Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Hormon yerine koyma tedavisinin türleri
07.12.2008 17:46:45
ormon yerine koyma tedavisi (HYT) sadece reçeteyle alınabilir. Piyasada çok değişik HYT markaları vardır; çeşitli preparatlar halinde bazıları hem östrojen hem de progestojen, bazıları da sadece östrojen içerir.

Hormon yerine koyma tedavisi (HYT) sadece reçeteyle alınabilir. Piyasada çok değişik HYT markaları vardır; çeşitli preparatlar halinde bazıları hem östrojen hem de progestojen, bazıları da sadece östrojen içerir.

ÖSTROJEN PREPARATLARI

HYT'de kullanılan östrojen ya doğaldır ya da sentetiktir. Her ikisi de yumurtalıkların ürettiği östrojene benzer etkiler yaratır. Doğal östrojenlerin kimyasal yapısı, yumurtalıklar tarafından üretilen östrojenlere benzerken, sentetik olanların yapısı farklıdır. Östradiyol, östron ve östriyol doğal insan yumurtalığı östrojenleridir. Ekilin ve 17-alfadihidroekilin, gebe kısrak idrarından türetilen doğal at östrojenleridir. Diyenöstrol, etinilöstradiyol ve mestranol sentetik östrojenlerdir.

Hem insan hem de at doğal östrojenleri HYT için tercih edilir, çünkü daha az yan etkileri vardır. Sentetik östrojenler daha güçlüdür ve doğum kontrolünde daha çok tercih edilirler, zira yumurtlamayı etkili bir şekilde baskılarlar. HYT için değişik biçimlerde östrojenler vardır. Vücutta tüm dokulara kan dolaşımı yla ulaşma anlamına gelen sistemik emilim için tabletler, deri bantları, jeller, implantlar (derialtına yerleştirilen ürünler) ve vajina halkaları şeklinde bulunurlar. Doğrudan vajinaya uygulamak isterseniz (lokal vajinal uygulama) kremler, fitiller, tabletler ve vajina halkası alabilirsiniz.

FARKLI ÖSTROJEN VE PROGESTOJEN PREPARATI TİPLERİ
Östrojen ve progestojen preparatları genellikle tabletler şeklinde bulunsa da HYT başka biçimlerde de olabilir. Sistemik hormonlar tüm vücutta dolaşırken, lokal östrojenler sadece vajinayla ilgili belirtileri tedavi eder.
 
Östrojen Progestogen
Sistemik
  • Tabletler
  • Deri bantları
  • İmplantlar
  • Jeller
  • Burun spreyi
  • Vajina halkası

Vajinaya uygulanan

  • Kremler
  • Fitiller
  • Halka
Sistemik
  • Tabletler
  • Deri bantlari (östrojenle birlikte)

Rahimiçi

  • Levonorgestrel (bir tür östrojen) içeren rahimiçi sistem

Vajinaya uygulanan (lokal)

  • Jel
  • Fitil
  • Tablet

PROGESTOJEN PREPARATLARI

Progesteron da yumurtalıklarda üretilir; tablet biçiminde olduğunda çok kararsızdır ve çok sakinleştirici bir etkisi (uyku verir) vardır. Etkili olması için doğal progesteron tabletlerinin günde birkaç kez alınması gerekir. Doğal progesteronun, hormonun vajina ya da rektumun duvarlarından emilerek kana karışmasını sağlayan vajinal jel ya da vajinal Ştil ve Ştil (anüse yerleştirilir) biçimleri de vardır. Ancak kullanılmaları çok sıkıntı verici olabilir.

Kolaylık sağlamak için, HYT'de progesteronun progestojen denilen sentetik biçimleri kullanılıyor. Doğal progesteronla aynı etkiye sahip olmasına karşın, günde bir kez alınabilen tabletler ya da östrojenle birleştirildiği deri bantları şeklinde de kullanılabilir. Döngüsel progestojenle birleştirilen östrojen, menopozdan önce ya da hemen sonra HYT'ye başlayan kadınların çoğunun kullandığı tedavidir. Östrojen ara vermeden sürekli alınır. On-on dört gün süren bir aylık progestojen kürü doğal hormon döngüsünü taklit eder, çünkü progestojen yumurtlamanın ardından döngünün son 14 gününde üretilir. Doğal âdet döngüsünde olduğu gibi progesteron ya da progestojen kürü bittiğinde, hormonun "çekilmesi" âdet kanaması ya da "aybaşı" ile sonuçlanır.

