Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Migren tedavisinde uzman doktora nasıl yardımcı olabilirsiniz?
17.01.2008 11:05:22
Bazı notlar tutmanız çok yararlı olur. Birkaç hafta boyunca baş ağrılarınızı bir günceye kaydedin,
Uzmana başvurmadan önce
Bazı notlar tutmanız çok yararlı olur. Birkaç hafta boyunca baş ağrılarınızı bir günceye kaydedin, ağrının başlama saatini, ne kadar sürdüğünü, belirtileri ve konuyla bağlantılı olduğunu düşünüyorsanız âdet günlerinizin tarihlerini yazın.
 
Tıbbi öykü
Doktorunuz önce ne tür baş ağrınız olduğunu belirleme gereksinimi duyacaktır. Buna yardım etmesi için, baş ağrılarınız ilk kez başladığında yaklaşık kaç yaşında olduğunuzu, başınızın hangi sıklıkla ağrıdığını, ağrının ne kadar sürdüğünü ve belirtilerinizin neler olduğunu bilmek isteyecektir. Bu bilgiler doktorun baş ağrılarınız konusunda bir fikir edinmesini sağlayacaktır. Bu bilgiler önemlidir; çünkü migrende ya da diğer baş ağrılarının çoğunda özgül testlerden yararlanma olanağı yoktur ve tanıda esas olarak sizin anlattıklarınız temel alınacaktır.

Doktorunuz sizde migren olduğuna karar verirse, bununla baş etmenizin yollarını araştıracaktır. Size o güne kadar denediğiniz yöntemler sorulacağı için, doktora gitmeden önce bunları kaydetmenizde yarar vardır; yoksa mutlaka bunların bir bölümünü unutursunuz! Yaşam biçiminizde yaptığınız değişiklikleri, bunların işe yarayıp yaramadığını, stres, uyku ve diğer tetikleyici etmenleri, kullandığınız hapları, fitilleri, spreyleri, iğneleri, başvurduğunuz doktorları, fizik tedavicileri, bitkisel ilaç kullanan sağaltıcıları, homeopatları, akupunkturcuları, aklınıza gelen her şeyi kaydedin!
Doktor size genel olarak sağlığınızla ve geçmişte geçirdiğiniz hastalıklarla ilgili sorular da soracaktır.
 
TEDAVİ VE ÖNERİLER
Yalnızca migreniniz varsa, doktorla yapacağınız görüşmede bu ortaya çıkacaktır; bununla birlikte, karma baş ağrılarınız varsa ya da tanımladığınız baş ağrıları hemen tanı konulmasına olanak vermiyorsa, bir sonraki görüşmeye kadar birkaç hafta boyunca belirtilerinizi ayrıntılı olarak kaydetmeniz gerekebilir. Bu notlar doktorunuzun tanı koymasını kolaylaştıracaktır.

Migrende tam iyileşme yoktur; kabul etmek güç olsa da, bu yaşamın reddedilemeyecek gerçeklerinden biridir. Neyse ki, atak sayısının azaltılması ve daha etkili tedavilerin bulunması gibi, belirtileri düzeltmeye yönelik pek çok önlem alınabilir. Migren tedavisinin ayrıntılarında sizin özgül gereksinimleriniz temel alınacaktır, ama genellikle atak sayısını azaltmada atılması gereken ilk adım, sizin için tetikleyici etmenlerin ne olduğunu belirlemektir.

Bu basit önlemler yeterli olmazsa, doktorunuz sizinle her gün kullanılan önleyici ilaçları tartışacaktır. Atakları tedavi eden ilaçlar da tartışılacaktır. Görüşmenin sonunda doktor tanı ve tedavi konusundaki görüş ve önerilerini bildirecek, sizi kendisine sevk eden bir doktor varsa, ona da bir not yazacaktır.

Genellikle üç ay sonra yeniden gelmeniz istenecektir, ama atak sıklığına ve özgül durumunuza göre bu değişebilir.
 
İZLEME GÖRÜŞMELERİ
Her zaman ilk görüşmede tanı koymak mümkün olmayabilir. Bir dizi görüşmeden sonra, sizin tuttuğunuz güncenin de yardımıyla doktor size yeni önerilerde bulunabilir ve gerekirse tedavinizi değiştirebilir. Öte yandan, baş ağrınız migren değilse söz konusu ağrı tipiyle ilgilenen bir merkeze sevk edilebilirsiniz.

Birkaç görüşmeden sonra her şey yolunda gidiyorsa, hastaların çoğu düzelme sağlandığı için görüşmeleri keser. Yeniden gereksinim doğarsa görüşmeler yeniden başlatılabilir ama hasta da, hekim de buna gerek kalmamasını umacaktır.
 
AKLINIZDAN GEÇENLER
Migren uzmanları baş ağrılarınız konusundaki endişelerinizi duymak isteyecektir. Bunları dile getirmekten kaçınmayın; unutmayın, birkaç öneri kaygılarınızı giderebilir. Kaldı ki, aklınızdan geçenler doktorların araştırmalarına ışık tutabilir ve baş ağrılarını daha iyi anlamalarını sağlayabilir.
 
ARAŞTIRMALAR VE YAYINLAR
Migren baş ağrıları konusuyla ilgilenen kliniklerde araştırma projeleri yapılır ve bunların sonuçları ve bulguları tıp dergilerinde yayımlanır. Bu tür çalışmalar başlatılmadan önce, bağımsız bir Etik Kurulu tarafından değerlendirilir. Çalışmaya katılmanın ne anlama geldiği konusunda tam bir bilgilendirme yapılmadıkça ve kesin bir yazılı onay alınmadıkça hiçbir hasta bu çalışmalara dahil edilemez. Ayrıca hastalar istedikleri anda çalışmalardan ayrılabilir. Araştırma projelerine katılmak rutin tıbbi bakımınızı olumsuz etkilemez, ama genellikle bu çalışmalarda yeni tedavilere erkenden erişim olanağı bulabilirsiniz.

  

Bu yazı 3818 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.