Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Alkol ve sağlık
18.12.2007 11:40:48
Alkol, mide ve ince bağırsakta emilerek kana karışır. Emilmenin hızı değişir – mide boşken emilme en hızlı gerçekleşir. Zirve noktasına

VÜCUT Alkol Ü NASIL KARŞILAR?
Alkol , mide ve ince bağırsakta emilerek kana karışır. Emilmenin hızı değişir – mide boşken emilme en hızlı gerçekleşir. Zirve noktasına çabuk ulaşılır ve kişi kolayca sarhoş olur. Midede yiyeceklerin bulunması emilmeyi yüzde 50’ye varan bir oranda azaltır ve böylece Alkol ün kanda kapsadığı alanı düşürür. Bu aynı zamanda belli bir miktardaki Alkol ün boş midede, dolu midede olduğundan daha uzun süre kaldığı anlamına gelir.

Kırmızı ve beyaz şaraptaki Alkol daha yoğun olduğu için biradaki Alkol e göre kana daha çabuk karışır. Tatlı içki lerdeki şeker, emilmeyi geciktirirken şampanya veya cin tonikteki karbon dioksit kabarcıkları emilmeyi hızlandırır.
 
Alkol vücutta dağıldığı için pek çok dokuda – kalp, beyin ve kaslar –kanda mevcut olan yoğunlukta bulunur. Karaciğerde yoğunluk biraz daha fazladır. Yağ dokulara Alkol çok az girer çünkü yağa kan az gitmektedir. Kadınların vücut ağırlığı kas ve kan yerine daha çok yağdan oluşmaktadır. Bu durum kendisiyle aynı kilodaki bir erkekle aynı miktarda Alkol alan bir kadının, kanında Alkol seviyesinin daha yüksek çıkmasını açıklamaktadır. Ayrıca kadınlar erkeklere göre midede daha az Alkol parçalayabilmektedirler. Bu bakımdan kadınlar erkeklere göre Alkol e daha dayanıksızdırlar. Hamile kadınlarda Alkol , rahimdeki cenine geçer.
 
Alkol karaciğerde ilk olarak asetalaldehit adı verilen ve çok zehirli olan bir maddeye dönüştürülür. Alkol ün yol açtığı fiziksel hasarların bazılarından asetalaldehitin sorumlu olduğu düşünülmektedir. Asetalaldehit hızla asetat adı verilen zehirli olmayan bir maddeye dönüşür. Karaciğerde yer alan karmaşık kimyasal süreçler pek çok enzimin yardımını gerektirir. Karaciğerin Alkol ü parçalamak için kullandığı enzimleri etkileyen ilaçlar yardımıyla bu süreç uzayabilir veya kısalabilir. Bu süreç ayrıca içilen Alkol ün miktarına, normalde içilen Alkol miktarına (enzimlerin ne kadar Alkol ü parçalamaya çalıştığına) ve karaciğerin sağlıklı olup olmadığına göre değişir. Çok fazla Alkol , karaciğer üzerinde zehirli bir etki yapar ve siroz gibi uzun vadede Alkol kullanmaktan kaynaklanan karaciğer hastalıklarında Alkol ü parçalama süreci yavaşlayabilir.
 
Alkol ün yalnızca yüzde iki ila beşi bir işleme tabi olmadan idrar veya nefesle atılır. Nefeste Alkol yoğunluğu düşük olmakla beraber kandaki Alkol seviyesini çok doğru bir şekilde yansıtır ve Alkol muayenesinin temelini de bu oluşturur.
 
Bazı insanlar içtiklerini nasıl tolere eder?
İnsanların dayanabileceği Alkol miktarı arasında yemek yenip yenmediği de dahil olmak üzere pek çok etmene dayanır. Daha önce açıklandığı gibi aynı miktarda içki içen kadınlarda erkeklere göre kana daha çok Alkol karışmaktadır. Kişi ne kadar iriyse sarhoş görünmeden o kadar çok içki içebilir. Düzenli içki içme alışkanlığı olan kişilerin karaciğerinin salgıladığı enzimler, Alkol ü daha etkili bir şekilde parçalamaya alışır ve Alkol e alışkın kimseler ilk defa içen kişilerden biraz daha hızlı yakar. Bu yüzden çocuklar, hem yetişkinlere göre daha küçük ölçüde olduğundan, hem de içki içmek konusunda daha tecrübesiz olduğundan daha hassastırlar. Düzenli olarak içki içenlerin başlangıçta fazla etkilenmiş görünmemesinin nedeni beyin hücrelerinin uyum sağlamasıdır. Beyin hücrelerinin dayanıklı hale gelmesi Alkol bağımlılığının da ilk adımıdır.
 
