Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Sağlığınız yerinde mi?
07.12.2008 22:47:21
Çoğu, hiçbir problem yaşamaz ancak karşılarına ne gibi güçlüklerin çıkabileceğini ve bunların üstesinden nasıl gelineceğini veya çevresinden nasıl dolaşılacağını değerlendirmek yine de yararlı olur.

İLERİKİ YAŞLARDA

Pek çok insan ilerlemiş yaşlarına rağmen Türkiye içinde olsun Kanada veya Avustralya gibi uzak yerlere olsun seyahate çıkmaktadırlar. Çoğu, hiçbir problem yaşamaz ancak karşılarına ne gibi güçlüklerin çıkabileceğini ve bunların üstesinden nasıl gelineceğini veya çevresinden nasıl dolaşılacağını değerlendirmek yine de yararlı olur.

Yerinizi ayırtmadan önce bazı noktaları göz önüne almalısınız.

  • Uzun mesafe uçuşlarının yorgunluğuna ve bazı hava alanlarında yürümeniz gereken onca yola dayanabilecek misiniz?
  • Büyük saat farkları sizi rahatsız edecek mi?
  • Kendi ülkeniz ve gittiğiniz yer arasındaki sıcaklık farkı yüksek mi?
  • Yabancı ülkelerde yaşanan sağlık sorunlarının en büyük nedenlerinden biri, daha önceden var olan problemlerdir.
  • Gittiğiniz yerdeki sağlık hizmetleri nasıldır?
  • 65 veya 70 yaşın üstündekiler için sağlık sigortası daha pahalı olabilir. Asıl poliçeyi yatırmanız yeterli olur mu yoksa fazladan bir ödeme yapmanız gerekir mi araştırın. Aynı durum daha önceden bir sağlık sorunu yaşamış kişiler için de geçerlidir. Çoğu sigorta şirketi fazladan poliçe ödemeyi kabul etseniz bile bu durumda sizi sigorta kapsamına almayacaktır ve uzman şirketlerle görüşmeniz gerekecektir. Küçük puntolu yazılara da her zaman dikkat etmelisiniz.

Uzun bir yolculuğun ardından vardığınız yeri mümkün olduğunca çok gezmek ve her şeyi görmek istersiniz. Ancak yorucu bir gezi temposuna girmeden önce iyice dinlenmelisiniz.

Yaşınız ne olursa olsun ilaçlarınızı bavulunuzda değil de el çantanızda taşımalısınız. İlaçlarınızı kaybetme tehlikesine karşı aldığınız ilaçların ticari isimlerinin değil bilinen adlarının yazılı olduğu bir listeyle yurt dışında tıbbi yardıma ihtiyaç duyabileceğiniz bir rahatsızlığınız varsa doktorunuzdan alacağınız bir mektubu da yanınıza almalısınız.

Eğer kullanıyorsanız fazladan bir gözlük veya reçete taşımak da yararlı bir önlemdir. 1960'dan önce doğmuş olanlar mümkünse seyahat aşılarını yaptırmak için daha erken harekete geçmelidirler. Son yıllarda ileriki yaştaki insanlar arasında seyahate çıkmanın yaygınlaşması, kalp veya solunum yolları hastalıkları gibi bazı rahatsızlıklar taşıyan yolcuların sayısının artmasına yol açmıştır. Epilepsi hastası veya HIV taşıyıcısı genç insanlar da maceralı tatillere gitmek istemektedir. Bunun gibi durumlarda bu insanların seyahat etmeye uygun olup olmadıkları ve gidecekleri yerde hangi kalitede tıbbi yardım bulacakları değerlendirilmelidir. Bu insanlar fazladan aşı yaptırarak, farklı sıtma tabletleri alarak, antibiyotik taşıyarak, hava yollarıyla anlaşıp uçuş sırasında oksijen desteği kullanarak veya hava alanında ulaşım için yardım isteyerek fazladan önlemler alabilirler. Bazı bireylerin özel sağlık ihtiyaçları düşünüldüğünde, belirli ülkelere gitmeleri uygun olmayabilir. Bu konular tatil için yer ayırtılmadan önce dikkate alınmalıdır.

ŞEKER HASTALARI

Yola çıkmadan önce herkesin yaptığı planlara ek olarak siz, sorun çıkmasını önlemek için fazladan önlemler almalısınız.

İlaç Tedavisi
Uzun bir uçak yolculuğu yapacaksanız doktorunuza ilaçlarınızın dozunu nasıl ayarlamanız gerektiğini sorabilirsiniz ama çoğu insan bir ayarlama yapmadan da problem yaşamaz. Bazı ilaçlar, kullanan kimi hastaların güneş yanığına maruz kalma risklerini artırır, o yüzden, güneşe çıkarken dikkatli olmalısınız. Sıcak yerlere giderken yanınıza kalın giysiler ve bol miktarda güneş kremi almalısınız. İlaçlarınızı da üzerinizde veya el çantanızda taşımalısınız.