Menopoza giren kadınların çoğu âdet görmek istemez. Bunu engellemek için her gün bir östrojen ve progestojen bileşimi alınır. Bu iki hormonun birlikte alınması rahim iç yüzeyinin kalınlaşmasını önler ve çekilme kanamasını gereksiz hale getirirken, rahim kanserine karşı da koruma sağlar.

AĞIZDAN ALINAN TABLETLER

Östrojen
HYT en çok tablet olarak verilir. Eğer rahminiz alınmışsa sadece östrojen tedavisi gerekir; çünkü rahminizi korumak için östrojenle birlikte progestojen almanıza gerek yoktur. Tabletleri hiç ara vermeden her gün ve günün hemen hemen aynı saatlerinde almalısınız.

Progestojen
Adet görmeye devam ediyorsanız ve rahminiz alınmamışsa doğal âdet döngüsünü taklit etmek için her ay yaklaşık 10-14 gün boyunca bir progestojen kürü almanız gerekir. Bu genellikle progestojenin östrojenle birlikte olduğu takvimli paketlerde satılır; böylece hangisini ne zaman almanız gerektiğini düşünmenize gerek kalmaz. Pek çok kadının âdetten tamamen kesildiği 55 yaş civarında, her gün östrojenle birlikte progestojen alınması mümkündür; bu preparat kullanıldığında âdet görülmez.

Kendi seçtikleri östrojenle birlikte progestojen almak isteyen kadınlar için de bunlar ayrı ayrı satılır. Bu şekilde kullanılacaksa, doktorlar bir takvim ayının ilk 10-14 gününde, örneğin 1 Mart'ta, 1 Nisan'da vb. başlayarak progestojenin alınmasını öneriyor. Bu yolla östrojen ve progestojen tipi ve dozunu ayarlamak standart paketlere göre daha kolay olacaktır. Hormonun kesilmesiyle başlayan kanamaya da âdet dönemi her ayın yaklaşık ortalarında başlamalıdır; bu yolla doktorlar daha ileri tetkikleri gerektiren düzensiz bir kanamanın olup olmadığını kolayca değerlendirebilir.

Son doğal âdetini bir yılı aşkın bir süre önce gören kadınlar, aynı progestojen dozunu hiç ara vermeksizin her gün alabilir.

Tabletlerin avantajı
Çoğu kişi tabletlerin alınmasını kolay bulur ve tedaviyi kesme kararı verildiğinde etkiler hızla ortadan kalkar.

Tabletlerin dezavantajı
Tabletleri her gün almayı hatırlamak her zaman kolay değildir. Evden uzakta olunduğunda bu daha da zordur. Bir tableti atlamak, hormon düzeylerinde dalgalanmalara ve düzensiz kanamalara yol açabilir.

Hormonlar sindirim sisteminde emilir ve genellikle karaciğerde parçalanır ve vücuttan atılır; bu süreçte büyük kayıplar oluştuğundan, ağız yoluyla çok daha yüksek hormon dozları alınması gerekir. Bu da, yan etkileri artırabilir. Diğer yollara göre tabletlerle en sık görülen yan etki bulantıdır; ancak ilacı yiyeceklerle ya da yatarken alarak bunu azaltmak mümkündür. Nadiren ağız yoluyla (oral) alınan östrojen öylesine az emilir ki menopoz belirtileri kontrol altına alınamaz ve HYT'nin uygulanması için başka bir yol önerilir.

DERİ BANTLARI

Östrojen
Deri bantları hormonların karaciğere uğramadan, doğrudan deriden kana geçmesini sağlar. Bunlar, kullanılan bandın markasına bağlı olarak haftada bir ya da iki kez uygulanır. İnce bir plastik tabakasına benzeyen daha yeni "matriks" bantları genellikle iyi tolere edilir. Alkol içeren daha eski tip "rezervuar" bantlar matriks bantlardan daha kalındır ve bandın ortasında, deride tahrişe yol açabilen yuvarlak bir deposu vardır.

