Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
HYT: Çıkarımlar
07.12.2008 17:56:37
HYT, 60 yıldan daha uzun bir süredir kullanılmaktadır. Ancak bu zaman diliminin büyük bir kısmında, reçetele-mede yanlı gözlemsel çalışmalar yönlendirici oldu. Bu durum, HYT’nin kadınlarda yaşla ilişkili tüm hastalıklar için bir deva olduğu yolunda

HYT, 60 yıldan daha uzun bir süredir kullanılmaktadır. Ancak bu zaman diliminin büyük bir kısmında, reçetele-mede yanlı gözlemsel çalışmalar yönlendirici oldu. Bu durum, HYT'nin kadınlarda yaşla ilişkili tüm hastalıklar için bir deva olduğu yolunda yanlış inanışlara yol açtı.

Şu anda, HYT'yi aktif olmayan tedavilerle karşılaştıran iyi tasarlanmış çalışmaların sonuçları elimizde olduğu için şanslıyız. Bu, HYT'nin gerçek yarar ve risklerini çok daha doğru değerlendimemizi mümkün kıldı. Bu çalışmalarda HYT'nin belli tiplerinin, özellikle bir progestojen olan medroksiprogestojen asetatla birlikte alınan konjüge oral östrojenlerin, menopoz sonrası kadınlara verildiğinde meme kanseri, kalp hastalıkları, venöz tromboz (toplardamarlarda pıhtı oluşması) ve inme riskini artırabileceğini gördük. Buna karşılık, sadece östrojen içeren HYT, meme kanseri riskini artırmıyor gibi görünüyor ve bütün çalışmalar, menopoz belirtilerini tedavi etme, kalça ve omurga kırığı ve kalınbağırsak-rektum kanseri (kolorektal kanser) riskini azaltmada HYT' nin yararlarını doğruluyor.

Bu sonuçlara dayanarak HYT için yeni tavsiyeler değiştirilerek, kadınların en az risk taşıyan reçetelerden yararlanma olasılığı güvence altına alındı. Bu nedenle HYT, menopoz belirtilerinin tedavisinde hâlâ etkili bir tedavi olarak kullanılırken, artık inmeyi engellemek için tavsiye edilmiyor.

Güncel tavsiyeler, HYT'nin kişiye özgü ve gerekli en kısa süre için re-çetelenmesi gerektiğini onaylıyor.

Bu, keyfi bir zaman sınırıyla belirlenmiyor, HYT'nin olumlu ve olumsuz yanları konusunda bütünüyle bilgilendirilmiş bir kadının kişisel gereksinimlerine dayanıyor.

Kesin kanıtlara dayanarak hazırlanmış kılavuzlar övgüye değerdir. Ancak, yayımlanmış çalışmalarda yer alanlardan farklı topluluklara uygulanan HYT'yle ilgili bilinmeyen pek çok şey vardır. Çalışmalar, belli bir topluluğa verilen belli bir tedavinin risk ve yararlarına ilişkin genel istatistikler ortaya koyarken, ağır menopoz belirtileri için yardım arayan bir kadın, HYT'nin kendisini nasıl etkileyeceğini bilmek ister. hâlâ, HYT uygulanan menopoz öncesi daha genç kadınların, özellikle de menopoz belirtileri olan ya da yüksek osteoporoz riski taşıyanların değerlendirildiği iyi tasarlanmış çalışmalara gereksinimimiz vardır. Dahası, değişik HYT tip ve dozlarının risk ve yararları konusunda bilgiye gereksinimimiz vardır: Doğal insan östrojenleri konjüge at östrojenleriyle aynı değildir; ağız dışı yolla kullanımın tabletlerden farklı etkileri olabilir; daha düşük östrojen dozları daha yüksek dozlarla aynı yararları, daha az riskle sağlayabilir.

Gelecekteki araştırmalar, HYT'nin rolünü daha iyi belirlemeye yardım edecek ve HYT'nin güvenli ve etkili alternatiflerinin habercisi olacaktır. Eğer halen HYT kullanıyor veya kullanmayı düşünüyorsanız, etkili en düşük hormon dozunu almak ve yılda bir kez gereksiniminizin sürüp sürmediğini yeniden değerlendirmek akıllıca olacaktır.

  

Bu yazı 3369 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.