Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Kalp yetersizliği nedir?
07.12.2008 17:04:44
Kalp Yetersizliği: Kalbin, tıbbi destek olmadan artık görevini tam olarak yapamayacağı anlamına gelir. Tıbbi destekle belirtiler kontrol altına alınabilir ve uzun yıllar boyunca oldukça iyi bir yaşam kalitesi sürdürülebilir, ingiltere'de her yıl yaklaşık

VAKA SUNUMU: ERİC

Eric, göğsünün tam ortasındaki şiddetli ağrılar nedeniyle hastaneye yatırıldığında 67'sindeydi. Yapılan testler sonucunda kalp krizi geçirdiği anlaşıldı. Başka bir sorun çıkmadan düzeldi düzelmesine ama kendisini çoğu zaman bitkin hissediyordu. Daha sonraki aylarda kilo aldığını ve nefesinin, yavaş bir tempoyla yürürken dahi giderek daha çok daraldığını fark etti. Kalp krizinden üç ay sonra, artık soluk almak için dinlenmeden gazete bayiine bile gidemez olmuştu. Bunun üzerine, Eric aile doktoruna başvurdu. Muayene sonrasında doktor kalp yetersizliği olabileceğinden kuşkulandı; kan testi yaptı (kansızlık veya böbreklerle ilgili bir sorun olup olmadığını belirlemek için), bağlı olduğu hastanede yaptırması için özel bir test (ekokardiyogram) istedi ve Eric'e idrar söktürücü bir ilaç verdi. Sonraki birkaç gün içinde Eric çok daha fazla idrara çıktı, iki-iki buçuk kilo kadar verdi ve nefes darlığı büyük ölçüde düzeldi. Hastanede yapılan test, kalp krizine bağlı olarak kalp yetersizliği geliştiğini doğruladı ve daha kapsamlı bir tedavinin sorunu kontrol altında tutmaya yardımcı olacağını gösterdi.

KALP YETERSİZLİĞİ
  • Kalbin, tıbbi destek olmadan artık görevini tam olarak yapamayacağı anlamına gelir.
  • Tıbbi destekle belirtiler kontrol altına alınabilir ve uzun yıllar boyunca oldukça iyi bir yaşam kalitesi sürdürülebilir.
  • İngiltere'de her yıl yaklaşık 100 000 kişide kalp yetersizliği gelişmektedir.

KALP YETERSİZLİĞİ NEDİR?

Kalp yetersizliği kulağa korkutucu gelen bir terim olmakla birlikte doktorlar aslında bunu, kalbin vücudun gereksinimlerine yeterince yanıt veremediği her türlü durumu tanımlamak için kullanmaktadır; kalp görevini yapmakta başarısızdır, yani vücuda yeterli miktarda kan pompala yamamaktadır. Bu da belirtilere yol açabilir. Genellikle haplardan oluşan tıbbi yardımla kalp yeterince düzelir.

Bir doktor birisine kalp yetersizliği olduğunu söylediğinde ailenin doğal tepkisi en kötüyü düşünmek olur.

Kalp yetersizliği çok sayıdaki kalp sorununun son aşaması olarak ortaya çıkabilir. Dolayısıyla, nedenini bilmek önem taşır. En sık görülen neden koroner arter hastalığıdır. Koroner arter hastalığında kalp kasına oksijen ve besin taşıyan kan damarları kısmen ya da tamamen tıkanmıştır. Yeterli kan dolaşımı olmayan kalp normal şekilde çalışamaz.

Kalp yetersizliği, kan basıncı uzun süredir yüksek olan kişilerde de gelişebilir.

Kalp yetersizliğinin daha az görülen birçok başka nedeni de vardır. Bunların bazılarının tedavisi farklı olduğundan doktor için her hastada asıl nedeni bulmak önem taşır.

Çoğu vakada, ilaçlar kalbin çalışmasının güçlenmesine yardım edip kalp yetersizliği belirtilerinin ortadan kalkmasını sağlayabilir.

BELİRTİ REHBERİ
Kalp yetersizliği olan bir kişide aşağıdaki belirtilerin bir ya da birden fazlası bulunabilir, ancak diğer bazı tıbbi durumların da benzer belirtilere yol açabileceği unutulmamalıdır:
  • Egzersizle ya da sırt üstü yatınca kötüleşen nefes darlığı
  • Uyumak için sırtı yükseltmeye gerek duymak ya da şiddetli nefes darlığıyla gece uyanmak
  • Özellikle geceleri, öksürme ve/veya hışıltılı soluma
  • Sıvı tutulmasına bağlı olarak, ayak bileklerinde şişme ve vücut ağırlığında artış
  • Nedeni bilinmeyen kilo kaybı
  • Yorgunluk

BELİRTİLER

En önemlileri nefes darlığı, ayak bileklerinde şişlik ve yorgunluktur; ama bu belirtilere yol açan başka birçok neden olduğundan doktorunuzun tanı koyması gerekir. Belirtilerin şiddetinin derecesi kalpte oluşan hasarın büyüklüğüne bağlıdır. Bununla birlikte, belirtilerin hiç kimsede aynı bileşimlerle ortaya çıkmadığını ve kimilerinde diğerlerine göre daha fazla sorun olduğunu unutmamak gerekir.

