Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
İçki içme, araba sürme, çalışma ve yasalar
18.12.2007 11:43:28
Trafik kazalarında ölenlerin dörtte birinin kanında yasaların izin verdiğinden fazla miktarda alkol bulunmuştur.
İÇKİ İÇME VE ARABA SÜRME
Trafik kazalarında ölenlerin dörtte birinin kanında yasaların izin verdiğinden fazla miktarda Alkol bulunmuştur. Saat 22 ile sabah 4 arasında gerçekleşen kazalarda bu oran yüzde 60’a yükselmektedir. Bu şekilde hayatını kaybedenlerin çoğu 20-24 yaşları arasındadır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yollarda rasgele yapılan testler saat 22 ve sabah 3 arasında araç kullanan kişilerin yüzde 17’si sınırın üzerindedir.
 
İngiltere yasalarına göre araç kullanamayacak durumdaysanız veya 100 mililitre kanınızda 80 miligramdan fazla Alkol varsa (%80 mg) araç kullanamazsınız veya bir araçtan sorumlu olamazsınız. Bu, 1000 mililitre (1 litre) nefeste 35 miligram Alkol bulunmasıyla da aynıdır. Kişinin kanındaki Alkol seviyesinin bu kadar olması için bir iki saatte dört ila beş birim Alkol içilmesi gereklidir. Ya da çok içmişseniz son içki nizi
içmenizden uzun saatler sonra, hatta ertesi gün bile kanınızda bu seviyede Alkol olabilir. Ancak insanlar çok farklıdır ve aynı miktarda Alkol almak farklı insanlarda farklı seviyelerde sarhoşluğa neden olur. Ufak yapılı bir insansanız veya boş mideyle içiyorsanız daha yüksek seviyeye çıkarsınız.
 
Araç kullanmaya teşebbüs ederken test edilmesi için örnek vermemek de bir suçtur. Sınırın üzerindeyken araç kullanmak para cezası, en az bir yıl süreyle ehliyetin iptali ve daha yüksek sigorta primleri anlamına gelir. Kanınızdaki Alkol yasal sınırın iki buçuk kat üzerindeyse veya 10 yıl içinde işlediğiniz ikinci suçsa veya kan veya nefes testine yanaşmazsanız ehliyetinizi geri almak için hâlâ Alkol sorununuzun olmadığını kanıtlamak için muayeneden geçmeniz gerekir. Bu kişilere “Yüksek Riskli Suçlu” denir.
 
Yasal sınır olan %80 mg’nin çok altında bile araç kullanmak zorlaşır. İki birim içki (bir bardak bira veya iki bardak şarap), kandaki Alkol seviyesinin %30 mg’ye ulaşmasını sağlar. Bu seviyede pek çok sürücü daha yavaş tepki vermeye başlar ve direksiyonda hata yapar. Kişisel sonuçları bir yana, başkaları için yol açabileceğiniz trajediyi de düşünmelisiniz.
 
İÇKİ İÇMEK VE İŞ
Çoğu işyerinde Alkol ün etkisi altında bulunmak disiplin suçudur. Bunun sonucunda yazılı veya sözlü uyarı verilebilir. Akşamdan kalmanın etkisi altında olmak kişinin işteki performansını düşürüyorsa tenkit edilebilir. İşten sık sık izin almak da yine uyarı verilmesi için bir neden olabilir. İşveren pazartesileri (ya da maaşlar perşembeleri veriliyorsa) cumaları sık sık izin alınması gibi bir düzen fark edebilir. Mide ağrısı, ateş, “tansiyon,” “stres” gibi belirsiz nedenlerle işe gitmemek de Alkol sorunu olan bir kişinin sıkça başvurduğu davranışlardandır.
 
Pek çok işverenin Alkol sorunu olan çalışanlarıyla ilgili bir politikası vardır. Amaç, en kısa sürede iyileşmelerini sağlamak ve aynı zamanda işyerini ve diğer çalışanları tehlikeden korumaktır. Ayıkken çok değerli bir eleman olan eğitimli bir meslektaşlarını gözden çıkarmak istemezler.
 
Hâlâ çalışma yaşamındaysanız Alkol sorununu aşmak genelde daha kolaydır o yüzden bazı yöneticilerin bir çalışanlarının sorununu erken fark ederek işten çıkarmak zorunda kalmadan harekete geçmesi olumlu bir yaklaşımdır. Yoksa yöneticiler ve meslektaşlar, hiçbir şey söylemeden Alkol ik kişinin gerçeği görece-
ğini ve ona göre davranacağını umarlar. Sorun devam ederse bir mucizenin gerçekleşmesi için dua etmek yararsızdır. Alkol ik kişinin yaptıklarını örtbas etmek, onun işini üstlenmek veya bahaneler uydurmak bu kişiye daha fazla zarar verir.
Bir kişi sorunu ne kadar kısa sürede açığa çıkarırsa o kadar iyi olur.
 
Disiplin sorunu doğmuşsa işveren çalışanının danışmanlık almasını veya şirketin kadrolu doktoruna görünmesini isteyebilir. Bu yolu seçen elemanın dışarıdan yardım alması ve kendisine yardımcı olan kurumun (danışmanlık servisi veya klinik) kendisi hakkında işverenine rapor vermesini kabul etmesi beklenir. Bu raporda normalde kişisel ayrıntılar değil yalnızca kişinin randevuları na gelip gelmediği ve tavsiyelere
uyup uymadığı bildirilir.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Yasal sınırın altında kalsanız bile Alkol lüyken araç kullanmak zor olabilir.
  • Alkol lüyken araç kullanmak para cezası, ehliyetin iptali ve daha yüksek sigorta primleri ödemek zorunda kalmak gibi sonuçlar doğurabilir.
  • Bir elemanın içki içmesi işini etkiliyorsa örtbas etmek yerine bunu ortaya çıkarmak daha iyidir.

  

Bu yazı 3600 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.