Bantları kullanmak için arkasındaki tabaka çıkarılır ve talk pudrası, banyo yağı ya da vücut kremi sürülmemiş temiz, kuru deriye yapıştırılır. En uygun yer üst kalçadır. Bandı yaklaşık 10 saniye derinize bastırarak tutun, sonra iyice yapışmasını sağlamak için parmaklarınızla kenarlarından geçin.

Banyo yaparken ya da yüzerken bandı yerinde tutabilirsiniz, ancak isterseniz yarım saatliğine ya da daha uzun bir süre için geçici olarak çıkarabilirsiniz. Yeniden kullanıncaya kadar arkasındaki tabakanın banda yapışık kalmasını sağlayın. Güneş banyosu yaparken bandın üzerini kapatın; ancak solaryumdaysanız ışınların bant etrafındaki deriyi tahriş etmesini engellemek için bandı çıkarın. Yeni bant takarken yerini değiştirin, örneğin diğer kalçaya takın, böylece bandı her seferinde aynı yere takmamış olursunuz, aksi halde altındaki deri kızarır ve acır.

Östrojen/progestojen kombinasyonu (bileşimi)
Aylık kanamayı sağlayan bantlar da vardır. Tabletlerde olduğu gibi, östrojen ve progestojen içerenler ilk iki haftada, sadece östrojen içeren bantlar ise ikinci iki haftada kullanılacak şekilde paketlenmişlerdir.

Âdet görmek istemeyen menopoz sonrası kadınlar, östrojen/progestojen bileşimi içeren bantları kesintisiz bir biçimde kullanabilir.

Bantların avantajı
Tabletlerden farklı olarak, bantlardaki hormonlar önce mide ve karaciğerden geçmez, dolayısıyla doz daha düşük olabilir, bu dayan etkileri azaltır. Bant kullanımında, hormon düzeyleri de tabletlere göre çok daha sabittir. Farklı birim dozlarda (güçte) çok sayıda bant çeşidi vardır.

Bantların dezavantajı
En önemli dezavantajı, henüz çok çeşidinin olmamasıdır. Halen kombine bantlarda sadece tek birim doz vardır; ayrıca östrojen ve progestojen tipi seçeneği yoktur, bu nedenle dozun ayarlanması zor olabilir.

Bazen, özellikle sıcak, nemli havalarda bantlar iyi yapışmaz; ancak bu sorun, bandın üzerine uzunca bir yara bandı yapıştırarak kolayca çözülebilir.

Önerildiği gibi her seferinde farklı bir yere yapıştırılsa bile, bandın altındaki derinin kızarması normaldir. Ne var ki, az sayıdaki kadında ağır deri reaksiyonları gelişir ve kullanımını önler. Farklı bir bant markası kullanmak bazen yararlı olabilir.


Deri bantlarında hormonlar doğrudan deriden kana geçer.
Tabletler gibi önce mide ve karaciğerden geçmediğinden gereksinim duyulan doz daha azdır, bu da yan etkileri azaltır.

JEL

Östrojen jel olarak da bulunmaktadır ve giderek daha popüler bir HYT yöntemi haline gelmektedir. Progesteronun ise jel biçiminde preparatı yoktur. Östojen jeli kollara, omuzlara ya da kalçalara günlük olarak uygulanır ve deriden emilerek kana karışır.

Jelin avantajları
Birçok kadın yan etkileri çok az olan jel kullanımını kolay ve rahat buluyor. Bazı östrojen bantlarının tersine, deride tahriş nadiren sorun olur. Belirtilere göre dozu değiştirmek kolaydır.

Jelin dezavantajları
Bazı kadınlar deriye uyguladıkları jel miktarının doğru olup olmadığı konusunda kaygıya kapılır. En kolayı, ne kadarlık bir deri alanına sürüldüğü konusunda fazlaca kaygılanmadan jeli bir cilt kremi gibi kalçanın üst kısmına uygulamaktır. Jel hızla kurur ve giyinmeden önce en çok 5 dakika beklemek gerekir. Uygulamadan bir saat sonrasına kadar başka bir deri ürünü kullanmaktan ya da jelin sürüldüğü alanı yıkamaktan kaçının. Rahim alınmamışsa ek olarak progestojen de alınmalıdır.

