Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Spor Sağlığı Giriş
07.12.2008 22:58:53
Sağlık uzmanları ve devlet yetkilileri, bizi daha çok spor yapmamız için sürekli olarak uyarmaktadırlar ama bunun sağlığımıza yararı olacağına dair yeterince kanıt var mıdır? Bu soruya verdiğimiz yanıt kesinlikle evet olur.

Sağlık konulu dergilerin, gazete yazılarının ve televizyon programlarının yaygınlaşması; egzersiz yapan insanların sayısının arttığı izlenimini uyandırsa da gerçek çok farklıdır. Çoğu insan her yere otomobil veya toplu taşıma araçlarıyla gitmekte ve asansör varsa merdivenleri kesinlikle kullanmamakta, sonuç olarak da hemen hemen hiç egzersiz yapmamaktadır. İnsanların çoğu spor yapmak yerine spor programlarını izlemekle yetinmektedirler.

Sağlık uzmanları ve devlet yetkilileri, bizi daha çok spor yapmamız için sürekli olarak uyarmaktadırlar ama bunun sağlığımıza yararı olacağına dair yeterince kanıt var mıdır? Bu soruya verdiğimiz yanıt kesinlikle evet olur. Çok sayıda araştırmanın sonucu, düzenli fiziksel egzersiz yapan kadın ve erkeklerin kendilerini daha iyi hissettiğini ve kalp hastalıklarından Kemik Erimesi ne kadar çok sayıda rahatsızlığa karşı daha dirençli olduklarına işaret etmektedir. Kırk yıl önce Londra'da yapılan bir araştırma, gün boyunca merdivenleri bir inip bir çıkan otobüs şoförlerinin kalp krizi geçirme risklerinin, yerinde oturup aracını kullanan meslektaşlarına göre daha düşük olduğunu göstermiştir. O zamandan beri çok sayıda araştırmacı düzenli egzersiz yapmanın kalp krizi sonucu ölme riskini azalttığını ispatlamıştır. Düzenli egzersiz yapan insanların yalnızca daha sağlıklı olmakla kalmayıp vücutları da daha zayıf ve formda görünür.

Tam tersine, fiziksel olarak hareketsizseniz harcadığınız her çaba size acı verir ve yaşınız ne olursa olsun kolayca yorulursunuz.

Dahası, kaslarınız gittikçe zayıflar ve kemikleriniz incelir. Örneğin yürüyüş yapmaya veya tenis oynamaya çalışırsanız bir iki dakika içinde tükenirsiniz.

Hareketsiz kaldığınız süre boyunca bu sağlıksız haliniz kötüye gider. Ancak düzenli egzersiz yaparak hangi yaşta olursanız olun bu durumu tersine çevirebilirsiniz.

EGZERSİZ YAPMANIN YARARLARI
  • Kalbiniz güçlenir ve daha etkin çalışır.
  • Egzersizi sağlıklı gıdalarla desteklerseniz kilo verebilirsiniz.
    Kendinizi daha iyi hissedersiniz.
  • Endişe duyma veya depresyona girme riskiniz düşer ve kendinizi
    daha olumlu hissedersiniz.
  • Biraz yüksek olan tansiyonunuzu normal hâle getirebilirsiniz.
    Kolesterol ve kanınızdaki diğer yağ oranları daha sağlıklı bir seviyede kalır.
  • Daha az Alkol almaya başlarsınız ve sigarayı da azaltır hatta tamamen bırakırsınız.
  • Kadınların hamilelik dönemleri daha sağlıklı geçer.
  • Bel Ağrısı şikayetleriniz azalır.
  • Diyabet, kireçlenme veya böbreklerinizde ya da akciğerlerinizde olan hastalıklar gibi belirli rahatsızlıklarınız varsa veya bir organ nakli yaşamışsanız olumlu etkilerini görürsünüz.
  • Eğer kanserseniz veya kanser tedavisinin getirdiği yan etkilerden muzdaripseniz eski sağlığınıza kavuşmanız için size yardımcı olur.
  • İşten daha az izin ister ve işte geçirdiğiniz zamanı daha verimli
    değerlendirirsiniz.

Bu kitap iki bölüme ayrılmıştır. İlk bölüm egzersiz yaparken vücudunuzda nelerin olduğunu, çeşitli sistemlerin egzersize nasıl yanıt verdiğini ve böyle değişikliklerin neden yararlı olduğunu anlatmaya çalışmaktadır. Sonraki bölüm egzersizin ne olduğunu tanımlar ve gereksinimlerinize göre size en uygun programı nasıl seçeceğinizi anlatır. Egzersiz yapmak sağlıklı yaşamın yalnızca bir parçasıdır ve sağlıklı yaşamın diğer bileşenlerine de - (beslenme, dinlenme, özel gıda destekleri) ve ayrıca uyuşturucu/ Alkol kullanımına yer verilmiştir.

İkinci bölüm, spor ve egzersiz yapmanın yol açabileceği sorunlara ve yaralanmalara değinmekte ve bunlardan nasıl korunabileceğinizi anlatmaktadır. Pek çok spor dalında ortak olarak görülebilen yaralanmalar ayrıntılarıyla anlatılmış ve uygun tedavi yöntemleri de verilmiştir.

Herkes egzersiz yapmalıdır. Egzersiz çalışmalarına ilk defa giren bir kişiyle, maraton koşucusu arasında büyük farklar bulunmasına rağmen sorunları ve kaygıları bazı bakımlardan benzer olabilir. İster kararsız bir amatör sporcu olun, ister her hafta sonu düzenli olarak spor yapan biri, isterseniz de sporu boş zaman faaliyetinden çok fazlası olarak gören birisi olun, bu kitabın size çok yararlı bir rehber olacağını umut ediyoruz.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Çoğu insan hemen hemen hiç egzersiz yapmamaktadır.
  • Düzenli egzersiz yapan kadın ve erkekler kendilerini daha iyi hissederler ve bu insanların pek çok hastalığa maruz kalma riski azalır.

  

Bu yazı 4171 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.