Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Her iki cinsiyetten erişkinde baş ağrıları
17.01.2008 11:02:40
Epidemiyolojik çalışmalar gerilim baş ağrılarının ve migrenin kadınlarda daha yaygın olduğunu doğruluyor.
Epidemiyolojik çalışmalar gerilim baş ağrılarının ve migrenin kadınlarda daha yaygın olduğunu doğruluyor. Danimarka’daki çalışmalar, her yıl kadınların %86’sında, erkeklerin ise %63’ünde gerilim baş ağrısı görüldüğünü ve kadınların %16’sı, erkeklerin ise %5’i tarafından migren bildirildiğini gösteriyor. Dolayısıyla, erkekler de baş ağrısı çeker ve birçok kadın gibi onlar da gerekli ilgi ve tedaviden yararlanmaz. Belki de bu erkekler için daha da geçerlidir, çünkü baş ağrısının zihinsel bir sorun olduğu yolundaki yanlış düşünce erkeklerin baş ağırısı nedeniyle doktora başvurmaktan utanmasına yol açıyor.

Neyse ki baş ağrılarının çoğunun beyin biyokimyasındaki özgül değişikliklerle ilgili olduğu anlaşıldıkça; bu yaklaşım giderek terk ediliyor. Ayrıca, özgül bazı tedavilerin geliştirilmesiyle birçok migrenlinin yaşamında büyük değişiklikler oluyor.

Erkek çocuklar özellikle buluğ çağındaki hızlı büyüme sırasında migrenden sıkıntı çekebilir. Bu dönem çocuklara sürekli olarak daha büyük beden giysi ve ayakkabı alındığı dönemdir. Yaşamın bu evresinde genellikle belirtileri kontrol altına almak için ilaç alma yanında, atakları önlemek için de iyi beslenme ve düzenli yeme yeterlidir.

Spor, özellikle de yarışmalı sporlardaki uzun süreli fiziksel hareketler ergenlerde, hatta erişkinlerde başlıca migren tetikleyicilerinden biridir. Bol sıvı alarak susuz kalmama, ara öğünler ya da şekerli yiyecek ve içeceklerle gerekli enerji düzeyini sürdürme yoluyla migren çoğu zaman önlenebilir. Spor sırasında başa gelen hafif darbeler, örneğin topa kafayla çıkmak ya da Amerikan futbolunda yüzüne darbe almak anlık bir migren aurası başlatabilir, ama bunu her zaman baş ağrısı izlemez. Bu atakların çoğu migrene atfedilebilirse de, doktora danışılarak altta yatan bir başka neden olmadığından emin olmakta yarar vardır.

Çalışma koşulları ve kasların zorlanmasına yol açan oturma pozisyonu, kötü aydınlatma, havalandırmanın yetersiz olması gibi çalışma ortamıyla ilgili olumsuzluklar da migren ve diğer baş ağrılarına yol açabilir. Bu durumdan iş olumsuz etkilenebilir; migren başlıca üretkenlik azalması ve işten geri kalma nedenlerinden biridir. İş yetiştirme baskısı ve diğer stres yaratan olaylar da önemli tetikleyiciler olabilir ve sık migren atakları tarafından daha da ağırlaştırılabilir. Bazı kuruluşlarda ilk başvurulacak kişiler olan meslek sağlığı uzmanları vardır ve alta yatan nedenlerin çoğunun giderilmesine yardım edebilirler. İşyerinde meslek sağlığı için başvuracağınız bir uzman yoksa kendi doktorunuza gitmelisiniz.

Gerek migren, gerekse diğer baş ağrısı tipleri her iki cinsiyette de Alkol izm, madde kötüye kullanımı, depresyon ve evlilik sorunlarının bir belirtisi olabilir ve bu durumda baş ağrısı yalnızca altta yatan nedenin çözülmesiyle giderilebilir.
Migrenli ve hipertansiyonlu kişilerde daha sık görülen cinsellikle ilişkili baş ağrıları gibi bazı baş ağrısı tipleri erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Küme tipi baş ağrısı esas olarak erkekleri ilgilendiren, seyrek görülen bir baş ağrısıdır.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Baş ağrıları ve migren erkeklerde kadınlardan daha seyrek görülür.
  • Erkek çocuklar buluğ çağında büyümenin hızlandığı evrede baş ağrısı çekebilir.
  • Sporla bağlantılı migren atakları çoğu zaman bol sıvı alarak ve düzenli enerji veren ara öğünler yiyerek önlenebilir.
  • İşte stres altında ya da kötü bir pozisyonda çalışan kişiler baş ağrısı çekebilir.

  

Bu yazı 3408 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.