Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Kalbimiz nasıl çalışır?
07.12.2008 17:08:23
Aslında, kalbimiz kaslardan yapılmış bir pompadır. Kalp, vücudun başka hiçbir yerinde rastlanılmayan özel tipte bir kastan yapılmıştır; bu yüzden sıradan kaslar gibi yorulmaz.

Kalp ve vücutta yer alan kan damarlarının tümüne kardiyovasküler sistem (kalp-damar sistemi) adı verilir.

Aslında, kalbimiz kaslardan yapılmış bir pompadır. Kalp, vücudun başka hiçbir yerinde rastlanılmayan özel tipte bir kastan yapılmıştır; bu yüzden sıradan kaslar gibi yorulmaz. Kalbin görevi, kanımızda çözünmüş olarak bulunan besin maddelerinin ve oksijenin vücudun her yanına sürekli olarak ulaşmasını sağlamaktır. Arterler kanı kalpten öteye taşır; kalbin içinde kan akışının yönünü, kanın geçmesi için önce açılan, sonra da geriye kaçmasını önlemek için sıkıca kapanan kapakçıklar kontrol eder.

Görevini düzgün yerine getirebilmesi için kalp kasının normal şekilde çalışması gerekir; zedelenmişse pompalamayı düzgün yapamaz. Hasar kasın bir bölümünde olabilir. Örneğin, bir kalp krizi sonucu ölen kalp kasının olduğu yerde, diğer kaslarla birlikte kasılmayan bir yara (nedbe) dokusu oluşur. Kalpteki hasar, dilate kardiyomiyopatilerde olduğu gibi tüm kalp kasını etkileyecek kadar geniş de olabilir.

Bu gibi durumlarda kalp kası lifleri düzgün şekilde işlev göremez. Kalp ayrıca, sürdürülmekte olan aktiviteye bağlı olarak uygun bir hızda düzenli bir ritimle atmalıdır. Kan akışını kontrol eden kapakçıkların da, kan akışının yönünün doğru olması için iyi durumda olmaları gerekir.


dolaşım sistemi .

Kalp birlikte atan, ancak kanı vücudun farklı kısımlarına pompalayan iki yarıya ayrılmıştır. Sağ taraf vücudun "kullandığı" kanı alır ve yeniden oksijenlenmek üzere akciğere gönderir. Sol taraf akciğerlerden gelen oksijenlenmiş kanı alır ve vücuda pompalar. Kalbin her iki tarafında da üst ve alt odacıklar bulunur. Üst odacıklara atriyum (kulakçık) adı verilir; bunlar, venlerden (toplardamar) gelen kanın toplandığı yerdir. Alt odacıklara (ventrikül ya da karıncık) açılan kapakçıklar açık olduğunda atriyumlar kasılarak kanı ventriküllere boşaltır. Boşalma sonrasında, bu kapakçıklar kapanırken bu sefer arter çıkışındaki kapakçıklar açılır. Bundan sonra kasılma sırası ventriküllerdedir. Böylece kan kalpten arterlere pompalanır. Kalbin hem üst hem de alt odacıklarındaki kasılmalar bütün kalp boyunca yayılmış özel bir elektrik ağı tarafından kontrol edilir. Atriyumlardaki bir bölge ritim düzenleyici olarak görev yaparak kalbin düzenli ve eşit olarak atmasını sağlar.

Kalbin ritmi düzensizleşirse (atriyal fibrilasyondaki gibi) odacıklar tam olarak dolma veya boşalmaya zaman bulamayabilir. Benzer şekilde, kalp çok hızlı ya da yavaş atınca da etkili çalışamaz.

Ortalama bir insanda 5 litreye yakın kan bulunur; bu kan dinlenme sırasında bir dakika içinde tüm vücudu dolaşır. Bedensel bir çaba harcarken kalbimiz hızlanır ve dakikada 25 hatta 30 litre kan bile pompalayabilir. Yetersizlik gelişen kalp bunu gerçekleştiremez; her türden ağır egzersizin zor gelmeye başlamasının nedeni budur.


Kalp pompalama döngüsü.



Kalp ve büyük damarlar.



Kalbin içinin anatomisi. Oklar kan akışının yönünü göstermektedir.

KALPTE YETERSİZLİK GELİŞMEYE BAŞLADIĞINDA.

Kan kalbe geri dönmeye devam eder, ancak kalp etkili bir şekilde çalışmıyorsa bu tempoya ayak uyduramayabilir. Dolaşımdaki basınç da artar. Bunun sonucunda kılcal damar (kapiler) olarak bilinen ince kan damarlarındaki sıvı, dokulara sızmaya başlar. Bu, akciğerlerde ya da vücudun başka yerlerinde olabilir ve şişmeye neden olur. Yerçekiminin etkisiyle sıvının toplandığı ayak bileklerinde bu durum özellikle belirgindir. Bu sırada, böbreklere giden kan miktarı da azaldığından böbrekler de etkili bir şekilde iş göremez. Normalden daha az miktarda tuz ve suyu dışarıya atar; sonuçta dokularda daha fazla sıvı tutulur.

Akciğer dokusuna sızan sıvı, havayla dolu olması gereken hacmin yerini alarak kana ulaşan oksijen miktarının azalmasına, bu da kişinin nefesinin daralmasına neden olur. Kasların gereksinim duyduğu oksijen ve besin maddelerinin tümünün sağlanmaması ve atıkların, olması gerektiği gibi kan akışı yoluyla uzaklaştırılamayıp birikmesi yüzünden kişi kendini yorgun hissedebilir.

Yeni araştırmalarda, yetersizlik gelişmekte olan kalpten, çalışma şeklini değiştirmeleri için böbreklere ve kan damarlarına sinyal gönderen çeşitli hormonlar (kimyasal mesajcı) ve sinirler belirlenmiştir. Bu değişikliklerin bir kısmı kalbin yükünün azalmasına yardım ederken bir kısmı da bunu artırır.


Kan dokulara besin ve oksijen götürür.

Kalp yetersizliğinin tedavisinde kullanılan farklı türden birçok ilaç vardır. Bunlar farklı yollardan etki ettiklerinden birlikte kullanılabilir. Bazıları altta yatan sorunu düzeltirken bazısı da kontrol altına alır ve diğer bazıları da her iki şekilde etki gösterir.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Kalbimiz kaslardan yapılmış bir pompadır.
  • Ortalama bir insanın vücudunda dinlenme sırasında, dakikada yaklaşık beş litre kan dolaşır.
  • Yetersizlik gelişen kalp güçlü pompalayamaz; ağır egzersiz yapmak bu nedenle güçleşir.

  

Bu yazı 22906 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.