Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Kronik günlük baş ağrıları
17.01.2008 11:03:52
Her gün görülen baş ağrısına yol açan en yaygın nedenler kaslardaki aşırı kasılma ya da stres ve gerilimdir.
Her gün görülen baş ağrısına yol açan en yaygın nedenler kaslardaki aşırı kasılma ya da stres ve gerilimdir. Bunların ikisi de aşağıda tanımlanacaktır. Migren her gün görülmez, ancak her gün baş ağrısı çeken kişilerde de zaman zaman migren atakları gelişebilir ve bu tanıda karışıklığa neden olabilir. Birden çok baş ağrısı tipi bulunan kişilerde her baş ağrısına ayrı ayrı tanı konulması çok önemlidir.
 
Migren tedavisine girişmeden önce kronik günlük baş ağrısını tedavi etmek önemlidir; genellikle bu durumda başka bir önlem gerekmeksizin migren de geriler. Kronik günlük baş ağrısı ağrı kesicilerin gereğinden sık kullanılmasına bağlı olabilir; bu durumda baş ağrısı diğer bütün tedavi yaklaşımlarına da yanıt vermeyecektir.

Kronik günlük baş ağrısı temporal arterit gibi altta yatan bir hastalığın ya da sinüzit gibi bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Genellikle altta yatan hastalık tedavi edilirse baş ağrısı da geçer. Seyrek olarak altta yatan bir neden bulunmaz ve baş ağrısı uygulanan tedavilerden hiçbirine yeterince yanıt vermez. Altta yatan ciddi nedenler dışlandıktan sonra, ağrıyla baş etmeniz için size yol gösterilebilir.
 
KASLARIN AŞIRI KASILMASINA BAĞLI BAŞ AĞRISI
Alışılmışın üzerinde egzersiz yaptıktan sonra görülen kas ağrısını çoğumuz yaşamışızdır. Kaslar sızlar ve dokununca ağrır; genellikle hafif bir masaj ya da sıcak bir banyo yararlı olur. Başınızdaki kaslar bundan farklı değildir. ‘Gerilim’ baş ağrısındaki yaygın ağrıdan farklı olarak, bu durumda ağrı genellikle belli bir yerdedir ve parmağınızla bu noktayı gösterebilirsiniz.

Ağrının kaynağı, ağrının hissedildiği yerden biraz uzakta olabilir: şakaklarınızda ağrı, aslında çene ekleminden kaynaklanıyor olabilir; boyun ve omuz kasları da baş ağrısına neden olabilir. Ağrı kesicilerle 30-45 dakikada rahatlama sağlansa da, yalnızca belirtiler giderilmiş olur ve neden ortadan kaldırılmaz.

Tedavinin etkili olabilmesi için egzersiz, fizik tedavi, masaj gibi yöntemlerle altta yatan sorunun tedavi edilmesi ve önlenmesi gerekir. İşte omzunuza sıkıştırdığınız bir telefonla uzun süre çalışmak, bilgisayar önünde uygun yükseklikte oturmamak gibi belirgin nedenler kolayca giderilebilir.
 
STRESLE İLİŞKİLİ GERİLİM BAŞ AĞRILARI
Psikolojik stres ve anksiyete de baş ve boyun kaslarında gerilime neden olur ve baş ağrısıyla sonuçlanır; bu tip gerilim baş ağırısı genellikle ‘başı çevreleyen bir bant’ ya da ‘başın tepesinden aşağıya doğru bastıran bir ağırlık’ şeklinde tanımlanır. Genellikle ağrı bütün başı kapsar ve gün içinde zaman zaman azalıp artarak sürekli devam eder. Özellikle depresif ya da bunalımlıysanız, uykuyu da bozabilir.

Ağrı kesici almak genellikle yeterince etkili değildir, ama ağrıyı birkaç saatliğine yatıştırabilir. Baş ağrınızın etkili bir biçimde tedavi edilmesi için, depresyon ya da stres gibi altta yatan nedenin tedavi edilmesi gerekir. (Aile Doktoru serisinde çıkan Stres, Depresyon kitaplarına bakınız). Gerekirse, özellikle uykularınız bozuluyorsa amitriptilin gibi bir antidepresan küründen yararlanabilirsiniz.
 
İLAÇ KÖTÜYE KULLANIMI BAŞ AĞRISI
Belli sınırlar içinde kullanılmaları durumunda ağrı kesiciler, triptanlar ya da ergotamin gibi semptomatik (belirtileri gideren) ilaçlar güvenli ve etkilidir. Ancak bu baş ağrısı ilaçlarının sık kullanılması ters etki doğurabilir. Ağrı kesicileri çok sık kullanmak, ağrıyı gidermek yerine bir kısırdöngüye yol açarak ağrının sıklaşmasına, hatta her gün görülmesine neden olabilir ve çoğu zaman migren ataklarını da sıklaştırabilir.