BURUN SPREYİ

Bu görece yeni östrojen alma yolu diğer HYT biçimlerinden farklı şekilde iş görür. Burun deliklerine sıkılır ve burun boşluğunu örten dokulardan hızla emilerek bir östrojen dalgası olarak kana karışır.

Burun spreyinin avantajları
Bazı çalışmalar, bu yöntemin diğer uygulama yollarından daha az yan etkiye yol açtığını düşündürüyor.

Burun spreyinin dezavantajları
Östrojen dalgası, migren gibi sabit östrojen düzeylerinden yarar gören durumları kötüleştirebilir. Rahim alınmamışsa ek olarak progestojen de alınmalıdır.

SİSTEMİK VAJİNAL HALKA

Vajinanın üst üçte birlik bölümüne yerleştirilerek östrojenin vajina örtüsünden emilip kana karışmasına olanak veren yeni bir halka geliştirildi. Bu ateş basmalarını ve terlemeleri de etkili bir şekilde tedavi edecektir. Değiştirme gereği duymadan 3 ay boyunca sürekli kullanılabilir.

Vajina halkasının avantajları
Esas avantajı, çok az yan etkiye yol açarak kolayca kullanılabilmesidir. Gerekli olmamakla birlikte cinsel ilişki sırasında çıkarılabilir. Yeniden yerleştirmeden önce ılık suda yıkanmalıdır.

Vajina halkasının dezavantajları
Zamanla geçse de, bazı kadınlar önceleri rahatsızlık hisseder. Halka öksürme ya da zorlanma durumunda yerinden oynayabilir. Rahim alınmamışsa ek olarak progestojen de kullanılmalıdır.

İMPLANTLAR

Östrojen
Küçük östrojen implantları (derialtına yerleştirilen ürünler) karnın alt bölümü ya da kalça derisinin altındaki yağ tabakasına yerleştirilir. Genel olarak etkisi yaklaşık 6 ay sürer. Olumsuz yanı, HYT'yi kesme kararı verildiğinde kolayca çıkarılamamasıdır. Östrojen implantının yerleştirilmesi muayenehanede ya da hastane polikliniklerinde gerçekleştirilebilen basit bir işlemdir. Küçük bir kesi yapılmadan önce deriyi uyuşturmak için lokal anestezi iğnesi yapılır. İmplant yerleştirildikten sonra yara dikilir ya da küçük yapışkan bantlarla kapatılır.


Östrojen implantının yerleştirilmesi basit bir işlemdir. Lokal anesteziden sonra karnın alt bölümüne küçük bir kesi yapılır ve derialtındaki yağ tabakasının içine bir östrojen implantı yerleştirilir. Daha sonra yara bir dikiş ya da bir bantla kapatılır.

Testosteron
Testosteron temel erkeklik hormonudur. Ancak yumurtalıklarda da az miktarda üretilir. Kadınlarda testosteronun kesin rolünün ne olduğu belli değildir, ancak düşük testosteron düzeylerinin ruh hali, enerji ve libido üzerinde olumsuz etkileri olabildiğini gösteren kanıtlar vardır. Östrojen yerine koyma tedavisi yeterliyse bu belirtiler genellikle giderilir. Ne var ki cinsel isteğini yitirmiş, özellikle da yumurtalıkları alındığından kendileri testosteron üretemeyen kadınlara bazen testosteron implantları önerilir.

İmplantların avantajları
İmplantlann avantajı, bir kez yerleştirildikten sonra en az 6 ay boyunca hormon yerine koyma tedavisini unutmanızı sağlamasıdır. İmplantlar yavaş yavaş çözünür ve sabit hormon düzeyleri sağlar. Tüm HYT tipleri içinde en yüksek östrojen düzeyini ve kemik yoğunluğu üzerinde en büyük etkiyi sağlayan implantlardır.

İmplantların dezavantajları
Her 6 ayda bir küçük bir ameliyat gerektirir. İmplantlar genellikle yaklaşık 6 ayda bütünüyle çözünse de, sık sık derialtındaki bağ dokusunda yumrular kalır. Ayrıca implantın yerleştirildiği yerde küçük yara izleri kalır. En önemli dezavantajı, bu yöntemin size uygun gelmemesi durumunda implantın çıkarılmasının neredeyse imkânsız olmasıdır.

