Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Alerji Giriş
18.12.2007 11:34:35
Alerji, normalde zararsız olan bir maddeye karşı bağışıklık sisteminin aşırı yanıtıdır. Türkiye’de diğer Batılı ülkelere göre daha...

Alerji, normalde zararsız olan bir maddeye karşı bağışıklık sisteminin aşırı yanıtıdır. Türkiye’de diğer Batılı ülkelere göre daha az olmakla birlikte alerjiden etkilenen insan sayısında bir artış görülürken, İngiltere’de1970’lerin başından bu yana çarpıcı bir artış olmuştur ve bu artış devam etmektedir. Günümüzde İngiltere’de her üç kişiden birinde alerjinin neden olduğu ya da alerjiyle ilgili tıbbi bir sorun vardır. Gelişmekte olan ülkelerde de, Batılılaştıkları ölçüde benzer bir artışın görüleceği tahmin edilmektedir.

Bu öngörünün temelinde, alerjiden sorumlu tutulan birçok faktörün Batı tipi yaşam tarzıyla ilişkili olduğu düşüncesi yatmaktadır. Bu faktörler arasında doğal olmayan, işlenmiş gıdalarla beslenme, bebeklere bazı gıdaların erken verilmeye başlanması, barınma şekli, evlerde tüylü hayvan beslemenin yaygınlaşması, alerjiye yol açabilecek maddelerle temasın artması, hanelerde yaşayan kişi sayısının azalması ve sigara dumanına maruz kalma sayılabilir. Öyle anlaşılıyor ki bu unsurların pek çoğu, küçük çocuklar üzerinde özellikle etkili olmaktadır.
 
Alerjinin katkıda bulunduğu en yaygın hastalıklar astım, saman nezlesi (alerjik rinit), deriyi tutan alerjiler (egzama ve kontakt dermatit (emas dermatiti) dahil) ve gıda alerjisidir.
 
Astım soğuk algınlığı, egzersiz, tüylü hayvanlarla temas, yüksek miktarda polen ve sigara dumanına maruz kalma da dahil, birçok şeyin tetikleyebildiği hışıltılı solunum, Öksürük ve nefes darlığı ataklarına yol açar. Astım, çocuklarda sık rastlanan bir sorundur ve Türkiye’de çocukların %5-10’unda görülür. Erişkinlerde bu oran %2-5’tir ve önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Birçok çalışmada astımın giderek yaygınlaştığı doğrulanmış olmakla birlikte nedeni hakkında pek az şey bilinmektedir.
 
Saman nezlesi mevsimsel bir durum olabilir ve ilkbaharın son aylarında ya da yaz mevsiminde semptomlara (belirtiler) ya da yıl boyu sorunlara yol açabilir. Belirtiler ciddi görünmeyebilir -akan ya da tıkalı bir burun, sulanan ve kaşınan gözler ve hapşırık- ancak hastalığa yakalanmış kişilere hayatı zindan edebilir, iş hayatını, çalışma ve uyku düzenini etkileyebilir. Saman nezlesi olan kişilerin gerçek sayısını tahmin etmek zor olmakla birlikte, İngiltere’de nüfusun yaklaşık %20’sinin yaşamlarının belli bir evresinde saman nezlesi geçirmiş olduğu düşünülmektedir.
 
Deri alerjilerinin çok değişik biçimleri olabilir. Bunlar içinde en iyi bilineni egzamadır, ancak kontakt dermatit, ürtiker (kurdeşen) ve yüzde şişme (anjiyoödem) gibi sorunlar da alerjiye bağlı olarak ortaya çıkabilir. Deri alerjisi her iki cinsi de etkileyebilir, ancak özellikle giderek daha çok kadında yeni alerjiler ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni, ortalama bir kadının cildine her gün beş farklı kozmetik ve cilt bakım ürünü sürmesi olabilir. Bunların içinde her biri alerjik reaksiyona yol açabilecek yaklaşık 100 kadar farklı kimyasal madde mevcuttur.
 
İngiltere’de halkın neredeyse beşte biri en azından bir yiyeceğe karşı alerjisi olduğunu düşünmektedir, ancak gerçek rakam bunun çok daha altındadır. Alerji, gerçekte alerjik olmayan belirtilere yol açtığı için yanlış bir biçimde sık sık suçlanmaktadır. Bunların sadece yaklaşık %2’si gerçek gıda alerjisidir. Bir yiyeceğin size rahatsızlık vermesinin birden çok nedeni olabilir. Bir gıda maddesi bir kez bir rahatsızlığa yol açtığında, sürekli olarak bir soruna yol açabileceği varsayılarak, olanları açıklamakta yanlış bir biçimde ‘alerji’ terimi kullanılır. Bir kişide belli bir yiyeceğe karşı hoş olmayan duygular gelişebilir (doğru adlandırılırsa: yiyecekten tiksinme) ve bu yiyecekleri yediğinde hiçbir belirti ortaya çıkmasa ya da belki hafif bir rahatsızlık duysa da, bu yiyeceğe karşı alerjisi olduğunu düşünür.
 
Yanlış tanı sorunu sadece gıda alerjisiyle sınırlı değildir. Öyle anlaşılıyor ki alerji, özellikle genç kadınlar arasında moda olmuştur. Üstelik, bazı alternatif tıp doktorları bilimsel olarak doğrulanmamış testler kullanmakta ve bu testlerin sonucunda yanlış bir biçimde alerji tanısı koymaktadır. Alerjik sorunların tanısının özenli ve doğru konulması iki nedenle önemlidir. Birincisi, bu şikâyetlerden yakınanlar beslenmelerinde ya da yaşam tarzlarında alerjik bir hastalıkları olduğuna inanarak önemli değişiklikler yapabilir ve bunlar da geçerli bir neden olmadan onların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. İkincisi, sorunlarını yanlış isimlendirmeleri gerçek nedeni keşfetmeye ve en uygun tedaviyi bulmaya engel olabilir. Bu kitap, vücutta alerji olduğunda neler meydana geldiğini ve sorunun alerji olup olmadığına nasıl karar verileceğini açıklamaktadır. Kitapta, yine alerji tanısı koymanın farklı yolları anlatılmakta ve farklı tedaviler tartışılmaktadır. Son olarak, kitapta alerjiyle yaşamaya ilişkin yararlı bilgiler sunulmaktadır.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • İngiltere’de her üç kişiden biri alerjiden etkilenmektedir.
  • Alerjiye genellikle yanlış tanı konulmaktadır.

  

Bu yazı 4016 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.