Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Ülsersiz dispepsi
07.12.2008 16:54:38
Hazımsızlık benzeri belirtileriniz varsa, ancak incelemeler midenizin ve onikiparmak barsağınızın normal olduğunu düşündürüyorsa, yani ülser ya da reflü bulgusu saptanmazsa, doktorunuz sizde ülsersiz dispepsi sorunu olduğunu söyleyebilir.

Hazımsızlık benzeri belirtileriniz varsa, ancak incelemeler midenizin ve onikiparmak barsağınızın normal olduğunu düşündürüyorsa, yani ülser ya da Reflü bulgusu saptanmazsa, doktorunuz sizde ülsersiz dispepsi sorunu olduğunu söyleyebilir.

Ülsersiz dispepsiyi doğrulayan herhangi bir tanı testi olmadığı için, önce bu gibi belirtilere yol açan diğer tanıların muayeneyle ya da testlerle dışlanması gerekir. Aşağıdaki kutuda ülsersiz dispepsiyi taklit edebilecek diğer bazı sorunlar görülüyor.

DIŞLANMASI GEREKEN DURUMLAR
  • Safra taşları: taşların büyüklüğü küçük kum taneciklerinden 2-3 cm çapına kadar değişir ve kolesterol ile alyuvarların parçalanma ürünlerinden oluşur. Bunlar safra kesesinde gelişir ve özellikle yağlı yemeklerden sonra kese kasılınca duvarlarını tahriş ederek ağrıya yol açar. Bazen safra kanalına sıkışarak sarılığa da neden olabilir.
  • Alıngan (iritabl) bağırsak sendromu: Bu durum bağırsak duvarlarındaki kas spazmına bağlı çok yaygın bir sorundur. Nedeni bilinmiyor, ancak insanların çoğunda belirtilerin stresle ilişkili olduğu sanılıyor.

Ülsersiz dispepsinin başlıca belirtileri karnın üst bölümünde, genellikle yiyeceklerle belli bir bağlantısı olan (yemeyle azalan ya da artan) ve zaman zaman bulantının da eşlik ettiği yanma ve ağrıdır. Ayrıca, bu kişilerin çoğunda "sinirsel" mide sorunu vardır: belirtiler genellikle stres altında artar. Ülsersiz dispepsiye neyin yol açtığı bilinmiyor, ama bunun birçok nedeni olabilir. Bir teoriye göre şu ya da bu nedenle bu sorunun olduğu kişilerin midesi, normal mide asidi ve belli yiyecekler gibi uyaranlara karşı çok daha hassastır. Bir başka teoriye göre özellikle "sinirsel" mide sorunu olan kişilerde stres altında mide duvarındaki kaslar çok gerginleşerek belirtilerin ağırlaşmasına neden olur.

Tıbbi açıdan bakıldığında ülsersiz dispepsi hiçbir zaman ciddi bir sorun değildir, ama çok sıkıntıya yol açabilir. Öncelikle belirtilerin gerçek nedeninin ne olduğu araştırılmalıdır. Bu sorun genellikle kilo kaybına neden olmaz; dolayısıyla Hazımsızlık sorununuz varsa ve aynı zamanda kilo kaybediyorsanız, doktorun daha ciddi olabilecek başka bazı nedenleri araştırması gerekir. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar kullanıyorsanız, ülsersiz dispepsi tanısı koymadan önce doktorunuz peptik ülser olasılığını dışlamalıdır.