Zaman zaman görülen bir sorun, her yerleştirmeden sonra implantların giderek daha kısa zamanda etkisini yitirmesidir. Bu yüzden menopoz belirtileri son implantın yerleştirilmesinden 2-3 ay sonra tekrar ortaya çıkar. Çelişkili gibi görünse de, bu kadınlarda östrojen düzeyleri ölçüldüğünde çok yüksek bulunur, implantın etkilerine karşı belli bir bağışıklık kazanmış gibidirler. Bu olgu "taşifilaksi" olarak bilinir ve görünen o ki sadece implantlarda oluşur. Ne yazık ki bunu tedavi etmenin tek yolu östrojen düzeyleri normal sınırlara ininceye kadar başka implant yerleştirmemektir. TaşiŞlaksi genellikle her implanttan önce gerekli dozdan fazlasının verilmediğinden emin olmak için östrojen düzeylerini ölçmekle engellenebilir. Pek çok doktor, östrojen düzeylerini bilmeden yeni bir implant yerleştirmez.

İmplantlar histerektomi yapılmamış kadınlara nadiren uygulanır, çünkü östrojenin endometriyum üzerindeki sürekli etkisi, östrojen tamamen kullanılıp bitinceye kadar düzenli olarak progestojen alınmasının zorunlu olduğu anlamına gelir. Bu, son implantın yerleştirilmesinden sonra birkaç yıl sürebilir. Progestojenin istenmeyen yan etkileri nin görüldüğü kadınlarda bu bir sorun olabilir.

VAJİNAL (LOKAL, YEREL) ÖSTROJEN

Vajinal kremler ve Ştiller belirtileri çoğunlukla vajinal olan kadınlar için yararlıdır. Kullanımları kolay olmakla birlikte biraz sıkıntı verici olabilir. Vajinal tabletler daha uygun bir seçenektir. Tümü de doğrudan vajinanın içine yerleştirilir.

Lokal östrojenin avantajları
Doğru kullanıldığında bunlarla ilgili risk çok azdır. Vajina kuruluğu ve idrar kesesi sorunları dışında çok az belirtisi olan kadınlarda son derece yararlıdır. Vajina kuruluğu süregelen bir sorunsa, standart HYT rejimlerine ek olarak da kullanılabilir. Yine de hormon dışı nedenleri dışlamak için bir doktorun kontrolü gerekir.

Lokal östrojenin dezavantajları
Kremler ve vajinal Ştillerin uygulanması sıkıntı verici olabilir. Diğer seçenekler östrojen tabletleri ve vajina halkasıdır. Tabletler bir uygulama aletiyle birlikte satılır, bu da östrojenin vajinada derine yerleştirilmesini güvenceye alır.

Bunları talimatlara sıkı sıkıya bağlı kalarak uygulayın, çünkü bazı lokal östrojen tipleri sadece bölgesel etki göstermekle kalmaz, kana da karışır. Bu durumda kadının rahmi alınmamışsa ek olarak progestojen de uygulanması gerekebilir. Bu konuda bir doktor Şkir verebilir.

DİĞER PROGESTOJEN BİÇİMLERİ

Doğal progesteron
Yapısal olarak yumurtalıkların ürettiği progesteronla aynı olan doğal progesteron vajinal jel olarak bulunur. Genellikle âdet döngüsünün son 12 gününde bir gün arayla, çekilme kanamasını uyarmak için kullanılır. Bazı klinik çalışmalarda, kesintisiz kombine tedavinin parçası olarak östrojenle birlikte haftada iki kez kullanılmıştır.

Rektal ya da vajinal doğal progesteron Ştilleri bazen progestojenin kötü yan etkilere yol açtığı kadınlarda kullanılır. Ancak doktorlar bunları nadiren verir, çünkü HYT'de kullanım için ruhsat almamışlardır.

Doğal progesteron kremleri satın alınabilir. Bunlar tek başına kullanıldığında bazı menopoz belirtilerini giderebilir. Ancak endometriyum için yeterli korumayı sağlamadıklarından, kombine HYT'nin progestojen bileşeni olarak kullanılmamalıdır.

