Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Sırtı ve beli korumak
18.12.2007 11:10:11
Sırtında ve belinde zaten bir zayıflık olan kişiler yanlış duruş ve aşırı baskının birleşmesiyle sırt ve bel ağrısı nöbetleri yaşar.
Sırtında ve belinde zaten bir zayıflık olan kişiler yanlış duruş ve aşırı baskının birleşmesiyle sırt ve Bel Ağrısı nöbetleri yaşar. Günümüzde farklı pozisyon ve yüklerin sırtı nasıl etkilediğini ve ne tür sorunlara yol açabileceğini biliyoruz, ancak sırt ve belinize yönelik baskıyı en aza indirmeyi öğrenebilirsiniz. Bu dersler aslında hepimiz için, ancak özellikle de sırt ve Bel Ağrısı olan ve oluşabilecek ağrı nöbetlerini önlemek isteyenler için önemlidir.
 
DURUŞUNUZU DÜZELTİN

Nasıl ayakta duruduğumuz ve oturduğumuz önemlidir; sırt ve Bel Ağrısı nın üstesinden gelebilmemizi büyük ölçüde etkileyebilir. Bunlara dikkat etmek omurganın üzerindeki baskıyı büyük ölçüde azaltacaktır. Kötü duruş omurganın bağlarını (ligamanlarını) gerip sırt ve belinizde ağrıya ve sertliğe neden olabilir.

    •   Yüzünüz ileriye dönük olarak dik durun, sırtınız düz olsun, gevşek durmayın.
    •   Uzun süre pozisyon değiştirmeden, özellikle de yumuşak bir koltukta oturmak ağrı ve sertliğin önemli bir nedenidir.
    •   Masada otururduğunuz zaman, sandalyenin belinize destek vermesini sağlayın. Masa yeterince yüksek olmalı ve dik oturup rahat bir pozisyonda çalışabilmeniz için masaya yakın oturmanıza olanak verecek bir bacak mesafesi bulunmalıdır. Masa üstünde eğilmeden çalışabilmeniz, bacak ve ayaklarınızı rahatça oynatabilmeniz için yeterli boşluk olmalıdır.

 

Yanlış durmak sonuçta sırt ve Bel Ağrısı na yol açar. Dizlerinizi bükmeden, ağırlığınızı eşit olarak iki ayağınıza da vererek ve omurganızın doğal kavsini bozmadan dik durun.

AYAKKABILARINIZI İNCELEYİN

Sırt ve Bel Ağrısı çeken kadınlar yüksek topuklu ayakkabı giymemelidir. Bu tür ayakkabılar vücudun alt kısmını öne doğru eğer, bunu telafi etmek için kişi vücudunun üst kısmını geriye doğru büker, bu da sırt ve belde baskı yaratır. 

Yine, kösele tabanlı ayakkabı giymemek daha iyidir, çünkü bunlar topuk yere değdiğinde oluşan şok dalgalarını iskelet boyunca iletir ve sıklıkla sırt ve bel sorunlarını kötüleştirir.

Tamponlu taban ve topuklar ya da şok emici iç tabanlar bunu azaltabilir ve genellikle yürüyüşü kolaylaştırır. Çok rahat oldukları ve ani şok dalgalarını en aza indirdikleri için spor pabuçlarını öğütlüyoruz.

Omurganızın doğal kavsini koruyarak ve ayaklarınızı düz bir biçimde yere basarak dik oturun. En çok belinizi destekleyen dik bir sandalyede rahat edersiniz.

DOĞRU OTURUN

Birçok koltuğun tasarımı kötüdür. En kötüleri, çok yumuşak gibi görünün ancak sırt ve belinizi dik tutmaya, dolayısıyla şiddetli ağrı ve sertliğe neden olan alçak veya yumuşak sandalye ve taburelerdir. Sırtınız öne doğru bükülmüş halde bir tabureye tünemek sıklıkla sırt ve Bel Ağrısı nı ve sertliğini artırır, bu nedenle mümkünse böyle oturmayın. En çok sırt ve belinizi destekleyen ve omurganın bel kısmının hafifçe içe doğru normal kavsini koruyan dik bir sandalyede rahat edersiniz. Gerekli durumlarda, küçük bir yastık ya da katlanmış bir havluyla kendi bel desteğinizi yapabilir ya da bir sırt veya bel yastığı kullanabilirsiniz.

Gerekli durumlarda küçük bir yastık ya da yuvarlanarak katlanmış bir havluyla kendi bel desteğinizi yapabilirsiniz. Sırt ya da bel yastığı satın almak da mümkündür.