Baş ve boyun kaslarınızdaki gerilim baş ağrısına yol açabilir. Genellikle ağrının kökeni hissedildiği yerden biraz uzaktadır. Belirtilerin tedavisiyle yetinilmemeli, etkili bir tedavi için altta yatan fiziksel sorun giderilmelidir.
 
Belirtiler nelerdir?
Çoğu durumda seyrek görülen ve basit ağrı kesicilerle ya da özgül bazı semptomatik migren ilaçlarıyla denetim altına alınan migren ataklarınız vardır. Çeşitli nedenlerle ağrı kesicileri ya da özgül migren ilaçlarınızı artırarak, giderek her gün, hatta günde birkaç kez ilaç almaya başlamış olabilirsiniz. Bunun nedeni, belki de stres ya da kas ağrısı sonucunda ek bir baş ağrısı gelişmesi olabileceği gibi, migrenin denetiminizden çıkması korkusu sizi atak başlamadan ilaç almaya sevk etmiş de olabilir. Giderek baş ağrılarınız sıklaşır ve sonunda neredeyse her gün görülmeye başlar.

Baş ağrısı genellikle sabah uyanınca en yoğundur, çünkü kanınızdaki ağrı kesiciler günün bu saatinde en düşük düzeydedir. Ağrı künt ve kesintisizdir, ama gün içinde dalgalanmalar olabilir. Ağrı kesicilerle ya da migren ilaçlarıyla geçici olarak yok olabilir, ama çoğu zaman yalnızca hafifler. Tedavinin etkili olmamasına karşın, ilaç almadıkça migren geliştiğini düşündüğünüz için, ilaç kötüye kullanma döngüsünü devam ettirebilirsiniz. Diğer belirtiler halsizlik, bulantı, huzursuzluk, bellek kaybı ve uykusuzluktur.
 
İlaç kötüye kullanımı baş ağrısı nasıl gelişir?
İlaç kötüye kullanımı baş ağrısı üç ay ya da daha uzun bir süre haftada üç günden fazla düzenli ilaç alan herkeste gelişebilir. Ne kadar ilaç aldığınız önemli değildir; haftada bir-iki gün tam doz ağrı kesici almanız durumunda sizde günlük baş ağrısı gelişme olasılığı düşüktür. Bununla birlikte, haftanın hemen her günü düşük doz ağrı kesici alıyorsanız, baş ağrılarınız daha da kötüleşebilir.

Bu tür baş ağrısının oluş mekanizması tam olarak bilinmiyor, ancak genellikle merkezi ağrı sistemlerinde bir bozukluk olduğu düşünülüyor. İlginç olarak, bu sendrom yalnızca baş ağrısına eğilimli kişilerde gelişir ve eklem iltihabı (artrit) ya da Bel Ağrısı gibi baş ağrısı dışındaki nedenlerle her gün ağrı kesici kullanan kişilerde genellikle görülmez.

Nasıl tedavi edilir?
Baş ağrıları ilaçların çoğuna dirençlidir ve etkili yegâne tedavi ilaçları kesmektir. İlaçlar birden kesilebileceği gibi, birkaç hafta içinde azaltılarak da kesilebilir. Kırk sekiz saat içinde dayanılmaz derecede acı veren baş ağrıları, bulantı, kusma, bunalım ve uykusuzluk gibi yoksunluk belirtileri gelişir ve bunlar iki hafta kadar devam edebilir.

Klinik çalışmalar ilaçları kesenlerin %60’ında düzelme olduğunu, ancak tam düzelme olması için üç aya kadar bir süre gerekebileceğini gösteriyor. İlacın kesilmesini kolaylaştırmak için, doktor her gün alınacak amitriptilin ya da naproksen gibi bir ilaç yazabilir. Ancak bu ilaçlar yalnızca diğer bütün baş ağrısı ilaçları kesilirse etkilidir. İlaçların kesilmesinden üç ay sonra baş ağrıları devam ediyorsa, çoğu zaman altta yatan neden ortaya çıkar ve özgül tedaviye daha iyi yanıt verir.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Kronik günlük baş ağrısı genellikle kas kasılmasına bağlıdır ya da stresle ilişkilidir.
  • Her gün görülen baş ağrılarının sinüzit gibi bir nedeni olabilir.
  • Ağrı kesicileri çok sık (genellikle üç ay ya da daha uzun bir süre haftada üç kez ya da daha fazla) kullanmak da her gün gelişen baş ağrısına yol açabilir (ilaç kötüye kullanımı baş ağrısı).

  

Bu yazı 57818 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.