PROGESTOJEN PREPARATLARI
Kombine östrojen/progestojen preparatı yerine doktor daha önce listesi verilen sadece östrojen içeren preparatlardan birini, aşağıdaki progestojen preparatlanndan herhangi biriyle birlikte verebilir.

Tabletler

Duphaston (Eczacıbaşı ilaç)

  • Didrogesteron 10 mg

Primolut-N (Schering Alman)

  • o Noretisteron 5 mg

Farlutal (Deva)

  • Medroksiprogesteron asetat 5 mg

Vajinal/rektal Ştiller

Cyclogest (Assos)

  • Progesteron 200 mg ya da 400 mg vajina ya da rektumdan

Vajina jeli

Crinone (Serono)

  • Progesteron % 8 (HRT için onaylanmadı)

Rahimiçi

Mirena (Schering)

  • Levonorgestrel 52 mg (her 24 saatte 20 mg)


Levonorgestrel rahimiçi sistem
Levonorgestrel rahimiçi sistem (RİS), çok etkili bir doğum kontrol aracıdır. Doğrudan rahmin içine yavaşça salınan bir progestojen levonorgestrel deposu vardır. Bu yolla rahim iç yüzeyi ince kalır ve âdet kanaması olarak dışarı atılacak bir birikme olmaz.

Yan etkileri diğer progestojenlere göre daha azdır ve doğum kontrol etkisi henüz âdet gören kadınlar için bir avantaj olabilir. Temel dezavantajı düzensiz kanamalardır, ancak birçok kadında âdet dönemi tamamen sona erer.

VERİLEN DİĞER TEDAVİLER

Tibolon
Tibolon, seçici doku östrojenik aktivite düzenleyicisi (STEAR) olarak bilinen sentetik bir preparattır. Bitki köklerinden elde edilir ve tek bir tablette östrojen, progesteron ve testosteronun özelliklerini bir araya getirir. Adetten kesilmiş kadınlar için uygundur, çünkü sürekli alınır. Meme ve rahim dokularını östrojenin uyarıcı etkisine karşı korurken, menopoz belirtilerini giderir. Tibolonun meme kanseri riskini standart östrojen/progestojen içeren HYT'ye göre azalttığını düşündüren bazı kanıtlar olmakla birlikte, bu ilk bulguları doğrulayacak başka çalışmalar yapılmalıdır.


Levonorgestrel rahimiçi sistemi etkili bir doğum kontrol aracıdır. Yavaş yavaş ve doğrudan rahme salınan bir progestojen deposu vardır.

Tibolonun avantajı âdet kanamasının olmamasıdır. Ayrıca osteoporozu önlemek ya da libido veya ruh halini düzeltmek için de alınabilir. Standart östrojen tedavisinde meme hassasiyetine eğilimli kadınlar için yararlıdır.

FARKLI HYT TİPLERİNİN AVANTAJ VE DEZAVATAJLARI
Avantajlar

Tabletler
Dezavantajlar
  • Kolay alınır.
  • Etkisi kolayca geri dönüşlüdür.
  • Ucuzdur.
  • Progestojen ile birlikte kullanılabilir.

Deri bantları

  • Hormon karaciğerden, doğal olmayan yolla kana karışır.
  • Her gün alınmalıdır.
  • Rahattır.
  • Kullanımı kolaydır.
  • Hormon kan dolaşımı na daha doğal yoldan katılır.
  • Etkisi kolayca geri dönüşlüdür.
  • Progestojen ile birlikte kullanılabilir.

Jeller

  • Deriden ayrılabilir.
  • Deriyi tahriş edebilir.
  • Tabletlerden daha pahalıdır.
  • Haftada bir ya da iki defa değiştirilmelidir.
  • Kolayca geriye dönülebilir.
  • Kullanımı kolaydır.
  • Hormon kan dolaşımı na daha doğal yoldan katılır.

Burun spreyi

  • Derinin yeterli bir alanını kaplamalıdır.
  • Tabletlerden daha pahalıdır.
  • Her gün kullanılmalıdır.
  • Gerektiğinde, progestojen farklı bir formülasyonda alınmalıdır.
  • Kullanımı kolaydır.
  • Hormon kan dolaşımı na daha doğal yoldan katılır.
  • Olasılıkla diğer yollardan daha az yan etkisi vardır.
  • Etkisi kolaylıkla geri dönüşlüdür.