ARABADA RAHAT OTURUN

Uzun süre araç kullananlarda sırt ve Bel Ağrısı sık görülür. Sırt ve Bel Ağrısı na meyilli kişiler ise belli sorunlar yaşayabilir. Otomobil üreticileri son yıllarda sırt ve Bel Ağrısı nı en aza indirmek için koltuk tasarımına ve sürüş pozisyonuna büyük önem vermişlerdir. Yine de, halen sırtı bükülü tutan kötü tasarlanmış koltuklara rastlanmaktadır. Bu pozisyonda uzun süre oturmak ıstırap verici sırt ağrılarına neden olabilir. En iyi araba koltuklarında ayarlanabilir bel destekleri vardır, ayrıca yüksekliği, oturma yeri ve sırt açıları her sürücüye göre ayarlanabilir. Pedaller ayakların tam karşısında olmalı ve açılı durmamalıdır, aksi taktirde omurganın sürekli bükülmesine neden olur. Yeterli görüş sağlayan yan aynalar vücudun sağa sola döndürülmesini engellerken, hidrolik direksiyon düşük hızlarda manevra yaparken omurga üzerine binen yükü azaltacaktır.
 
Doğru şekilde kaldırmak

Sırt ve bel sorunlarının çoğu kaldırma sırasında gelişir. Sıklıkla, öne doğru eğilerek ve belki de omurgayı bükerek yük kaldırırma sonucu ortaya çıkar. Sırtınızı korumaya ve sırt ağrısı riskini azaltmaya yardım edecek bazı basit pratik ilkeler vardır.
 
Nesne çok ağır mı?

Kaldırırken ilk önce yükün tek başınıza taşımak için çok ağır ya da büyük olup olmadığına karar vermelisiniz. Güvenli bir biçimde kaldırılabilecek en büyük ağırlıkla ilgili kesin ve belirli kurallar yoktur. Çoğunlukla duruma, nesnenin boyutuna, biçimine ve ağırlığına, nereye taşınacağına ve kişinin bedensel gücüne ve sağlığına bağlıdır.

Nesneyi vücudunuza yakın taşımak yerine kol mesafesinde taşıdığınızda omurganıza binen yük çok daha fazla olur. Sırt ve bel sorunları olan bir kişi sağlıklı bir erişkinden çok daha hafif ve küçük şeyler taşıyabilir. Genel olarak, erkekler kadınlardan ve gençlerden daha fazla şey taşıyabilir.

Nesne vücudunuza yakın durmalı, kol mesafesinde olmamalıdır. Sadece parmaklarınızı değil, avuçlarınızı ve başparmağınız da dahil tüm parmaklarınızı kullanarak sıkıca kavrayın. Ağır nesneleri omuz hizasından yukarıya kaldırmayın, bu omurganın üzerine çok fazla yük bindirir.
 
BİR NESNE YERDEN NASIL KALDIRILIR?


Yerden bir şey kaldırmak: Birçok sorunun kaynağı budur. Öne eğilmek sırt bağlarına büyük bir yük bindirir ve akut omurga ağrısının en sık görülen nedenidir.


1.         Kaldırmanın doğru yolu ayaklarınızı birbiriyle dik açı oluşturacak ve ayağın burnu kaldırılacak nesneyi gösterecek şekilde açmaktır. Bu sizi dengeli bir pozisyona getirir ve kaldırırken ve taşırken sırtınızın yana bükülmesini önler.


2.         Dizlerinizi ve kalçanızı kırarak çömelin ancak sırtınız düz olsun. Omurganızın bütünü öne doğru eğilebilir ancak sırtınızın eğik olmaması önemlidir. Bu pozisyonda dizlerinizi iyice açın, kaldırılacak nesne dizlerinizin arasında yer alsın ve vücudunuza yakın tututun. Güçlü ve sıkı bir şekilde kavrayın ve kaldırırken bacak kaslarınızı kullanın.


3.         Ayağa kalktığınızda, sırtınızı bükmeden yükü vücudunuza yakın taşıyın. Aynı süreci tersten başlatarak dikkatle yere koyun. Buna kaldırmanın kinetik yöntemi adı verilir. Birçok sanayi dalında işçiler bu tekniği otomatik olarak kullanmak için eğitilir, ancak bu herkesin eşya kaldırma yöntemi olmalıdır.
 
 
HAREKETLERİNİZİ GÖZLEMLEYİN

Öne eğilme ve dönme hareketleri ağır bir yük taşımayla bir araya geldiğinde omurganız üzerinde baskı yaratması ve sırt ve bel sorunlarına yol açması olasıdır. Bu tip baskıdan kaçınmak hepimiz için önemli olmakla birlikte sırt ve belinde sorunu olanlar için özel önem taşır.
 
