Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Çeşitli sağırlık tipleri
07.12.2008 22:28:55
İşitme karmaşık bir süreçtir, dolayısıyla da bu süreçte çok farklı sorunlar yaşanabilir. Bunların bir bölümünü anlıyoruz, ama bir bölümünü anlamıyoruz. Bununla birlikte, üzenginin taban parçasının hangi tarafında sorun olduğuna bakılarak farklı sağırlık t

Önceki bölümlerde gördüğümüz gibi, işitme karmaşık bir süreçtir, dolayısıyla da bu süreçte çok farklı sorunlar yaşanabilir.

Bunların bir bölümünü anlıyoruz, ama bir bölümünü anlamıyoruz. Bununla birlikte, üzenginin taban parçasının hangi tarafında sorun olduğuna bakılarak farklı sağırlık tipleri iki ana grupta sınıflandırılabilir.

Bir başka deyişle: sorun dış kulak yolunda ya da orta kulakta mıdır, yoksa iç kulakta, koklea sinirinde ya da işitmenin algılandığı beyin bölgesinde midir? Birinci işitme kaybı tipinde iç kulağa ses iletiminde bozukluk olduğundan, iletim tipi işitme kaybı olarak adlandırılır; ikinci tipe ise duyusal-sinirsel (sensori-nöral) ya da algısal işitme kaybı adı verilir. Bazen kişide her iki tip sorun da vardır; bundan da karma işitme kaybı olarak söz edilir. İşitme kayıpları birçok biçimde ortaya çıkabilir. Kişinin işitme yetersizliğiyle doğmasına “doğumsal işitme kaybı” adı verilir. Bu iletim tipi ya da duyusal-sinirsel tipte, daha seyrek olarak da karma bir kayıptır.

Bazen de işitme kaybına neden olan durum kalıtımla geçmiştir, ama doğumda ortaya çıkmaz. Otoskleroz kalıtsal iletim tipi işitme kaybına iyi bir örnektir. Son olarak işitme kaybı yaşam sırasında da edinilebilir; gürültüye bağlı işitme kaybı edinilmiş duyusal sinirsel işitme kaybına, kulak zarı delinmesi ise edinilmiş iletim tipi işitme kaybına örnektir.

Genelde iletim tipi, duyusal-sinirsel ya da karma işitme kayıpları nereden kaynaklandıklarını belirten üç sınıftan (yani doğumsal, kalıtsal ya da edinilmiş) birine ait olabilir. Bu sınıflandırma çok önemlidir, çünkü işitme kaybının kökenine göre sorunun nasıl saptanacağı, ne gibi etkileri olacağı, bu kişilerin tedavisi ve olası sonuçlar büyük ölçüde değişir.


Üzenginin taban parçasının hangi tarafında sorun olduğuna bakılarak farklı sağırlık tipleri iki ana grupta toplanır. Bazı kişilerde her iki tip sorun da vardır ve buna karma işitme kaybı adı verilir.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Sağırlık dış, orta ya da iç kulaktaki sorunlardan ya da işitme siniri veya beyinden kaynaklanabilir.
  • Dış ya da orta kulaktan kaynaklanan sağırlığa iletim tipi işitme kaybı adı verilir.
  • İç kulaktan ya da akustik sinirden kaynaklanan sağırlığa duyusal-sinirsel ya da algısal işitme kaybı denir.
  • Beyindeki değişikliklerden kaynaklanan işitme kaybı merkezi tipte işitme kaybı olarak adlandırılır.

  

Bu yazı 6139 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.