Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Alkol sorunu nasıl teşhis edilir?
18.12.2007 11:41:59
İçki içmenin istenmeyen etkileri hayatınıza bir şekilde zarar veriyorsa –sağlığınıza, sevdiklerinizle ilişkilerinize, işinize – alkol sorununuz var demektir.
İçki içmenin istenmeyen etkileri hayatınıza bir şekilde zarar veriyorsa –sağlığınıza, sevdiklerinizle ilişkilerinize, işinize – Alkol sorununuz var demektir. Alkol e gereksinim duyduğunuzu hissediyor, bırakmakta zorlanıyor veya içtiğiniz miktarı kontrol altına almakta zorlanıyorsanız Alkol e “bağımlı” hale gelmişsiniz demektir ve bu da başka sorunların ortaya çıkması na neden olur. Aşağıdaki soruları kendi kendinize sorun ve yanıtları açık yüreklilikle verin.
 
İlişkilerinizde değişiklik var mı?
İçkinin rahatlatıcı etkisi içinize kapanmanıza neden olabilir – bu da insanların kendinizden uzaklaşmasına neden olabilir ve kırıcı sözler söylenebilir. İçtikten sonra kanınızdaki Alkol seviyesi düştükçe sinirli ve huysuz hale gelirsiniz. Alkol ikler oldukça hassaslaşır – hiç kimsenin öyle davranmaya niyeti yokken küçük görüldüklerini düşünebilirler. Şişeden çıkan hasedin veya kıskançlığın çok yıkıcı etkisi olabilir. Alkol çok miktarda alınırsa kişi başkalarına üzüntü verdiği olayları hatırlayamayabilir.
 
Verilen sözler ertelenebilir ve hatta unutulabilir: Bir baba oğlunu söz verdiği maça götürmez, bir anne kızının yeni aldığı giysilere ilgisiz davranabilir.
 
Aileden tepkiler gelmeye başlayabilir – çocuklar küstahlaşır, somurtkanlaşır veya mutsuzlaşır. Okulda başarısız olmaya başlarlar. Eşler uzaklaşır ve birbirinden soğur, kendilerine söylenenlerden ve Alkol üzerine edilen kavgalardan dolayı kırgınlıklar olur.
 
Arkadaşlıklar da bazen aynı şekilde zarar görür. Bazı çok içki içen insanlar sarhoşken ve bazen uygunsuz saatlerde arkadaşlarına telefon edip düşüncesizce içlerini dökme huyu edinilir.

İşteki performansımda bir değişiklik var mı?
İşe sık sık geç kalmak veya rapor almak bir kişinin çok içki içtiğine ve ertesi gün akşamdan kalma olduğu için işe gelemediğine işaret edebilir. İşverenler ara sıra işe gelinmemesine göz yumabilir ama bir kişinin işe gelmemesinin yarattığı yükü paylaşmak zorunda kalan diğer çalışanlar aynı şekilde düşünmeyebilirler. Alkol ikler genelde (bir içki içmek için) uzattıkları öğlen tatillerini veya nefeslerindeki içki kokusunun fark edilmediğini sanırlar.
 
Alkol BAĞIMLILIĞI
Alkol bağımlısı bir kişi, hayatındaki hemen her şeyin önüne geçen dayanılmaz bir içki içme dürtüsü duyar.
Bağımlılığın ilk işaretleri:
• Her gün aynı şekilde içki içilir.
• Sınır konur ama bu sınır aşılır.
• İçkinin içilmediği faaliyetler bırakılır.
• İçkiden kaynaklanan sorunlar yaşanır ama bunlar fark edilmez ve/veya tekrarlamasına izin verilir.
• Aynı etkiyi yapması için daha fazla içki ye gereksinim duyulur.
Bağımlılığın sonraki işaretleri:
• Uyku sorunları yaşanır.
• Sabahları sinirli, hasta, terlemiş veya titreyerek uyanılır.
• Uyandıktan sonra üç saat içinde içki içilir.
• Bazen aşırı geri çekilme belirtileri yaşanabilir: Kişiler içki içmeyi bıraktıktan saatler veya günler sonra sara nöbetleri yaşayabilir, bilinçlerini yitirebilir, bazen kollarda ve bacaklarda çekilme hissedilebilir, nefes kesilebilir, kişi sayıklayabilir, nerede veya kiminle olduklarını bilmeyebilir ve sanrı görebilirler.
 
Alkol BAĞIMLISI MI OLDUM?
Hayatınız içki içebileceğiniz yerler, ortamlar ve arkadaşların etrafında mı dönmeye başladı? İçki içmek uğruna daha önce uğraşılan hobiler ve ilgi alanlar terk edilebilir. İçki içmeyi istemek yerine asıl hissedilen içki içme gereksinimi olabilir. Bu, alışkanlığın ve bazı insanların diğerlerine göre daha hassas olduğu birtakım kimyasal süreçlerin sonucu olabilir.
 