UYUMA POZİSYONU

Çok kişi sırt ve Bel Ağrısı na yatakta tutulur. Sıklıkla bu, vücudun ağırlığıyla çöken kalitesiz yatak ve bazaya bağlıdır. Birçoğumuz yan yatarak uyuruz, dolayısıyla yatağın çökmesi omurganın bir yana doğru bükülmesine ve oldukça şiddetli ağrı ve sertliğe yol açabilir. Kolayca çökmeyen bir yatakta yatarak büyük ölçüde bunun önüne geçebilirsiniz. Sert ve düzgün yaylı bir yatak ve baza idealdir, ancak yatağın çok sert olması gerekmez.

Aslında, sırtınıza iyi geleceği düşüncesiyle çok sert bir yatak almak yanlış olabilir, çünkü öylesine rahatsız edici olabilir ki iyi uyuyamazsınız. Yatak seçerken sert ve rahat olduğundan emin olmak için bir süre üzerine uzanın.

Ne yazık ki, düzgün yaylı kaliteli bir yatak çok pahalı olabilir. Bazanın üstüne ve yatağın altına sert bir sunta ya da tahta koymak aynı ölçüde etkili bir seçenek olabilir. Bu yatağın tamamını kaplamalı ve vücudunuzun ağırlığı altında bükülmeyecek denli kalın olmalıdır. İki santim kalınlığında masif tahta bu iş için çok uygun bir seçimdir.
 
YASTIK SOHBETİ

Gece boyunca ne omurganızın ne de boynunuzun yana doğru bükülmemesi için omurganızın tümü olabildiğince düz uzanmalıdır. Çok sayıda yastık boynunuzu yana doğru eğer, bu da sırtınızdan aşağıya doğru aktarılır. Tek yastık kullanmanız, böylece baş ve boynunuzun yan yatarken vücudunuzun geri kalanıyla aynı çizgide olması daha iyidir.
 
FORMUNUZU KORUYUN

Aşırı kiloluysanız sırt ve belinize ek yük bindirirsiniz ve bu da kötü bir duruşunuz olduğu anlamına gelebilir. Kilo vermek sadece sırtınız için değil, fakat genel sağlığınız açısından da önem taşır.
 
UYUMA POZİSYONU
Birçok insanın sırt ve Bel Ağrısı yataktan kaynaklanır. Bunun nedeni sıklıkla vücut ağırlığı ve boya göre uygun olmayan yatakta yatmaktır.
Doğru pozisyon - yatak vücudu destekleyecek kadar serttir ve vücudun (örn. kalça ve omuz) yarattığı baskıyı dengeler, böylece omurganızı düz tutar.

Kötü pozisyon - yatak çok yumuşak ve omurga bükülmüştür. Çok sayıda yastık omurganın aşırı kavislenmesine neden olur.
 

Kötü pozisyon - yatak çok serttir. Normalde düz olan omurga bozulmuş, vücut yatağın üzerinde dümdüz uzanıyor.
 
 Düzgün yaylı bir yatak pahalı olabilir. Uygun bir seçenek yatağın altına boylu boyunca kalın bir tahta yerleştirmektir.
 
EGZERSİZ

Bedensel zindelik ve egzersiz, sırt ve bel ağrılarına eğilimliyseniz korunma ve tedavinin önemli bir bölümünü oluşturur. Egzersizin, gövdenin yüklerle başa çıkabilme gücünü artırarak sırt ve Bel Ağrısı nı önlediğine inanıyoruz. Aerobik, ağırlık kaldırma, esneme ve eğilip kalkma gibi çeşitli egzersiz türleri vardır (bk. s. 55-58). En önemlisi formu korumak ve omurganın kaslarını güçlendirmektir.

Bazı egzersizler sırt ve bel ağrınızı daha da kötüleştirir. Sırt ve bel sorununuz varsa dikkatli olmak ve sırtı harekete zorlamak değil, sırt ve karın kaslarını güçlendirmek için tasarlanmış egzersizlere yoğunlaşmak önemlidir.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Sırt ve Bel Ağrısı nı önlemede doğru duruş önemlidir.
  • Giydiğimiz ayakkabılar ve oturduğumuz koltuk da sırt ve belimizi etkiler: çöken koltuk ve yüksek topuklardan kaçının.
  • Bir nesneyi kaldırırken “kaldırmanın kinetik yöntemi”ni izleyin ve çok ağır şeyler kaldırmaktan kaçının.
  • Yatağınızın sert ama rahat olmasını sağlayın ve çok sayıda yastık kullanmaktan sakının.

  

Bu yazı 14839 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.