Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Hazımsızlık giriş
07.12.2008 16:37:53
Hemen herkes yaşamının bir anında hazımsızlık çekmiştir ve çoğu kişi için bu önemsiz bir rahatsızlıktır. Genellikle aşırı yediğiniz ve içki içtiğiniz ya da size dokunan bir şeyler yediğiniz zaman gelişir ve oldukça kısa sürede geçer.

Hemen herkes yaşamının bir anında Hazımsızlık çekmiştir ve çoğu kişi için bu önemsiz bir rahatsızlıktır. Genellikle aşırı yediğiniz ve içki içtiğiniz ya da size dokunan bir şeyler yediğiniz zaman gelişir ve oldukça kısa sürede geçer. Bu gibi durumlarda çoğu zaman doktora başvurma gereği duymaksızın belirtilerin kendiliğinden geçmesini beklersiniz ya da eczacınızdan alacağınız bir ilaçla kendi kendinizi tedavi edersiniz. Ancak bazen belirtiler süreklidir ve günlük yaşamınızı etkileyecek ölçüde şiddetli olabilir. Bu gibi belirtiler sindirim sisteminizde tanısı henüz konulmamış, bir doktor tarafından incelenip gerekiyorsa tedavi edilmesi zorunlu olan bir soruna bağlı olabilir. Bu kitapta, eczacınızın desteğiyle kendi başınıza tedavi etmenizde herhangi bir sakınca olmayan önemsiz sorunlar ile doktor tarafından değerlendirilmesi gerekenler arasında ayırım yapmanıza yardım etmeyi amaçlıyoruz.

"Hazımsızlık" sözcüğüne insanlar farklı anlamlar yükleyebilirler, ama genellikle bu sözcük karnın üst kısmının ortasında şu ya da bu şekilde yeme içmeyle ya da yutmayla bağlantılı rahatsızlıkları tanımlamada kullanılır. Yaygın görülen diğer belirtiler şunlardır:

  • Göğüs ya da karın ağrısı,
  • Göğüste duyulan mide yanması hissi ve çoğu zaman bununla bağlantılı olarak boğaza ya da ağzın arka tarafına yiyeceklerin ya da sıvının geri gelmesi (tıpta gastroözofageal Reflü olarak adlandırılır),
  • Geğirme ya da ağızdan gaz çıkarma.

Bu gibi belirtileri çok seyrek yaşıyorsanız, Hazımsızlık sorununuzu doktora başvurmaksızın eczacınızın önereceği basit bazı ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Ayrıca bu kitabın yaşam biçiminde yapılması gereken değişikler bölümünü de incelemeli ve yeni atakları önlemek için gerekli değişiklikleri yapmalısınız. Çoğu zaman sorunun çözülmesi için bu gibi basit önlemlerin alınması yeterlidir, ancak birkaç hafta sonra sorun çözülmemişse ya da bu belirtiler yaşamınızda ilk kez 40 yaşından sonra ortaya çıktıysa, doktora danış-malısınız. şiddetli ya da sürekli belirtilerin nedeni altta yatan daha ciddi bir sorun, örneğin peptik ülser olabilir ve bu durumda ne kadar erken tanı konulur ve tedavi uygulanırsa o kadar iyidir. Kaldı ki, Hazımsızlık sorunlarında mutlaka doktor gözetiminde uygulanması gereken çok etkili birçok ilaç da vardır; diğer başlıklarda bunlar üzerinde duracağız.

Zorunluluklar dışında rahatsız edici belirtileri uzun süre çekmenin hiçbir nedeni olmadığına göre, kendi başınıza aldığınız önlemler yeterli olmazsa doktora danışmakta tereddüt etmeyin. Ayrıca, Hazımsızlık dışında iştahsızlık da çekiyorsanız, kilo kaybediyorsanız, sürekli mideniz bulanıyorsa (kusmasanız bile), derhal tedavi edilmeniz gerekebileceği için, hemen doktora başvurun.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Hazımsızlık son derece yaygındır ve hemen herkes yaşamının bir döneminde bundan etkilenir.
  • Belirtiler genellikle hafiftir ve evde tedavi edilebilir.
  • Bazı belirtiler daha önemlidir ve doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
  • Bu kitapta kendi başınıza alabileceğiniz önlemler konusunda size yardımcı olmak ve doktora başvurmanız gerekip gerekmediği konusunda size yol göstermek amaçlanıyor.

  

Bu yazı 3800 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.