Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Sık görülen baş ağrıları
17.01.2008 10:58:23
Hiç baş ağrısı çekmediğini söyleyenler nüfusun yüzde ikisinden daha azını oluşturur.
Hiç baş ağrısı çekmediğini söyleyenler nüfusun yüzde ikisinden daha azını oluşturur. Geriye kalanların çoğunun başı çok seyrek ağrır ve genellikle nedeni bellidir: aşırı Alkol almaya bağlı içki sersemliği, sinüzit nedeniyle gözlerin üzerinde derin bir ağrı ya da diş enfeksiyonu nedeniyle yanağınızda hissettiğiniz zonklayıcı bir ağrı.

Diğer baş ağrılarının belirgin bir nedeni olmayabilir ve bunlar sık görülen şiddetli ağrılarsa büyük bir kaygı ve endişeye yol açabilir. Migreni ve küme tipi baş ağrısını (bk. s. 4-5) doktorlar selim (ciddi olmayan) durumlar olarak nitelendirseler de, ağrı atağının fazlasıyla kısıtladığı kişiler için çok ciddi bir sorun oluşturabilir. Aslında kısıtlayıcı olan yalnızca atak değildir; bir sonraki atağın korkusu da kişinin normal bir yaşam sürdürmesini önleyebilir.

Beyin ve omurilik, merkezi sinir sistemini (MSS) oluşturur. Beyin karmaşık birçok işlevi gerçekleştirir; örneğin bilinç, zekâ ve yaratıcılığın kaynağıdır. Ayrıca solunum gibi otomatik bir hareketten, bisiklete binmek gibi karmaşık istemli bir harekete kadar vücuttaki süreçlerin çoğunu periferik sinir sistemi (PSS) aracılığıyla izler ve denetler.
 
Bu kitabın amacı baş ağrısı çekenlere atakların sıklığını ve şiddetini azaltma yolları bulma ve daha kaliteli bir yaşam sürme konusunda yardım etmektir. Baş ağrısına yatkınlığınız varsa bu kitap nelerin belirtilerinizi tetiklediğini ve bunlarla daha başarılı bir biçimde nasıl mücadele edebileceğinizi anlamanıza yardım edecektir.

Migreni tetikleyen etmenler, migrenle yaşamak ve kronik günlük baş ağırısı gibi diğer baş ağrısı tipleri de çeşitli bölümlerde işlenmektedir. Kadınlarda, çocuklarda ve yaşlılarda baş ağrılarına ilişkin bölümler, bu özel gruplardaki baş ağrılarının sık görülen nedenlerine ışık tutmakta ve belirtileri gidermede kişilerin kendi kendilerine yardım edebilecekleri çeşitli yöntemler sunmaktadır.

Bu kitap, baş ağrılarınızın nedenlerini kendi kendinize bulmanıza yardım etme amacı taşımaz. Sunulan bilgiler kuşkulanılan tanıyı doğrulayıp size uygun önlemleri saptayabilecek doktorun ya da tıp uzmanının önerilerinin yerine geçemez. Baş ağrılarınızın nedeni belli değilse, ataklar sıklaştı ya da şiddeti arttıysa veya belirtilerde herhangi bir değişiklik olduysa, derhal doktora başvurmanız gerektiği açıktır. Şiddetli baş ağrılarının çok seyrek olarak beyin tümörü ya da inme gibi kötü bir nedeni vardır. Bununla birlikte, migren gibi daha yaygın nedenlerden birinin doğrulanabilmesi için, önce bu nedenlerin dışlanması gerekir.
 
KENDİ BAŞ AĞRINIZI AYIRT EDEBİLMEK
Her baş ağrısının belirtileri kendine özgü bir kalıp oluşturur. İzleyen iki sayfada sık görülen bazı baş ağrısı tiplerinin olağan belirti kalıpları verilecek. Sık görülen baş ağrılarının çoğu için herhangi bir tanı testi bulunmadığından, genellikle doktor baş ağrısı tipini yalnızca hastanın anlattığı öyküyü dinleyerek belirlemek durumundadır. Migren dışındaki bu baş ağrıları sonraki bölümlerde daha ayrıntılı tartışılacak.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Şiddetli baş ağrılarının çok seyrek olarak kötü bir nedeni vardır.
  • Her baş ağrısı tipinin kendine özgü bir belirti kalıbı vardır.
 

  

Bu yazı 15109 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.