İmplantlar

  • Burundaki belirtiler bir sorun olabilir, ancak genellikle hafiftir.
  • Uzun süreli etkileri bilinmiyor.
  • Tabletlerden daha pahalıdır.
  • Her gün kullanılmalıdır.
  • Gerektiğinde progestojen farklı bir formülasyonda alınmalıdır.
  • Östrojen dalgaları migren gibi durumları kötüleştirebilir.
  • Doz atlanmaz.
  • Hormon kan dolaşımı na daha doğal yoldan katılır
  • 4-12 aylık uzun bir etkisi vardır.
  • Ucuzdur.

Vajinal

  • Küçük bir ameliyat işlemi gerektirir.
  • Doğal olmayan yüksek hormon düzeylerine yol açabilir.
  • Etkisi hızla geriye döndürülemez.
  • Son implanttan sonra bir süre daha progestojen sürdürülmelidir.
  • Tek sorun vajinal belirtiler olduğunda yararlıdır.
  • Kolayca geriye dönülebilir.
  • Bazı östrojen tipleri emilerek kan dolaşımı na katılır.
  • Üç aydan daha fazla kullanıldığında progestojen gerekebilir.
  • Kremler ve vajinal fitillerin uygulanması sıkıntı verici olabilir.


Beklenmedik kanama, kullanıcıların yaklaşık %10-15'ni etkileyen nadir bir sorundur ve kanama olasılığı, yumurtalıklar az da olsa hâlâ hormon üretiyorsa daha fazladır. Bu nedenle tibolon, sadece en az 12 aydır doğal âdet görmemiş kadınlara tavsiye edilir. Bu durum, düzensiz kanamalar için gereksiz inceleme yapma sıklığını azaltır.

Raloksifen
Raloksifen, seçici östrojen modülatörleri (düzenleyicileri) (SERM) olarak bilinen yeni bir sentetik bileşim sınıfının ilkidir. Bunlar, östrojenin bazı etkilerini taklit ederken bazı açılardan tam tersi etki gösterir. Raloksifenin, östrojen kadar etkili olmasa bile, menopoz sonrası kadınlarda kemik yoğunluğunu artırdığı gözlenmiştir. Ateş basmalarını ve terlemeleri tedavi etmez, hatta bunlar kullanımın yan etkileri olarak gelişebilir. Raloksifenin kuramsal avantajı rahim iç yüzeyini uyarmamasıdır. Şu anda osteoporoz riski olan menopoz sonrası kadınlarda omurilik kırıklarını önlemek için tavsiye ediliyor. Çalışmalar, raloksifenin meme kanseri, özellikle östrojene bağımlı tümör riskini azaltabileceğini düşündürüyor. Ancak, raloksifen kullanıcılarında kullanımın ilk yılında venöz tromboz (toplardamarda pıhtı oluşumu) riski iki kat artar.

ÖSTROJEN ± PROGESTERON, TİBOLON VE RALOKSİFENİN GÜVENLİLİĞİ
  Östrojen Ostrojen+ Progesteron Tibolon Raloksifen
Meme Riskte değişiklik yok Daha riskli Olasılıkla daha az riskli Olasılıkla daha az riskli
Endometriyu m (rahim iç yüzeyi) Daha riskli Riskte değişiklik yok Riskte değişiklik yok Riskte değişiklik yok
Kalp hastalıkları ve inme Daha riskli Daha riskli Daha az riskli/riskte değişiklik yok Daha riskli/riskte değişiklik yok
Venöz tromboz Daha riskli Daha riskli Daha az riskli/riskte değişiklik yok Daha riskli/riskte değişiklik yok

 

ÖSTROJEN ± PROGESTERON, TİBOLON VE RALOKSİFENIN ETKİLİLİĞİ
  Östrojen Ostrojen+ Progesteron Tibolon Raloksifen
Kemik Yoğunluğu Belirtilerde düzelme Belirtilerde düzelme Belirtilerde düzelme Belirtilerde düzelme
Ateş basmaları ve terlemeler Belirtilerde düzelme Belirtilerde düzelme Belirtilerde düzelme Belirtiler kötüleşebilir
Vajinal belirtiler Belirtilerde düzelme Belirtilerde düzelme Belirtilerde düzelme Belirtilerde değişiklik yok

