Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
İlaçlar ve hayat tarzınız
07.12.2008 23:05:48
Halen, yasaklanmış maddeler arasında uyarıcı ilaçlar, uyuşturucular, anabolik steroitler, beta bloker, idrar söktürücü ilaçlar ve peptit hormonları yer almaktadır. Sınırlanan maddeler arasındaysa alkol, esrar, lokal anestezi ve kortizon bulunmaktadır.

İLAÇ  KULLANIMI

1960'lardaamfetaminden kaynaklanan rahatsızlıklardan dolayı çok sayıda bisikletçi hayatını kaybedince Uluslar Arası Olimpiyat Komitesi; sporda ilaç kullanılmasını ortadan kaldırmak için özel bir birim kurmuştur. Doping testi ilk defa 1968 Meksika Olimpiyat Oyunlan'nda ve steroit tespiti de 1976'daki Montreal Oyunlan'nda yapılmıştır.

Halen, yasaklanmış maddeler arasında uyarıcı ilaçlar, uyuşturucular, anabolik steroitler, beta bloker, idrar söktürücü ilaçlar ve peptit hormonları yer almaktadır. Sınırlanan maddeler arasındaysa Alkol , esrar, lokal anestezi ve kortizon bulunmaktadır.

Resmi açıklamalara göre test edilen idrar örneklerinin yaklaşık yüzde ikisi madde kullanıldığını göstermektedir. Bunun gerçek oranı yansıtmadığı ve en çok kullanılan ilaçlar, amfetaminler ve steroitler için oranın yüzde 20'ye kadar çıkabileceği söylenmektedir. Yaygın hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yarışlar sırasında alınması yasaklanabilir.

Anabolik steroitler kasları güçlendiren ve yorgunluğu azaltan ilaçlardır ve bu nedenden yarışlar sırasında kullanmak pek çoklarına cazip gelebilir. Kendinizi yarışmadan attırma riskinin yanı sıra bütün ilaçların ciddi yan etkileri olabilir ve anabolik steroitler için de durum farklı değildir. Bazı durumlarda gelişmenin durmasına, cinsel işlev bozukluklarına, erkeklerde göğüslerin büyümesine, sivilcelere ve karaciğerde değişikliklere yol açabilir.

HAYAT TARZINIZLA İLGİLİ DİĞER KONULAR

Kahve ve Çay Tüketimi
Bazı sporcular kafeinli içecekler içmenin dolaşım sistemi nin daha çalışmasına ve sporda başarılı sonuçlar almalarına imkan verdiğine inanırlar. Kafeinli içeceklerin bazı yararları olduğu düşünülse de yapılan çalışmalarda böyle bir sonuca varılamamıştır. Aksine, kafein düşük nabzın getirdiği egzersiz etkisini ortadan kaldırır. Kafein ayrıca kola gibi Alkol süz içki lerde de bulunur. Spor hekimlerinin çoğu, az kafein tüketilmesini tavsiye eder.

Uyku
Uyku sırasında vücudunuz egzersizin yol açtığı hasarı onarır ve enerji depolarını yeniden doldurur. Bu yüzden en iyiye ulaşmak istiyorsanız egzersiz yaparken yeterli uykuyu almanız gereklidir. Diğer taraftan, büyük bir yarışa çıkmadan önceki gece uyuyamıyorsanız (ilaç ve Alkol gibi) yapay yöntemler kullanarak uyumayı denemeyin. Bunlar ertesi günkü performansınızı uykusuz geçen bir geceden daha çok etkileyecektir.

Sigara
Sigara, akciğerlerinizin işlevini görmesi ve temiz hava almanız üzerine kötü yönde, çok büyük bir etki yapar çünkü havayolu direncini artırır. İçilen bir sigaranın hemen ardından havayolu direnci 80 dakika kadar sürebilir. Düzenli sigara içmenin akciğerlerin oksijen alma kapasitesini düşürme gibi başka yan etkileri de vardır. Bu durum pasif içiciler için de geçerlidir. Sigarayı bırakmak kolay değildir ama imkansız da değildir.

Küçük Hastalıklar
Herkes nezle olur, burnu akar ve hapşırır. Nezle olduğunuz zaman yaptığınız egzersizlerin yoğunluğunu azaltmanız veya egzersiz yapmayı iyileşene kadar tamamen bırakmanız gereklidir. Nezle gibi virüslerin neden olduğu küçük hastalılar, kalbi çevreleyen zarın iltihap kapmasına yol açabilir ve bu da özellikle egzersiz yaparken kalp ritminin bozulmasına neden olabilir. Genç insanlarda görülen ani ölümlerin genellikle bu nedenden meydana geldiği tespit edilmiştir.

Solunum yollarında küçük hastalıklara neden olan virüsler, kalp kaslarında veya kalbin iç yüzeyinde iltihap oluşturabilmektedir (miyokart iltihabı ve perikard iltihabı).

Cinsel İlişki
Fiziksel faaliyetlerden önce cinsel ilişkiye girmek konusunda pek çok görüş vardır. Bazı sporcular ilişkiden sonra sporda daha başarılı olduklarını söylemektedirler ama bu konuda bir kural yoktur. Muhtemelen en önemli olan yarışmadan önceki gece geç saatlere kadar uykusuz kalmamaktır.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Kullanılması yasaklanmış maddeler arasında uyarıcılar, uyuşturucular, anabolik steroitler, beta engelleyici maddeler, idrar söktü-rücü ilaçlar ve peptit hormonları vardır.
  • Bazı ilaçların yarışmalar sırasında kullanılması yasaklanmış olabilir, bu konuda doktorunuza danışmalısınız.
  • Az miktarda kafeinli içecekler için, sigara kullanmayın, nezleyseniz egzersiz yapmayı azaltın veya bırakın ve uykunuza ve sosyal hayatınıza dikkat edin.

  

Bu yazı 3430 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.