Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Giriş
18.12.2007 11:06:26
Sırt ve bel ağrısı tek başına bir hastalık değil, bir belirtidir (semptom). Tam olarak ne olduğu her zaman anlaşılamasa bile, sırt ve bel ağrısının ortaya...
Sırt ve Bel Ağrısı tek başına bir hastalık değil, bir belirtidir (semptom). Tam olarak ne olduğu her zaman anlaşılamasa bile, sırt ve Bel Ağrısı nın ortaya çıkması bir yerlerde bir şeylerin yanlış gittiği anlamına gelir. Birçoğumuz şu veya bu zamanda sırt ve Bel Ağrısı çekmişizdir. Genellikle, bir tür mekanik baskıya ya da sırttaki hasara bağlı olan ve oldukça hızlı bir şekilde düzelen, nahoş, rahatsız edici, ancak çok ciddi olmayan bir sorundur. Kötü duruş, aşırı stres, omurgadaki aşınma ve yıpranma sorunları en azından kısmen sorumlu olabilir.

Omurganızın, tümü de sırt ve Bel Ağrısı yla sonuçlanan bir mekanik zedelenmeden etkilenebilen kemikler, diskler, bağlar (ligaman), kasın kemiğe tutunmasını sağlayan yapılar (kirişler; tendon), sinirler, kan damarları ve diğer 
dokular dahil, farklı yapılardan meydana geldiğini fark ettiğinizde, sırt ve Bel Ağrısı nın bu kadar yaygın olması sizi şaşırtmayacaktır.

Birçok durumda sorunun asıl nedenini bilmek önemli değildir. Sırt ve Bel Ağrısı kendiliğinden geçen bir belirtidir; tedavinin amacı ağrıyı gidermek ve en kısa zamanda eski sağlığınıza kavuşmanızı sağlamaktır. Bazen, altta yatan neden daha ciddi olabilir ve doğru tedavi yaklaşımına karar vermek için ayrıntılı incelemeler yapmak gerekir. Sırtımızın nasıl çalıştığını anlamak, omurgamızı korumada ve sırt ve Bel Ağrısı nöbetlerinden daha çabuk kurtulmada bize yardımcı olacaktır.

Bu kitapçık sırtın nasıl çalıştığını, nelerin yanlış olduğunu, neden sırt ve bel sorunları doğduğunu ve nasıl tedavi edildiklerini göstermeyi ve ileri inceleme ve uzman yardımının gerekli olduğu kimi durumları size bildirmeyi hedeflemektedir.
 
HASTALAR NE DİYOR?
Sırt ve Bel Ağrısı çok çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilirse de aşağıdaki şikâyetler tipiktir:

Bir fabrikada parçaları birleştirmede çalışıyorum. Günün sonunda belimde çok şiddetli bir ağrı beliriyor ve buna ne kadar daha dayanabilirim, bilemiyorum.”

“Gün boyu pek fena değilim, ancak sabahları sırtımda şiddetli ağrı ve sertlikle uyanıyorum; hafiflemesi için yataktan kalkıp biraz dolaşmam gerekiyor.”

“Yerden bir kitabı almak için eğilmiştim ki birden belimde şiddetli bir ağrı hissettim ve doğrulamadım.”

“Bahçede çalışırken sırtımda, belime doğru hafif bir ağrı belirdi. Birkaç saat içinde ağrı kalçama ve bacaklarımın arkasına doğru yayıldı. Çok canım yandı ve yatmak zorunda kaldım."

BÜYÜYEN BİR SORUN

Sırt ve Bel Ağrısı oldukça sık görülür. Toplumun %30-40 kadarı herhangi bir zamanda, %80-90’ı ise yaşamlarının bir döneminde sırt ve Bel Ağrısı çeker. Her iki cinsiyeti ve çocuğundan yaşlısına her yaştan insanı etkiler, ancak en sık orta yaşlarda görülür.
Sırt ve Bel Ağrısı , özellikle ağır el işçiliği yapanlarda en sık karşılaşılan işten geri kalma nedenlerinden biridir. Sık sık uygun olmayan pozisyonlarda ağır yük kaldırmak zorunda kalan inşaat işçileri ve hemşireler özellikle risk altındadır.
Neden ve sonucu birbirinden ayırt etmek genellikle zordur. Başka bir deyişle, acaba işyerindeki yükler mi sırt ve Bel Ağrısı na yol açıyor, yoksa kişi sırt ağrısı olduğu için mi ağır iş yapamıyor? Birçok durumda, sırt ve Bel Ağrısı bir zedelenme ya da burkulmanın ardından ortaya çıkar. Günümüzde, sırt ve bele aşırı yük yüklemekten kaçınma yolları konusunda işçilerin eğitilmesi için daha çok zaman harcanmaktadır.

Sırt ve bel sorunları nedeniyle kaybedilen işgünü miktarı son yıllarda inanılmaz ölçüde artmıştır. Halen İngiltere ve Galler’de yılda 100 milyon işgününe ulaşmıştır ki bu rakam 20 yıl öncesinin iki ya da üç katıdır. Aslında iş günü kaybında görülen bu dramatik artış, daha çok kişinin iş nedeniyle sakatlandığı anlamına gelmez. Daha çok, işçi ve işverenlerin sırt ve bel ağrılarının etkilerine karşı daha duyarlı olduklarını gösterir. Bunun sonucu İngiltere’de sırt ve Bel Ağrısı nın maliyetinin çarpıcı bir biçimde artmasıdır. Bu rakam sunulan tıbbi tedavi, yapılan ödemeler ve üretim kaybı olarak yılda altı milyar sterlin gibi inanılması güç bir rakama ulaşmıştır.

Sırt ve bel sorunları nedeniyle işlev kaybına uğrayanların sayısındaki artış, sırt ve Bel Ağrısı na ve tedavisine yaklaşımımızı baştan sona gözden geçirmemize neden olmuştur. Bu kitapçıkta sırt ve Bel Ağrısı tedavisi alanındaki en son araştırmalara dayanılarak en güncel bilgiler sunulmakta ve sorunun görülme sıklığını ve şiddetini azaltmak için neler yapıldığı anlatılmaktadır.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Sırt ve Bel Ağrısı bir belirtidir, hastalık değildir.
  • Akut sırt ve Bel Ağrısı nöbetleri, hoş olmasa da genellikle daha çabuk düzelir.
  • Sırt ve Bel Ağrısı toplumun %80-90’ını yaşamının bir döneminde etkiler.Yaşamınızdaki stresin üstesinden gelebileceğinize inanmak için her türlü neden vardır.
 

  

Bu yazı 4065 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.