Ensülin Tedavisi
Acil durumlarda insanların diyabet hastası olduğunuzu anlamalarını sağlamak için bir bileklik takmalısınız. Yine, şırınga ve tıbbi gereçler taşıyabileceğinizi göstermek için cüzdanınızda fotoğraflı bir kimlik kartı bulundurmalısınız. Bu kartın yasal bir dayanağı yoktur ama gümrüklerde kolaylık sağlayabilir ve İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve Yunanca tercümelerini de yaptırabilirsiniz.

Hangi tür ensülini hangi dozda almanız gerektiğini ve size özel başka bilgileri gösteren bir doktor mektubu veya klinik kartı taşımak da akıllıca bir önlemdir. Elbette kan şekerinizin düşmesi tehlikesine karşı el altında ensülin, iğneler ve şırınga, kan şekeri ölçen bantlar bulundurmalı ve öğün atlamamak için de şeker tabletleri ya da atıştırmalık (bisküvi gibi) yiyecekler taşımalısınız.

Doğuya veya batıya doğru uzun süreli uçuşlarda saat çizgileri geçtiğiniz için ensülin ihtiyacınızı da buna göre ayarlamalısınız. Bu konuyu önceden doktorunuz veya diyabet hemşirenizle konuşmalısınız. Bazı insanlar birden fazla saat taşıyarak ensülin programlarını kendi ülkelerindeki saate göre tutmayı ve döndükten sonra da bir seferde ve iki veya üç saat içinde kendilerini ayarlamayı tercih ederler. Bazıları çok esnek olan ve yolculuğa uyum sağlayabilen çözünür (hızlı dağılan) kalem ensülin kullanır. Burada kilit nokta, uçuştan önce ve sonra, uzun uçuşlar sırasında da iki veya üç sefer kan şekerinizi ölçmektir.

Ensülininizi en iyi polisitren bir kapta veya önceden soğuk suya tutarak soğutulan geniş boğazlı ve vakumlu bir şişeyle taşırsınız. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması şartıyla pek çok yolculukta bu yöntemi kullanabilirsiniz. Uzun bir yolculuk sırasında ensülin buzdolabında saklanabilir ama dondurulmamalıdır (örneğin, uçağın bagajında bırakılmamalıdır).

Yediklerinizin ve içtiklerinizin temizliğine dikkat etmeli ve ellerinizi sık sık yıkamalısınız ki ishal ve kusma tehlikesinden korunun. Ara sıra mideniz yanıyorsa aldığınız ensülin oranını gözden geçirmeli ve en kısa sürede bir doktora görünmelisiniz. Sıcak iklimlerde ensülin ihtiyacınız değişebilir ve bu da kan şekerinizi denetim altında tutmanızı gerektirir. Sıcak havalarda sandalet veya ayakkabıyla yürürken ayaklarınızı korumalısınız. Mantar veya ayakta meydana gelen başka enfeksiyonlar veya yaralanmalara hemen müdahale edilmelidir.

Gideceğiniz ülkede bulunan sağlık tesisleri hakkında önceden bilgi almalısınız. Bazı sigorta şirketleri, poliçeleri mevcut hastalıkları da kapsıyorsa bu konuda yardımcı olabilir. Diyabet hastası olduğunuzu bilen ve size yardımcı olabilecek birisiyle beraber yolculuk yapmak da sizi rahatlatabilir.

ENGELLİLER

Yine, hava yolu şirketinizle önceden konuşarak ve gideceğiniz ülkeyi ve kalacağınız oteli iyi ayarlayarak tatilinizi çok zevkli hâle getirebilirsiniz. Tekerlekli sandalye kullanan kişilerin sandalyeleri hafif, katlanabilir, mümkün olduğunca dar, dayanıklı ve tamiri kolay olmalıdır. Akülü bir tekerlekli sandalye kullanmak yerine yanınıza sandalyeyi itebilecek güçlü bir arkadaş almalısınız.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Kendinize uygun bir istikamet seçmeli ve yolcuğunuzu buna göre planlamalısınız.
  • Gideceğiniz yerdeki tıbbi tesisler hakkında bilgi almalısınız.
  • Bir sağlık sorununuz varsa doktorunuza, uçağa binip binemeyeceğinizi danışmalı ve hava yolu şirketinize de hava alanındaki tıbbi yardım olanaklarını ve sağlık önkoşullarını sormalısınız.
  • Seyahat sağlık sigortanızda istisnai kaideler bulunmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Diyabet hastası kimseler özellikle de farklı saat dilimlerini kapsayan bir yolculuk yapacaklarsa kullanacakları ensülin miktarını doktorlarına danışmalıdır.

  

Bu yazı 2999 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.