Dayanıklılık zayıflar: Bir-iki hafta içki içmeyen kişiler eski ağır içki içme düzenlerine dönerse çok hızlı sarhoş olurlar.
 
Alkol ÜN VÜCUT ÜZERİNDE İLK GOSTERDİĞİ ETKİLER NELERDİR?
Aynı miktarda içki içen kadınların kanında Alkol miktarı daha yüksek olur ve genelde kişi ne kadar iriyse aynı miktardaki Alkol ün etkisi o kadar düşük olur. Aşağıda Alkol ün ilk yaptığı etkilere yer verilmiştir:
• Nabız artar.
• Ciltteki kan damarları genişler.
• Mide enzimlerinin salgılanmasını hızlandırır.
• Yüksek dozda içilmesi mide duvarını tahriş eder.
• İdrar söktürür.
• Konuşma ağırlaşır.
• Hafıza zayıflar.
• Gözler zorlukla odaklanır.
• Hareket ve koordinasyon zorlaşır.
• Duyguları kontrol etmek ve karar vermek güçleşir.
• Yüksek dozda içilmesi, bilinç kaybına yol açar ve bu da insanları tıkanma tehlikesine maruz bırakır.
• Yüksek dozda içilmesi, beyindeki soluk alma merkezini bloke edebilir.
 
Alkol ün vücut üzerindeki etkileri nelerdir?
Alkol nabzı hızlandırır ve ciltteki kan damarlarını genişleterek yüzün kızarmasına yol açar. Bu kırmızılık Çin veya Japon asıllı kişilerde çok aşırı olabilir. Vücut ısısı düşmesine rağmen kişi ısındığını hissedebilir. Sizi karda kurtaran bir Sen Bernard köpeğinin boynundaki minik fıçıdan brendi içmek hipotermiye (vücut ısısı düşmesi) yol açabilir! Alkol mide asitlerinin salınmasını hızlandırır ve mide duvarının iltihaplanmasına neden olabilir. Alkol ün aynı zamanda idrar söktürücü bir etkisi de vardır.
 
Ancak çoğu insan Alkol ün beyin üzerinde yaptığı etkiler yüzünden içki içer. Alkol kanda %50 mg seviyesine ulaştığında çoğu insan rahatlar ve umarsızlaşır. Daha yüksek yoğunlukta, daha çok beyin işlevi etkilenir. Konuşma ağırlaşır, hafıza zayıflar ve gözler güçlükle odaklar. %100 mg seviyesinde hareketler dikkatsizleşir, sakarlaşır ve duyguları kontrol etmek ve karar vermek zorlaşır. %200-300 mg seviyelerinde çoğu insan iyice sarhoş olur ve bilincini yitirebilir. Alkol ün öldürücü etki göstermeye başladığı seviye değişir – çok içki içen bir erkeğin dayanabileceği miktar ilk defa içki
içen genç bir kızı öldürebilir. Kandaki Alkol miktarı zirveye çıktıktan sonra kişinin kendini yorgun, morali bozuk ve sinirli hissettiği bir dönem başlar.
 
Akşamdan kalmaya ne neden olur?
İçkilerde ortak olarak bulunan maddeler, akşamdan kalmalık olarak adlandırdığımız mide bulantısı, baş ağrısı, gerginlik ve yorgunluğa neden olur. Susuzluk da devam ettiği için Alkol ün yanında yeteri kadar su içmek bazı belirtileri önleyebilir. Ancak gece boyunca kandaki Alkol seviyesi düştüğünden uykusuzluğun, hassaslığın ve huzursuzluğun arttığı görülür. Halk arasında yaygın olan görüşün aksine, içki leri karıştırmak akşamdan kalmanıza neden olmaz ve karıştırmamak da akşamdan kalmanıza engel olmaz! Ancak içki leri karıştırıyorsanız çok miktarda Alkol aldığınız ve ertesi gün daha büyük bir baş ağrısıyla uyanacağınız kesindir!
İÇKİNİN VERDİĞİ DİĞER ZARARLAR: KISA VADELİ SORUNLAR
Yeterince çok Alkol almak beyindeki solunum merkezini bloke ederek ölümlere neden olabilir. İçilen miktar doğrudan ölümcül olmasa da yol açtığı derin bilinçsizlik hali kişiyi korunmasız kaldığından veya tıkanarak ya da kendi kusmuğunda boğularak ölüm tehlikesinde bırakabilir. Kısa vadeli diğer sorunlar arasında susuzluk
ve kan şekerinin düşmesi gelir. Bunlar da çok küçük veya yaşlı insanlarla, diyabet tedavisi gören insanlar için tehlikeli olabilir.
 
