Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Ailelere, arkadaşlara ve meslektaşlara tavsiyeler
18.12.2007 11:42:50
Aileler ve arkadaşlar, meslektaşlar ve şefler genelde alkol sorunu olan bir kişiyi en azından başta korur. İçki içen kişinin

ÜZERİNİ KAPATMAYIN
Aileler ve arkadaşlar, meslektaşlar ve şefler genelde Alkol sorunu olan bir kişiyi en azından başta korur. İçki içen kişinin kısa süre içinde ne yaptığını fark ederek bırakacağına inanarak bahaneler uydurur ve o kişiyi saklar. Ancak bağımlılık arttıkça Alkol sorunu da derinleşebilir. Bir mucizenin olmasını beklemek yanıt olmaz. Tek başına sempati hiçbir şey kazandırmaz – hatta daha fazla içilmesinin yolunu açar. Alkol ikler içki nin onları nasıl etkilediğinin sonuçlarıyla yüz yüze gelmezse aynı hataları yapmaya devam ederler. 

Alkol ik kişinin enine boyuna düşünmesi için bir şeyler söylemek yardımcı ve yapıcı olabilir ama çok duyarlı davranılmalıdır. Alkol ik kişinin pek çok niteliği olduğunu ve şikayetin yalnızca içki içmesi ve bunun getirdiği davranış olduğunu unutmayın. Kişiyi tamamen feda etmek gerekmez.
 
Kontrol karşı tepki doğurabilir
Bir kişi içki içmeye kararlıysa fikrini değiştirmediği sürece başkasının yapabileceği pek bir şey yoktur. Durumu kontrol altına almaya çalışmak boğucu ve üzücü olabilir – ancak başkalarına zarar verme ihtimali varsa müdahale etmelisiniz – örneğin Alkol lü araç kullanmak. Ancak bazen kontrol etme çabalarınızı bir kenara bırakırsanız yalnızca enerjinizi korumakla kalmaz – Alkol ik kişinin içki içmek için uydurduğu bahanelerin birisini de ortadan kaldırmış olursunuz. Siz dırdır ediyorsunuz veya patronluk taslıyorsunuz diye içki içtiği için sizi suçlayamaz. Ancak bazı değişiklikler beklediğiniz mesajından geri adım atmayın.
 
Açık davranmak
Alkol ikler içtikleri miktar ve bunun zararlı sonuçları hakkında kendi kendilerine yalan söyleyebilirler. Bunun nedeni kısmen çok içtiklerinde ne yaptıklarını hatırlayamamaları dır. Ayrıca sorunun varlığını kabul ederlerse içki yi bırakmak mantıklı olur. Eğer yine de içki içmekten hoşlanıyor veya içki ye gereksinimleri olduğunu düşünüyorlarsa, bu sonuca varmak acı verici olur. İnkar ederek söylenmek istenen budur.
 
Çatışma ne kadar şiddetliyse o kadar çok inkar edilir. Konuşmaya “Bugünlerde kendini nasıl hissediyorsun?” “Nelerden endişe ediyorsun?” gibi açık uçlu sorularla başlayıp “ Alkol ün bu tablodaki yeri nedir?” gibi sorulara bağlayabilirsiniz.
 
Zamanlamayı doğru yapın. Karşınızdaki insan kızgınsa veya Alkol den beyni dumanlanmışsa yararlı bir konuşma yapmayı beklemeyin. “Ertesi sabah” iyi bir zaman olabilir – ya da bir kriz yaşandığı durumlar.
 
Alkol ik kişiye nelere katlanıp nelere katlanamayacağınızı açıkça söyleyin. Yanlış yaptığınız şeyleri kabul etmeye hazır olun ve haklı eleştirileri dinleyin – ancak içki içme davranışının suçunu üzerinize almayın. Bu tamamen Alkol ik kişinin kendi sorumluluğundadır.
 
Boş tehditler veya yapamayacağınız tehditler anlamsızdır. İşyerinde yaptırımlar yazıya dökülmelidir. Evde gereksinimlerinizin neler olduğunu açıkça belirtin ve anlaşmaya hazır olun – içmek konusunda değil ama her iki tarafın da yaptığı değişikliklerle hayatın nasıl daha farklı hale getirilebileceği konusunda.

Değişiklik yoksa
Aile ortamında bu hayatın devam etmesi sizin ve çocuklarınızın bir şekilde hayatta kalması gerektiği anlamına gelir. Dışarıdan yardım alabileceğiniz bazı yollar vardır. Duygusal gerginliği soğutmak aileyi daha sonra pişman olacağı hareketler yapmaktan alıkoyar. Bazen Alkol ik kişi içki yi azaltmak için adım atmıyorsa veya atamıyorsa çiftler ayrılır.

Aile için yardım
Danışmanlık acenteleri genellikle Alkol ikler olduğu kadar çiftlere de destek ve tavsiye sağlar. Alkol sorunu olan birisiyle birlikte yaşamak çok sıkıntı verici ve üzücü olabilir. Eşimiz, arkadaşımız veya akrabamız içmek istiyorsa ve Alkol bağımlısıysa yapabileceklerimiz sınırlıdır. Danışmanlar kendinizi güçlü ve iyi hissetmenize yardım eder ve suçluluk duygusu, kızgınlık ya da üzüntü içinde kendi kendinizi yemenizi engeller. Mesajları, başkasının bağımlılığıyla uğraşırken boğul değil “sevgiyle kopar”dır. Gizlenmiş içki şişelerini bulmanızı veya gizli Alkol iği içerken yakalamanızı sağlayacak tavsiyeler almazsınız – ama kendinizi daha sakin bulur ve gerginlik ve pişmanlı ktan uzak durursunuz.

 

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Alkol sorunu, bütün kişiyi silmenizi gerektirmez.
  • Aile mesajını açık bir dille iletmelidir.
  • İçkiden yalnızca Alkol ik kişinin kendisi sorumludur ama diğerleri de haklı eleştirileri kabul etmelidirler.

  

Bu yazı 3506 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.