Bu şekilde içki içen insanlar içki yi azaltmaya çalışırlarsa çok zorlanabilirler. Eskiden içki içtikleri yerlere gittiklerinde veya birlikte içki içtikleri arkadaşlarını gördüklerinde içki içme düşüncesi çok güçlü bir şekilde yeniden uyanabilir.
 
Ne kadar bağımlı oldum?
İlk başlarda beyin hücrelerimiz Alkol e alışır, o yüzden beyin hücreleri Alkol süz kalırsa aniden gerilim veya endişe duygusu ortaya çıkabilir. Bu duygu işe gitmekten, aileden veya kişinin kurduğu başka bir bağlantıdan kaynaklanan endişeyle karıştırılabilir. Alkol ikler son haftalarda ya da aylarda çok düzenli bir şekilde içki içmeye başlamalarıyla bu duygular arasındaki bağlantıyı kolayca göremez veya görmek istemezler.
 
Alkol bağımlılığının ilk ortaya çıkan bir diğer işareti de kişilerin başlangıçta düşündüğünden daha fazla içmesidir. Ne kadar içtiklerini eskisi kadar kontrol altına alamadıklarını söyleyebilirler – oysa başından beri kontrolsüz bir şekilde içiyorlardır.
 
Aileler ve arkadaşlar sorunu görse de yardım edemeyebilirler çünkü Alkol sorunu olan insanlar Alkol e bağımlı hale geldikçe olayları farklı şekillerde görmeye başlar ve içki yi azaltma zamanının geldiğine inanmak istemezler.
 
Sorun bir sonraki aşamaya geçtiğinde geri çekilme duygularının yanı sıra özellikle sabahları kandaki Alkol seviyesi düşükken ellerin veya parmakların titremesi görülebilir. Kişi midesinde kelebeklerin uçuştuğunu veya dişlerini fırçalarken ya da kahvaltı yapmayı düşünürken midesinin bulandığını hissedebilir. Bir içki bu sorunu çözer ve böylece sabahları içki içmek alışkanlık halini alır.
 
Bir kişi haftalardır günde 16 birim veya daha fazla içki içer ve ardından birden bırakırsa oldukça nahoş geri çekilme tepkileri gösterebilir. En aşırı halinde, kişi sara nöbeti geçirebilir veya gerçekle bağlantısını kopararak sanrılar görebilir. Bu kadar aşırı bir tepkiden kaçınmak çok önemlidir ve doktorun vereceği bir ilaç içki nin bırakıldığı noktada kullanılmaya başlanırsa bu tepkileri önleyebilir. Alkol bağımlılığının esrarengiz bir yönü Alkol den uzak durma, içme ve bağımlı olma döngüsünün ne kadar kolaylıkla tekrarlayabileceğidir. Bir kişi içki içmeyi bir iki gün, hafta veya ay bırakır ve ardından bir defa içerse kısırdöngü baştan başlar. Önce içmek ister, sonra içer, ardından da önce durur ve daha sonra geri çekilme belirtileri göstermeye başlar. Bir iki gün veya hafta sonra döngü baştan başlar.

Bağımlılık bir hastalık mıdır?
Alkol bağımlısı insanlar tetikleyici etmenlere yanıt ermek amacıyla içki içerler – örneğin, geri çekilme belirtilerinden korunmak için veya belirli ruh hallerindeyken. Alkol ün verdiği hoş duyguların anısı beynin derinlerinde muhafaza edilir. Alışkanlıktan dolayı içme davranışı laboratuarlarda incelenen hayvanlarda da görülmüştür. Bazı hayvan aileleri Alkol bağımlılığı eğilimini kuşaktan kuşağa aktarır – yani biyolojik etmenlerin varlığı yönünde güçlü kanıtlar bulunmaktadır.
 
Alkol bağımlısı kişiler içmek ya da içmemek konusunda çok mücadele verir ama bundan bizim haberimiz olmaz. Ancak her ne kadar biyolojik bir temel de olsa iyileşmesi ne kadar çaba gösterdiğine ve ne kadar yardım aldığına bağlı olacaktır.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Alkol bağımlılığı belirli durumlarda Alkol e “gereksinim duymak” ve içilen miktarı kontrol edememektir.
  • Alkol bağımlıları içki yi bırakır veya azaltırsa geri çekilme belirtileri gösterir.
  • Alkol bağımlılığının kimyasal bir temeli vardır ama değişmek için değişmeyi istemek ve çaba göstermek gerekir.

  

Bu yazı 27822 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.