Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Anafilaksi
18.12.2007 11:36:19
Anafilaksi en ağır alerjik reaksiyon türüdür. Deri, solunum sistemi (ağız, burun, soluk borusu ve akciğerler), sindirim sistemi

Anafilaksi en ağır alerjik reaksiyon türüdür. Deri, solunum sistemi (ağız, burun, soluk borusu ve akciğerler), sindirim sistemi (ağız, boğaz, mide ve barsak) ve kardiyovasküler sistem (kalp ve kan damarları) anafilaktik reaksiyona dahil olabilir. Anafilaktik reaksiyonlar ölümcül olabilir; İngiltere’de her yıl çoğu genç erişkin olan 30 kişi, bu nedenle yaşamını yitirmektedir.

SEMPTOMLAR
Anafilaktik reaksiyonlar kişinin daha önce duyarlılık kazandığı bir alerjenle teması sonucu meydana gelir. Ancak, bir önceki bölümde anlatılan ve vücudun belli bölgelerinde oluşan reaksiyonlar yerine, kişinin duyarlı olduğu alerjenle teması tüm vücuda yayılan bir reaksiyona yol açar. Bazofil ve mast hücrelerinin IgE tarafından yaygın şekilde uyarılması (bk. s. 8), histamin ve lökotrienler gibi iltihap oluşmasına (enflamatuar) aracılık eden maddelerin bol miktarda salıverilmesine neden olur; bunlara bağlı olarak tüm vücutta kan damarlarının geçirgenliği artar. Bu kılcal damarlardan sıvı hızla dokulara sızar. Sızma sonucu vücudun birçok yerinde şişme olur, bu da vücudun normal işlevlerini yerine getirmesini önleyebilir. Ayrıca kan hacminin azalması da kan basıncının düşmesine neden olur. Bu değişiklikler aşağıdaki semptomlara yol açar:
 •  yaygın bir kaşıntı hissi; deri, burun, göz ve boğaz dahil,
 •  deride kızarma,
 •  ürtiker ve anjiyoödem,
 •  boğazda şişmeye bağlı olarak seste kalınlaşma ve yutma güçlüğü,
 •  hava yollarında şişme ve daralmaya bağlı olarak göğüste sıkışma ve hışıltılı solunum,
 •  kan basıncında düşüşe bağlı olarak hızlı ve zayıf nabız ve bayılacak gibi olma,
 •  bulantı, kusma ve karın ağrısı, l ağır vakalarda, şok ve ölüm.
 
TETİKLEYİCİLER
Anafilaktik reaksiyonların en sık görülen tetikleyicileri şunlardır:
 •  balarısı ve yabanarısı,
 •  iyecekler, özellikle istiridye, yerfıstığı, kabuklu yemişler, yumurta ve balık, l ilaçlar, özellikle antibiyotikler,
 •  aşılar, özellikle tetanoz antitoksini.

Bazen egzersiz, sıcak, soğuk gibi fiziksel uyarıcılar ya da anksiyete, genellikle bir alerjenle temasla birleşerek anafilaksiye yol açabilir.

Az sayıda vakada, anafilaktik reaksiyona yol açan herhangi bir neden saptanamaz.
 
TANI
Bir kez ağır bir alerjik reaksiyon gelişmişse tetikleyiciyi belirlemek önemlidir, çünkü tedaviye yaklaşımda en önemli stratejilerden biri gelecekte bu tetikleyiciden kaçınmak olacaktır. Birçok vakada kuvvetle kuşkulanılan bir tetikleyici saptanabilir; diğerlerinde ise bir alerji uzmanınca yapılacak dikkatli bir sorgulamaya rağmen etken bulunamaz. Deri testi tercih edilen tanı testidir. Çoğu vakada doğrudan bir yükleme testi, ağır alerjik reaksiyona yol açabileceğinden çok tehlikelidir.
 
TEDAVİ YAKLAŞIMI
Uzman klinikler
Anafilaksi ya da ağır anafilaktik reaksiyon geçiren herkes tedavi için başvurduğu hastane ya da doktor tarafından, alerji tanı ve tedavisinde uzman olan bir alerji uzmanına sevk edilmelidir. Astımı ya da başka bir alerjisi olanlar anafilaktik reaksiyon gelişme riski özellikle yüksek olan kişilerdir. Astımı kontrol altına alınmamış olanlar özellikle anafilaktik reaksiyon açısından çok büyük bir risk taşır.
 
Tetikleyiciden kaçınma
Anafilaksiye neyin yol açtığı biliniyorsa, kaçınmak için elden gelen her şey yapılmalıdır.  Tetikleyici bir yiyecekse bir diyetisyenden yardım almanız, gelecekte bu yiyecekten kaçınabilmeniz için çok yarar sağlayabilir. Doktorunuz ya da alerji uzmanınız sizi bir diyetisyene sevk edebilir. Sorun yaratan gıda maddesinin çok az bir miktarı bile reaksiyonu başlatabilir; ağır vakalarda alerjenin deriye teması ya da küçük alerjen  parçacıklarını taşıyan havanın solunması bile reaksiyona yol açmada yeterli olabilir.
 