 

ÖSTROJEN-PROGESTOJEN KOMBİNASYONLARI
Bu cinsiyet hormonu tedavileri östrojen ve progestojeni birleştirir
 
Marka Östrojen Doz Progestojen Doz Formülasyonu
Activelle Östradiyol 1 mg Noretisteron 0.5 mg Tablet
Angelig Östradiyol 1 mg Drospirenon 2mg Tablet
Climodien Östradiyol 2mg Dienoget 2 mg Draje
Cyclo-Progynova Östradiyol 2mg Norgestrel 0.5 mg Draje
Divina Östradiyol 2 mg Medroksi-progesteron asetat 20 mg Tablet
EstracombiTTS
Estraderm TTS
Estragest TTS
Östradiyol
Östradiyol
0.05 mg
0.05 mg
Noretisteron 0.25 mg Deri bandı Deri bandı
Klinogest Östradiyol 2mg Noretisteron 1 mg Tablet
Premelle Konjüge östrojen 0.625 mg Medroksi-progesteron asetat 2.5 veya 5 mg Draje
Trisequens Östradiyol 2 mg Noretisteron 1 mg Tablet

 

KARŞILANMAYAN ÖSTROJEN
Eğer histerektomi geçirmişseniz sadece östrojen tedavisi gerekir
Markalar Östrojen Doz Formülasyonu
Aerodiol Östradiyol 150ug Burun Spreyi
Climara Östradiyol 3.9 ya da 7.8 mg Deri bandı
Estraderm TS Östradiyol 2 mg, 4 mg ya da 8 mg Deri bandı
Estramon Östradiyol 2 mg veya 4 mg Deri bandı
Estreva Östradiyol 0.1 g Jel
Estrofem Östriyol 2 mg Tablet
Ovestin Östriyol 2 mga Tablet
Premarin Konjüge östrojen 0.625 mg veya 1.25 mg Draje

 

LOKAL ÖSTROJEN
Östrojen, doğrudan (lokal olarak) belirtilerin görüldüğü bölgeye, örneğin kuru bir vajinaya, uygulanabilir. Östrojen fazla kullanılırsa deriden emilerek kana karışır ve tüm vücudu etkiler; bu nedenle kullanma talimatlarına kesinlikle uyun.
Markalar Östrojen Doz Formülasyonu
Colpotrophine Promestrien 10 mg Vajinal kapsül

 

SEÇİCİ DOKU ÖSTROJENIK AKTİVİTE DÜZENLEYİCİSİ
Bu preparat östrojen, progestojen ve testosteronun özelliklerini bir araya getirir
Markalar Östrojen Doz Formülasyonu
Livial Tibolon 2.5mg Tablet

 

SEÇİCİ ÖSTROJEN RESEPTÖR MODÜLATÖRLERİ (DÜZENLEYİCİLERİ)
Seçici östrojen reseptör düzenleyicileri (SERM) östrojenin bazı etkilerini taklit eder. SERM menopoz sonrası osteoporoz tedavisinde kullanılır.
Markalar Östrojen Doz Formülasyonu
Evista Raloksifen 60 mg Tablet

 

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Farklı östrojen ve progestojen tipleri vardır ve bazıları size uygun olmayabilir.
  • Menopoz belirtilerinin başladığı, ancak âdetlerin henüz tam olarak kesilmediği dönemde, hormonlar (östrojen ve progestojen) döngüsel olarak alınır; ancak âdetten kesildikten sonra sürekli alınabilir.
  • Tabletlere ek olarak östrojen deri bandı, jel, burun spreyi, vajina halkası ya da implant olarak da bulunur.
  • Tüm bu hormon alma yollarının farklı avantaj ve dezavantajları vardır.
  • Daha özgül başka preparatlar da vardır, örneğin vajina kuruluğu için lokal östrojen ve cinsel isteksizlik için testesteron.

  

Bu yazı 85145 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.