TEDAVİ

En önemli adım sorunu anlamanız ve bu belirtilerin altında ciddi bir neden olmadığını kavramanızdır. Bunu izleyen adım yaşam biçiminizde değişiklikler yaparak belirtileri ağırlaştıran etmenleri gidermektir. Genel olarak söylersek, daha sağlıklı bir yaşam biçimi için yapabileceğiniz en önemli değişiklikler sigarayı bırakmak, gerekiyorsa kilo vermek ve doğru beslendiğinizden emin olmaktır. Bu Hazımsızlık türünün ağırlaşmasından sorumlu olan başlıca yiyecekler yağlı yemekler ya da kızartmalar, acı ya da baharatlı yemekler, soğan ve domates gibi bazı yiyecekler, zaman zaman da çay, kahve ya da kolalı içeceklerle alınan kafeindir. Bunlardan herhangi birinin size dokunduğunu hissediyorsanız, bunları kesin ve her gün aldığınız lişi besin miktarını artırın. Bu önlemler ülsersiz dispepsi belirtilerini gidermekle kalmayacak, ayrıca sizi kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve kalın bağırsak kanseri gibi başka birçok sorundan koruyacaktır. Lişeri meyve ve sebzelerle, liften zengin kahvaltılık gevreklerle ve tam buğday ekmeğiyle alabilirsiniz.

İlaç tedavisi
Ülsersiz dispepside yararlı olan "her derde deva" bir ilaç yoktur. Bazı ilaçlar etkilidir, ancak bunlar genellikle yalnızca yaşam biçimlerinde yukarıda sözü edilen bütün değişiklikleri yapmalarına karşın belirtilerin çok rahatsız edici olmaya devam ettiği kişilere verilir.

Peptik ülser ve Reflü gibi asitle ilişkili bozukluklardan farklı olarak, ülsersiz dispepsi genellikle antasit ilaç tedavisine yanıt vermez. En etkili ilaçlar genellikle midenin boşalmasını etkileyen ilaçlardır. Doktor denetiminde kullanılması gereken bu "prokinetik" ilaçlara domperidon ve metoklopramid örnek verilebilir. Bu haplar yemekten yarım saat önce alınarak mide kaslarının eşgüdüm içinde çalışması sağlanır, böylece mide duvarında gerilim ve bulantı azaltılır. Bu ilaçlarla tedavinin genellikle birkaç ay boyunca sürdürülmesi gerektiği için, yan etkileri konusunda bilgi sahibi olmakta yarar vardır. Bu ilaçlar yalnızca mide hareketlerini değil, aynı zamanda bağırsak hareketlerini de etkilediği için, bazen karnın alt bölümünde kramp tarzında karın ağrısına ve ishale neden olabilir. Bunlar genellikle güvenli ilaçlardır, ama daha ağır yan etkiler de görülebilir; özellikle metoklopramid yüzde ve boyunda şiddetli kas spazmlarına (distonik reaksiyon) yol açabileceği için, genellikle genç kadınlarda ve çocuklarda kullanılmaz (bu yan etki erkeklerde ve görece yaşlı kadınlarda çok daha seyrektir).

SONUÇ

Ülsersiz dispepsi çok yaygındır ve çoğu zaman çok rahatsız edici olmasına karşın ciddi değildir. Karnın üst bölümünde hissedilen rahatsızlık ve bulantı çoğu zaman stresi azaltma, sigarayı bırakma, kilo verme ve sağlıklı beslenme gibi yaşam biçimi değişiklikleriyle kolayca denetim altına alınabilir. şiddetli belirtilerin yaşam biçiminde yapılan değişikliklere karşın devam ettiği az sayıda kişiye prokinetik ilaç tedavisi uygulanması gerekebilir. Ülsersiz dispepsi farklı bir tedavi gerektiren daha ciddi durumlarla karıştırılmamalıdır. Kilo kaybediyorsanız (ya da çaba göstermeden kilo kaybettiyseniz) veya NSAID kullanıyorsanız ve yeni Hazımsızlık belirtileri geliştiyse doktora başvurmalısınız.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Ülsersiz dispepsi en yaygın Hazımsızlık nedenlerinden biridir ve asla ciddi bir sorun değildir.
  • Tedavide durumun anlaşılması ve bu sorunu ağırlaştıran yiyeceklerden kaçınılması temel alınır.

  

Bu yazı 6620 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.