 •  Yerfıstığı: Bu konu daha önce “Yerfıstığı alerjisi” başlığı altında geniş olarak tartışıldı
 •  Yumurta: Yumurta çok sayıda işlenmiş gıdada bulunur. İçindekiler listesi özenle okunmalıdır; farklı birçok isim altında geçmiş olabilir: albümin, yumurta beyazı, kurutulmuş yumurta gibi. Fırında pişen gıdalar üzerine genellikle parlak görünsün diye yumurta sürülmektedir.
 •  Sütler: Süt, içimlik şekli yanında birçok gıda maddesinde de bulunur. Sütü tanımlayan kelimeler kesilmiş süt suyu (whey), kazein, kazeinatlar, laktoz, süt tozu ve süt kalıntılarıdır. Tereyağı, peynir, krema, yoğurt, krem şanti, taze peynir, konsantre süt, suyu alınmış süt, dondurma, margarin ve benzerleri, sütlü çikolata ve genel olarak bu listedekilerden herhangi birini içeren tüm gıdalardan kaçınılmalıdır.
 •  Böcek sokmaları: Böcek sokması riskini azaltmak için yapabileceğiniz bir çok şey vardır (bk. s. 62, “Alerjik hastalığın tedavisi”).
 
BALARISI YA DA YABANARISI SİZİ SOKARSA NE YAPMALISINIZ?
HAFİF İLÂ ORTA ŞİDDETTE REAKSİYONLAR
Sakin olun, mümkünse ne yürüyün ne de koşun, çünkü bu zehrin vücudunuza yayılmasını hızlandıracak, ağır reaksiyon riskini artıracaktır.
İğne derinizde kalmışsa, iğnenin sırtında siyah bir şişlik oluşturan zehir keseciğini sıkmadan, bir cımbızla çıkarın.
Etkilenen bölgeyi serin tutun: mümkünse üzerine bir buz torbası ya da dondurulmuş gıda paketini bastırın (buzları bir tülben ya da havluya sarın, aksi takdirde soğuk derinizi yakabilir). Ağrı için parasetamol ya da ibuprofen (ibuprofen hem antienflamatuar hem de ağrı kesici olduğundan tercih sebebidir, ama elinizin altında hangisi varsa alınabilir) gibi bir ağrı kesici alın. Hafif bir lokal şişlikten öte bir gelişme olursa bir antihistaminik (eczaneden, reçetesiz olarak temin edebilirsiniz) alın.
Reaksiyon gerilemiyor ve semptomlarınız şiddetleniyorsa, acil tedavi planınızı uygulayın
 
ALERJİK REAKSİYONLARIN TEDAVİSİ
Antihistaminikler
Bu ilaçları alerjik reaksiyonunuz olduğunu fark eder etmez almalısınız. Sık kullanılan preparatlar arasında klorfeniramin, setirizin ve loratadin içerenleri vardır. Bu ilaçlar, mast hücrelerinin salıverdiği ve alerji semptomlarının çoğuna neden olan histaminin etkisini engeller; tam bir anafilaktik reaksiyon gelişmesini önleyebilir.
 
Adrenalin
Anafilaktik reaksiyon riski altındaysanız, her zaman yanınızda enjekte etmek için adrenalin bulundurmanız gerekir. Adrenalin enjekte edildiğinde kılcal damarları daraltarak, kan hacmini artırarak, kalbi uyararak ve kan basıncını yükselterek anafilaktik reaksiyon sırasında ortama salınan kimyasal maddelerin etkisini hızla ortadan kaldırır. Uygulama için daima iki ampul adrenalin ve enjektör bulundurmalısınız: tıbbi yardım alıncaya dek ilk enjeksiyonun etkisi geçmeye başlayabilir ve ikinci bir enjeksiyona gerek duyabilirsiniz. Birçok durumda iki ampul size acil tıbbi müdahaleye erişebilmeniz için gereken zamanı sağlayacaktır, ama üçüncü bir doz bulundurmanın da sakıncası yoktur.
 
Nasıl enjeksiyon yapıldığını bilmeniz ve yakınlarınıza ve arkadaşlarınıza da öğretmeniz  gerekir. Hasta olan bir çocuksa, çocuğun bakımından sorumlu olan herkes (okul öğretmeni dahil) nasıl ve ne zaman adrenalin uygulanması gerektiğini bilmelidir. Adrenalin ve antihistaminikler bir arada sorunsuz kullanılabilir.
 
Yurt dışında adrenalin enjeksiyonu için kullanılan doz ayarlı kalem enjektörler vardır.  Bunların kullanımı çok kolaydır. Ancak bunlar Türkiye’de bulunmaz. Nereye giderseniz gidin yanınızda iki enjeksiyon takımı bulundurun. Bunu yapmanın en iyi yolu ilaçlarınızı “giymeyi” alışkanlık haline getirmeniz, gün içinde yanınızdan ayırabileceğiniz bir çantaya değil, cebinize koymanız ya da boyun veya belde taşınan bir çanta da bulundurmanızdır.
 