Alkol ÜN VERDİĞİ ZARARLAR
• Yangın sonucu ölümlerin %80’inde
• Ciddi kafa travmalarının %65’inde
• Cinayetlerin %50’sinde
• Yollarda gerçekleşen trafik kazalarının %40’ında
• Ev kazalarının %30’unda
Alkol tüketiminin etkisi olduğu görülür.
 
Kazalar
Alkol alan kişilerin doktora gitmesinin ardında yatan en büyük neden, sarhoşluğun bir zarar görmelerine neden olmasıdır. İnsanlar sarhoş olduğunda hem kendisi, hem de başkalarına tehlike yaratır. Alkol ün tabloda yer verilen kazalarla büyük ilgisi vardır.

Alkol kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve uçak kazalarında önemli bir etmendir. Uçak kazalarında ölen sivil pilotların üçte birinin kanında Alkol e rastlanmıştır. Çok içki içen kişilerin işyerinde kaza geçirme riski normalin üç mislidir. İş yerlerinde meydana gelen ve ölümle sonuçlanan kazaların yaklaşık yüzde 60’ı Alkol le bağlantılıdır ( Alkol ve araba kullanmak hakkında daha ayrıntılı bilgi için sayfa 71’e bakınız). Alkol ayrıca daha fazla riske girilmesine yol açar ve bir kişinin fiziksel ve cinsel suça ve saldırılara karşı açık hale gelmesine neden olur.
 
İÇKİNİN VERDİĞİ DİĞER ZARARLAR: UZUN VADELİ SORUNLAR
Çok içmek kadınlarda günde beş birimden fazla veya erkeklerde günde yedi birimden fazla içmek anlamına gelmektedir. Güvenli sınırlar kadınlarda günde en fazla üç birim ve erkeklerde günde en fazla dört birim olarak tanımlanmaktadır. Yine de günde bir veya iki birim içki içmenin risk almadan sağlığa yararlı sonuçlar vereceği ve düzenli olarak güvenli sınırlara kadar içki içmenin sorun açabileceği söylenmektedir. Güvenli sınır ne kadar çok geçilirse hastalığa yakalanma riski o kadar yüksektir.
 
 
Günde bir ila üç birim içki içmek kalp krizini ve anjini engellemeye yardımcı olsa da günde 10 birimden fazla içen insanlarda başka tür bir kalp rahatsızlığı görülebilir. Bunun nedeni kalp kaslarının hasar görmesidir ve nefesin kesilmesine, çarpıntıya, bileklerin şişmesine ve akciğerlerde sıvı toplanmasına yol açar.
 
Alkol kalp krizine de neden olur. Bunun nedeni kısmen tansiyonun yükselmesidir. Bu yüzden tansiyonu yüksek olan kişiler içki yi azaltmalıdırlar.
 
Sindirim sistemi
Alkol ün mide duvarınızı tahriş etmesi, iştahınızın kaybolmasına yol açabilir. Bu tahriş çok şiddetliyse ağrıya, kusmaya ve kanamaya da neden olabilir.
 
Midenizin hemen gerisinde bulunan pankreas da Alkol e karşı duyarlıdır. pankreas hücreleri iltihaplanırsa dayanılmaz bir ağrı yapar. Kalıcı olarak hasar görürse pankreas yeterince insülin üretemez ve peşinden diyabet gelir. Alkol ü parçalayan enzimler tam olarak salgılanamaz ve kişi ishal olur.
 
Karaciğer
Karaciğerdeki sorunlar yanıltıcı olabilir. Basit bir kan testiyle Alkol ün karaciğerinize zarar verdiğini görebilirsiniz ama yıllarca hiçbir rahatsızlık hissetmeyebilirsiniz. O zamana kadar da iş işten geçmiş olabilir.
 
