Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Yeni ufuklar
07.12.2008 17:19:48
Tıpta her an yeni gelişmeler olmakta ve yaşam beklentisi ile kalitesinin artmasıyla birlikte kalp yetersizliği olan kişilerin geleceği de iyileşmektedir. Bu bölümde piyasaya sürülen en yeni ilaçlara ve diğer tedavilere genel bir bakış atılacaktır.

Tıpta her an yeni gelişmeler olmakta ve yaşam beklentisi ile kalitesinin artmasıyla birlikte kalp yetersizliği olan kişilerin geleceği de iyileşmektedir. Bu bölümde piyasaya sürülen en yeni ilaçlara ve diğer tedavilere genel bir bakış atılacaktır.

TANI

Yeni çalışmalar doktorlara kalp yetersizliğine erken tanı koymada ve ilerleyişini izlemede yardım edebilecek basit bir kan testinin yakın zamanda kullanıma sunulacağını düşündürmektedir.

Kalp krizinin kalp kasının bir bölümünü tümüyle öldürmekten çok uykuya yatırdığı artık bilinmektedir. Bu gibi hastalarda beta blokerlerle tedavi ya da koroner arter baypas ameliyatı veya anjiyoplastiyle kalbe yeniden kan gitmesinin sağlanması "uyuyan" ya da bir başka deyişle "kış uykusuna yatmış" kalp kasını yeniden çalışır duruma getirebilir. Bu tür sorunların belirlenmesi ileri incelemelerin yapılmasını gerektirir. Bunlardan en sık başvurulanlar, az miktarda radyoaktif bir maddenin enjeksiyonunun ardından yapılan kalp taraması ya da özel tipte bir ekokardiyografidir. Önceden sanılanın aksine küçük, esnekliğini yitirmiş bir kalbin kalp yetersizliğine yol açması çok daha sıktır. Doktorlar bu sorun ve tedavi yollarıyla ilgili az şey bilmektedir.

YENİ HAPLAR

Kullanıma sunulmadan önce bütün ilaçların etkisinin ve güvenliliğinin kanıtlanması gerekir; bu, söz konusu ilaçların kullanımı yaygın bir biçimde tavsiye edilmeden önce gerçekleştirilen klinik araştırmalarla yapılır.

Aşağıda sıralanan ilaçların çoğu günümüzde mevcut olmakla birlikte kalp yetersizliğinde yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Kolesterol düşürücü ilaçlar
Bunlara örnek olarak bezafibrat, simvastatin, pravastatin, atorvastatin, gemfibrozil verilebilir. Yüksek kolesterol ateromaya yatkınlığı artırır; kolesterol düzeyini düşüren ilaçların kalp krizi riskini azalttığı gösterilmiştir. Bu ilaçların güvenliliği ve etkililiği kalp yetersizliğinde henüz tam olarak test edilmemiştir ancak birçok doktor daha fazla kalp hasarı oluşması riskini azaltarak yararlı olacaklarını düşünmektedir.

Vazopeptidaz, vazopresin ve endotelin blokerleri
Anjiyotensin dışındaki kimyasal mesaj taşıyıcıları da bloke eden birçok yeni bileşik madde geliştirilmiştir. Bunların hastalara yarar sağlayıp sağlamayacağının anlaşılması için daha fazla araştırmaya gerek duyulmaktadır.

YENİ AYGITLAR

Telemonitörizasyon
Kalp yetersizliği olan hastaların bir hemşire ya da doktorun titiz gözetimi altında bulunması kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayabilir, hastane dışında yaşamalarına olanak verir, daha uzun ve iyi bir ömür sürmelerini sağlar. Ne yazık ki, hasta sayısı sağlık servislerinin yardımcı olabileceğinden çok daha fazladır. Doktor ve hemşirelerin hastaları yakından izleyebilmeleri için bir yol da hastalara vücut ağırlığını, kan basıncını, kalp hızı ve ritmini ölçen özel bir aygıtın verilmesi ve radyo sinyalleri ve telefon hatları yoluyla, toplanan bilginin doktorun çalıştığı sağlık merkezine ya da hastaneye iletilmesidir. Bu yönteme telemonitörizasyon adı verilmektedir. Yöntem doktora hastanın durumunda bozulma olması halinde erken uyarıda bulunarak bir krizin yaşanmasını önleyici tedavi vermesini sağlar ve hastanın hastaneye yatmasının önüne geçebilir.

YENİ CERRAHİ TEKNİKLER

Hayvan kalbi nakli
İnsana canlı hayvandan bir organ nakledildiğinde normal olarak vücudun bağışıklık sistemi bu organı reddeder. Günümüzde, bunun önüne geçmek için genetik mühendisliği teknikleri yardımıyla bağışıklık sistemi insanınkine benzeyen domuzlar geliştirilmiştir. Genetik değişime uğratılmış bu domuzlardan yapılacak ilk nakiller birkaç yıl içinde başlayacaktır. Bu stratejinin başarılı olması halinde nakil için gerekli insan kalbi sayısındaki yetersizlik engeli aşılmış olacaktır.

Yapay kalp
Son birkaç yıldır, hemen nakledilecek bir kalp bulunamayan çok ağır durumdaki hastalarda görevini yapamayan kalbin yerini geçici olarak alacak mekanik kalpler geliştirilmiştir. Halen az sayıdaki hasta nakil için 1-2 yıldır beklemektedir. Doktorlar bu hastalar için "gerçek bir kalp" gerekip gerekmediğini düşünmeye başlamıştır.

Ancak, mekanik kalpler çok pahalıdır. Bunların içinde oluşabilen pıhtılar inme türünden komplikasyonlara yol açabileceğinden bir sorun yaratabilir. Mekanik kalpler esas olarak nakil beklerken "boşluğu doldurmak" ve az sayıda özel durum için tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte, yeni gelişmeler bu tür aygıtları daha ucuz, güvenli ve etkili kılmaktadır.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Tıpta sürekli olarak yeni gelişmeler olmaktadır.
  • Kalp yetersizliği olanların geleceğine ilişkin umutlar giderek artmaktadır.

  

Bu yazı 3200 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.