ACİL TEDAVİ PLANI
Ağır bir alerjik reaksiyon geçirdiğinizde hem sizin hem de çevrenizdekilerin yapılması gerekenleri tam olarak bilebilmesi için bir acil tedavi planı hazırlamalısınız. Anafilaksiye girme riski olanların yaklaşık yarısı her yıl yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyona yol açabilecek bir tetikleyici antijenle kazara temas etmektedir. Çabuk harekete geçerseniz, reaksiyonun şiddetini büyük ölçüde azaltmanız mümkün olur.
Üzerinizde her zaman isminiz, alerjiniz hakkında kısa bilgi ve ağır bir alerjik reaksiyon gelişmesi durumunda yapılması gerekenler, adresiniz ve acil bir durumda bağlantı kurulacak yakınlarınızın telefon numaraları bulunan bir bilgilendirme kartı taşıyın. Tıbbi sorununuzun CİDDİ olduğunu açıkça belirtin ve size yardım edenlerin hemen 112’yi arayarak acilen ambulans çağırması gerektiğini yazın. Bir “tıbbi künye” de takabilirsiniz.

Tıbbi künye örneği
 
Bu planın bir kopyasını acil ilaçlarınızın yanında bulundurmalısınız. Diğer kopyaları da uygun gördüğünüz mesai arkadaşlarınıza, öğretmenlerinize ve yakın arkadaşlarınıza vermelisiniz. fiiddetli alerjisi olan küçük çocuklar için özel planlar hazırlanmalıdır.
 
Şiddetli bir alerjik reaksiyon gelişmekte olduğunu düşünüyorsanız adrenalin enjeksiyonunuzu erkenden yapın. Emin oluncaya dek beklemeyin; hatalı çıksanız ve reaksiyon gelişmese bile adrenalin dozunun bir zararı yoktur. Buna karşılık, kullanmanız gereken zamanda adrenalin kullanmamanız sizi belki de ölümcül olabilecek çok ağır bir alerjik reaksiyonun gelişmesi riskiyle karşı karşıya bırakır.
 
ADRENALİN KULLANIMI
• 0.25-0.50 mg adrenalin içeren ampuldeki solüsyonu (ya da 1:1000’lik adrenalinden 0.3-0.5 ml) küçük bir enjektöre çekin.
• Enjeksiyonu deri altına (subkütan) ya da kas içine (tercihan uyluğun ön iç kısmında orta noktaya) uygulayın.
• Enjektörü çıkarın ve enjeksiyon yerini hafifçe ovalayın.
• Adrenalin kullandıktan sonra derhal tıbbi yardım için başvurun.
• Alerjik semptomlarınız düzelmezse, 10-5 dakika sonra ikinci bir adrenalin enjeksiyonu yapın.
• Daima yanınızda adrenalin bulundurun.
İpuçları ve önlemler
• Adrenalini üstünde yazan son kullanma tarihine dek oda sıcaklığında saklayın. Bu tarihten sonra değiştirilmesi gerekir. Buzdolabına koymayın. İlaç aşırı sıcağa da maruz bırakılmamalıdır (örneğin, yazın otomobilde torpido gözü).
• Adrenalini doğrudan güneş ışığından koruyun; ışık ve sıcaklık, adrenalinin bozularak renginin kahverengileşmesine neden olabilir. Bu ürünün kullanılma süresini kısaltır.
• Ampulleri kırılmaktan korumak için sağlam sert bir plastik ya da metal kutu içinde taşıyın.
• Ampulün içindeki solüsyonun berrak ve renksiz olduğundan emin olun. Solüsyon kahverengi görünüyorsa üniteyi hemen değiştirin.
• Adrenalinin rengi ne olursa olsun son kullanma tarihinden önce değiştirin.
Tıbbi yardım arayın
Adrenalin kullanmanız gerekiyorsa HEMEN ambulans çağırmalısınız. Bir cep telefonuna sahip olmanız yararlı olabilir. ALERJİK REAKSİYON’u çabuk tanıyıp hemen tedaviye başlamak anafilaksi gelişmesini önleyebilirse de, reaksiyonun ilerlemeyeceğinden emin oluncaya dek en az dört saat gözlem altında tutulacağınız bir hastanenin acil servisine başvurmalısınız. Adrenalinin etkisi uzun sürmez, bu nedenle 30 dakika sonra bir başka doza ihtiyacınız olabileceğini unutmayın. Dolayısıyla yanınızda birden fazla ampul ve enjektör bulundurun.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Anafilaksi en ağır alerjik reaksiyon tipidir.
  • En sık rastlanan anafilaktik reaksiyon tetikleyicileri yiyecekler (özellikle istiridye, yerfıstığı, kabuklu yemiş, yumurta ve balık), balarısı ve yabanarısı iğnesi ve ilaçlardır (özellikle antibiyotikler).
  • Anafilaksi ya da ağır alerjik reaksiyon geçiren herkes bir alerji uzmanına sevk edilmelidir.
  • Anafilaksiyi tetikleyici neden biliniyorsa kaçınmak için her türlü çaba sarfedilmelidir.
  • Bir acil tedavi planı hazırlayıp uygulayın.
  • Yanınızda daima adrenalin bulundurun.

  

Bu yazı 5174 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.