KİMLERDE KALP YETERSİZLİĞİ GELİŞİR?

Kalp yetersizliği 50 yaşın altındaki kişilerde nadirdir, ancak giderek daha çok sayıda yaşlıda görülür. Elli ile 75 yaş arasında kalp yetersizliğinin en önde gelen nedeni kalp krizidir. Kalp krizinde, kalp kasına kan taşıyan damarlardan biri tıkanır. Bunun sonucunda, kalp kasının bir bölümü ölür. O halde, kalp krizi riskini artıran her şey kalp yetersizliği riskini de artırmaktadır. Bir başka deyişle, sigara veya diğer tütün ürünlerini tüketenler, kan basıncı ve kan kolesterol düzeyi yüksek olanlar ya da diyabeti (şeker hastalığı) olanlarda kalp yetersizliği görülme riski daha yüksektir.

Öncesinde kalp krizi olmaksızın da kalp yetersizliği ortaya çıkabilir. Yüksek tansiyon önemli bir neden olabilir. Kalp kapakçıklarında daralma ya da tam kapanmama her yaştan insanda kalp yetersizliğine yol açabilmekle birlikte, yine en sık yaşlılarda görülür. Nadiren, aşırı miktarda Alkol tüketmek kalp kasına zehir etkisi yapabilir. Alkol ü bırakma kısmi ya da bazen tam düzelme sağlayabilir.

Çok az görülen bazı kalp yetersizliği nedenleri gebe kadınları, kas distrofisi olanları etkileyebilir ve daha da seyrek olarak çocuklarda ve doğmamış bebeklerde kalp yetersizliği ortaya çıkabilir.

VAKA SUNUMU: KEN

Yetmiş beş yaşında, dul bir erkek olan Ken'in sağlık durumu, nefes darlığı sorunu ortaya çıkıncaya dek iyiydi. Zamanla, artık soluksuz kalmadan ne merdiven çıkabildiğini ne de otobüse yetişebildiğini fark etti. Durumunu anlattığında, doktoru akciğerlerinde bir miktar su olduğunu söyleyip vücuttan suyu atıcı (idrar söktürücü) bir ilaç yazdı. Kısa bir süre sonra, Ken kendini eskisi gibi hissetmeye başlamıştı. Bölge hastanesinde yapılan ekokardiyografisinde kalp kapakçıklarından birinde (aort kapakçığı) daralma olduğu saptandı. Kalp kapakçığının değiştirilmesinden 3 ay sonra yine eskisi gibi sağlıklıydı.

VAKA SUNUMU: LILLY

Seksen bir yaşında olan Lilly, kızı tarafından, çabuk yorulduğu, ayak bileklerinde şişlik olduğu, nefes darlığı çektiği ve gece zihin bulanıklığı yaşadığı şikayetiyle doktoruna getirildi. Lilly, uzun süredir (15 yıl) var olan ve bunun için tedavi görmekte olduğu, ama ilaçlarını almayı da sık sık unuttuğu yüksek tansiyon dışında sağlıklıydı. Doktor yüksek tansiyona bağlı kalp yetersizliğinin, zihin bulanıklığı dahil bütün sorunların nedeni olabileceğini söyledi ve bölge hastanesinde çekilecek ekokardiyografi için bir randevu ayarladı. Ekokardiyografide, gerçekten de kalbin yüksek tansiyondan zarar gördüğü anlaşıldı. Bir idrar söktürücü ve anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörü denilen türden bir ilaçla belirtiler, zihin bulanıklığı da dahil olmak üzere, hızla düzeldi.

VAKA SUNUMU: IRENE

Irene iki yıl önce bir kalp krizi geçirmişti ve son birkaç aydır giderek kötüleşen belirtiler ortaya çıkmıştı. Nefesi daralıyordu ve kısa zaman önce, soluk alamadığından geceleri de kalkıp yürümeye başlamıştı. Aile doktoru hastane polikliniğinde bir uzmanın kendisini muayene etmesi için randevu ayarladı. Yapılan testler kalp yetersizliğini doğruladı. Hasta, beta bloker, ACE inhibitörü ve idrar söktürücülerden oluşan kombine bir tedaviye iyi yanıt verdi.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Kalp yetersizliğine en sık yol açan nedenler kalp krizi ve yüksek tansiyondur.
  • Kalp yetersizliğine yönelik çok etkili tedaviler mevcuttur.

  

Bu yazı 13336 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.