Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |
13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Cinsellik Giriş
04.12.2008 12:55:09
Hemen herkesin cinsellikle ilgili şu ya da bu sorunu vardır. Cinsellik bir yandan yeme içme gibi biyolojik bir işlevdir, bir yandan da yaşamı baştan sona değiştirecek bir gücü vardır.

Hemen herkesin cinsellikle ilgili şu ya da bu sorunu vardır. Cinsellik bir yandan yeme içme gibi biyolojik bir işlevdir, bir yandan da yaşamı baştan sona değiştirecek bir gücü vardır.

Cinsellik derin bir doyum ve çılgın bir yücelme duygusu yaratabilirken büyük ruhsal, duygusal ve Fiziksel yaralar açma gücüne de sahiptir. Cinsel ilişki önemli bir ilişkinin, çok istenen (ya da çok korkulan) bir gebeliğin başlangıcı olabileceği gibi, cinsel yolla bulaşan bir hastalıkla gelen bir "cezaya" da dönüşebilir. Aslında cinsel doyum arayışının açlık gibi doğal bir dürtü olmasına karşın, çoğu zaman suçluluk, endişe ve bilgisizlikle yüklüdür.

Cinselliğin son derece kişisel bir alan olması medyanın sürekli bu konuya el atmasıyla çelişiyor. Kişi bu konuda biraz ürkek ve çekingen yetiştirilmiş olabilir, oysa günümüzün aşırı hoşgörülü dünyasında tam bir cinsel varlık gibi davranmak yüceltiliyor. Sorun bununla da sınırlı değildir; geleneksel kültürlerin ve dinlerin çoğunda cinsellik konusunda ya-saklayıcı katı kurallar bulunmasına karşın, cinsel kimliğin başlıca özellikleri olan evlenmeye ve doğurganlığa büyük vurgu yapılıyor.

Kuşkusuz ister yakınlaşmanın, is-ter çoğalmanın bir ifadesi sayalım, cinselliğe büyük bir önem veriyoruz. Kuşkusuz, cinsellikten ve cinsel rollerimizi oynarken kendimizden çok yüksek beklentilerimiz var. Yine kuşkusuz, cinsellik konusunda birbiriyle çelişen, güçlükle başa çıkılan duygularımız var ve cinsel sorunları çok korkutucu buluyoruz.

Bir zamanlar bütün cinsel sorunların uzun süreli ve karmaşık tedaviler gerektirdiği düşünülürdü. Oysa günümüzde, cinsel sorunların çoğunun kolayca tedavi edilebileceği ve genellikle evde yapılabilen basit egzersizlere çok iyi yanıt verdiği biliniyor. Cinsel işlev bozukluğu terapistleri çabalarının genellikle ürün verdiğini söylüyor. Daha da önemlisi uzun süredir sorunlarla boğuşan eşler, kendilerine destek sağlanınca kısa sürede nasıl gerçek bir ilerleme kaydettiklerini görerek çok rahatlıyor.

Peki insanlar yardım için nereye başvurabilir? Varsa aile doktorunuz ya da sağlık ocağındaki veya hastanedeki bir hekim size yararlı bilgiler verebilir ve gerekiyorsa bir uzmana gönderebilir. Bir başka olasılık da çevrenizdeki AÇSAP (Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması) merkezlerine başvurarak bilgi ve destek is-temek olabilir. Ülkemizde pek çok kişi psikolog, psikiyatrist, nörolog, ürolog ve jinekologlara başvuruyor ve çoğu zaman yararlı sonuçlar alabiliyor. Kitabın sonunda bazı başvuru adreslerini bulabilirsiniz.

Bu kitapta, sık görülen bazı cinsel sorunların nedenleri konusunda sizi aydınlatmak, ne gibi tedavi yaklaşımları olduğu konusunda bilgilendirmek ve bu tedavilerdeki başarı oranlarına ilişkin bir fikir vermek amaçlanıyor. Bazı çiftler burada anlatılan egzersizlerden bir bölümünü kendilerine uyarlamanın yararlı sonuçlarını görebilirler, ama bu bir kendi kendini tedavi kılavuzu değil. Bunun yerine cinsel sorunlara yol açan Fiziksel ve ruhsal nedenlerin nasıl iç içe geçtiğini ve bu durumun kısa sürede nasıl içinden çıkılmaz bir kısırdöngüye dönüştüğünü daha iyi görmenize yardım etmek istiyoruz. Bu yolla bu tür sorunların yarattığı duygusal yük azaltılabilir ve yeni bilgilerle donanmış çiftler duygularını açıkça dile getirebilir ve yardım isteyebilir bir konuma ulaşabilir.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Cinsel sorunların sizi korkutması doğaldır.
  • Çiftler erkenden yardım aramalıdır.
  • Cinsel sorunlar konusunda konuşmak için doktorunuza, cinsel işlev bozukluğu merkezlerine ya da psikolog veya psikiyatriste başvurabilirsiniz.
  • Sorunu daha iyi anlamak için bu kitaptan yararlanın, ancak bir uzmandan yardım isteyin.

  

Bu yazı 12040 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.
ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.