas gevşetici basit bazı egzersizlerle ağrı hafifleyebilir. Amitriptilin gibi ilaçlar da yararlı olabilir. Bazen de çenenin kapanışını düzeltmek için ortodontiste sevk edilmeniz gerekebilir.
 
DEPRESYON
Depresyon uykusuzluk ve kötü beslenme sonucunda ortaya çıkabilir ve baş ağrısıyla da ilişkili olabilir. Yaşlıların çoğu yalnız yaşadıkları ve yalnızlık duygusuyla baş etmelerine yardım edecek sosyal destekleri çok yetersiz olduğu için, bu yaş grubunda depresyonu tedavi etmek zordur. Hekimler tarafından sık sık yazılmasına karşın, yaşlılarda antidepresanların yan etkileri daha fazladır ve bu tedavi dikkatle uygulanmalıdır.
 
DİĞER İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ
Diğer sağlık sorunları nedeniyle alınan ilaçlar yan etki olarak baş ağrısına yol açabilir, bu da yaşlılarda baş ağrısının kolayca gözden kaçan bir nedenidir. Baş ağrısını tetikleyebilecek ilaçlar arasında nifedipin, gliseril trinitrat ve izosorbid dinitrat gibi kalple ilgili ilaçlar vardır. Hipertansiyon için kullanılan bazı ilaçlar baş ağrısını artırırken, beta bloker grubundan ilaçlar her ikisi için de tedavi edici etki yapar.

Baş ağrısı dışındaki sağlık nedenleriyle farklı birkaç ilaç kullanıyorsanız, baş ağrılarınıza bunların yol açıp açmadığını doktorunuza ya da eczacınıza sorun.
 
İNME
Ünsanlar yaşlandıkça, atardamarları çaydanlık gibi tıkanmaya başlar ve daralan damarlarda kan akışı yavaşlar. Bu, ateroskleroz ya da halk arasında ‘damar kireçlenmesi’ olarak adlandırılır ile inme ve kalp krizi riskinin artmasına neden olur.

Bazen migren, geçici iskemik atak olarak adlandırılan küçük inmelerin belirtilerini (örneğin görsel bozukluklar) taklit edebilir. Yaşam boyu aynı migren ataklarını yaşamış kişilerde ikisini karıştırma olasılığı düşüktür, ancak ilk kez yaşamının ileri evresinde migren gelişenlerde bu önemli olabilir. İlk kez görme sorunları başlayan her kişi gecikmeksizin doktora başvurmalıdır.
 
TEMPORAL ARTERİT
Temporal arterit gençlerde seyrektir ve daha çok 50 yaşın üzerindeki kişilerde, özellikle kadınlarda görülür. Şakaklardaki ve diğer bölgelerdeki atardamarlar iltihaplanır ve şişer. Özellikle şakak derisinin altındaki atardamarlar dokunulduğunda ağrır ve üzerindeki deri kızarmıştır. Bu durum baş ağrısı da yapabilir; ağrı tek taraflı ya da iki taraflı olabilir ve etkilenen damarların üzerinde daha şiddetlidir. Bazen çiğneme de çene kaslarında ağrıya yol açar.

Bu hastalık baştaki diğer atardamarları, bu arada gözü besleyen şakak atardamarını da (temporal arter) etkileyebilir. Bu olursa, körlüğe neden olabilir. Sizde temporal arterit geliştiğinden kuşkulanıyorsanız, körlüğü önlemek için derhal doktora başvurmalısınız.

Doktorunuz tanıyı doğrulamak için basit bir kan testi yapabilir, ancak bazen etkilenen kan damarından küçük bir örnek alınması gerekebilir. Steroidler hızla ağrıyı geçirir ve körlük gelişmesini önler, ancak tedavinin uzun süre devam ettirilmesi gerekir.
 
TRİGEMİNAL NEVRALJİ
Trigeminal nevralji yaşlılarda daha sık görülür ve kadınlarda erkeklerden biraz daha fazladır. Ağrının nedeni yüzdeki bir sinirdir ve yanaklar ile çenede yalnızca birkaç saniye süren, çoğu zaman elektrik çarpmasına benzetilen şiddetli ani kasılmalara neden olur. Ağrı nöbetleri birkaç hafta ya da birkaç ay boyunca her gün görülür.

Ağrıyı çiğneme, diş fırçalama, tıraş olma ve yüzün soğuk rüzgâra maruz kalması tetikleyebilir. Bu ağrı genellikle karbamazepin adlı ilaçla denetim altına alınabilir. Az sayıda kişide ağrı sürekli devam eder ve cerrahi girişim gerekli olabilir.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Yaşlılarda baş ağrısının uzman tedavisi gerektiren özel bir nedeni olabilir.
  • Baş ağrısının beyin tümöründe ilk ve tek belirti olması çok seyrek görülür.
  • Diş sorunları yüzde şiddetli ağrıya neden olabilir ve migreni tetikleyebilir.
  • Baş ağrıları, doktor tarafından verilmiş kalp ilacı gibi bazı ilaçların yan etkisi olabilir.
  • Temporal arterit baş ağrısına neden olabilir ve körlüğe yol açmadan erken tanı konulması ve tedavi edilmesi gerekir.


www.saglikpark.com
sitesinden 24.04.2024 02:55:14 tarihinde yazdırılmıştır.