Alkol karaciğerde pek çok soruna yol açabilir. Hafif durumlarda karaciğerde yağ birikmeye başlar ve hücreler şişer. Karaciğer büyür ve midede rahatsızlığa ve bulantıya yol açar.
 
Daha ciddi durumlarda Alkol ik hepatiti görülmeye başlar. Burada, karaciğer hücreleri iltihaplanır ve hasar görür. Kişi kendisini ara sıra iyi hissedebilir ama çoğunlukla hasta ve yorgun hisseder ve sarılık da başlayabilir. Sarılık, kanda bilirubin adı verilen bir maddenin birikmesi ve ardından ciltte toplanması sonucu cildin sararmasıdır. Karaciğerin görevlerinden biri, bilirubin maddesini işleyerek belli bir seviyede tutmaktır ama karaciğer rahatsızlandığında bu süreç de bozulur ve bilirubin seviyesi artmaya başlar.
 
Alkol ün verdiği hasar en üst seviyeye ulaştığında siroz görülür. Bu durumda, Alkol kalıcı hasar bırakmıştır. Karaciğer hücreleri harap olmuştur ve yaralar ortaya çıkmaktadır.
 
Siroz olan kişide karaciğerin işlevini yerine getirme becerisi azalır ve karaciğer uyuşturucu ve Alkol ü parçalayamamaya başlar. Siroz hastası kişi genelde sarılık da olur, dalağı büyür, karnı sıvıyla şişer (“asit”) ve ellerle ayaklarında (“ödem”) su birikir.
 
Yaralar ve işlev bozukluğu kanın karaciğere gitmesini engeller. Bunun neden olduğu basınç, mide ve yemek borusunda varisli damarların şişmesine yol açabilir – ve bu damarlar kanar.
 
Ölümcül siroz hastalığının tek tedavi yöntemi karaciğer naklidir. Ancak organ bağışının az olması nedeniyle doktorlar, Alkol kullandığı için siroz olan bir kişiye Alkol ü bırakmak için çaba göstermiyorsa karaciğer nakletmek için istekli davranmayabilir. Siroz hayati tehlike doğurur aşamaya gelmemişse Alkol ü bırakmak daha fazla hasar görülmesini önler ve hayat kalitesini yükseltir. Hepatit C virüsü taşıyan insanlara da siroz riskini azaltmak için Alkol ü bırakması önerilmektedir.
 
Kanser
Alkol kansere yol açabilir. Çok içki içen insanların ağızda, boğazda ve yemek borusunda kanser olma riski daha yüksektir. Sigara içmek de bu riski artırır. Günde iki birimden fazla içki içen kadınlarda göğüs kanseri daha yaygın olarak görülmektedir.
 
Beyin ve sinirler
Çok içki içen bazı insanlar zihinsel melekelerini kaybetmeye başlar, özellikle de yeni şeyleri ve yakın zamanda yaşanan olayları hatırlamakta zorlanırlar. İlerleyen yaşla beraber görülen sorunlar abartılı bir şekilde ortaya çıkar. Bazı insanların denge mekanizması bozulur. Bazı insanların ellerinde ve ayaklarında iğne batıyormuş hissi uyanır ve Alkol ün neden olduğu kas erimesiyle beraber kişi yürümekte zorlanmaya başlar.
 
İçki içen insanlar dengeli beslenmiyorsa vitamin eksikliği ortaya çıkabilir. Alkol vücudun gıdalardan vitamin alma becerisini azaltır ve çok içki içen insanlarda sinirlerin ve beynin hasar görmesinin nedeni olarak B1 vitamini eksikliğine (tiyamin) işaret edilmektedir.
 
Kan
Alkol kan hücrelerinde değişikliklere yol açar. Başka bir nedenden dolayı kan verdiğinizde doktorunuz aniden Alkol den kaynaklanan anormal bir sonuç görebilir. Düzenli olarak içki içen kişilerin alyuvarları genişler ama bu tek başına tehlikeli değildir. Ancak kanda trombosit oranı düşükse mide veya beyin kanaması görülebilir.
 
Karaciğerin nasıl işlediğini görmek için yapılan kan testleri karaciğerde rahatsızlığın başlamasından çok önce anormal sonuçlar verebilir. Sonucun ciddi bir hastalığa işaret edip etmediğine doktorunuz karar verecektir. Gama-glutamil transfer (GGT) Alkol e karşı en duyarlı sonuçları veren karaciğer testidir.
 
İçtiğiniz Alkol miktarını azaltmak istiyorsanız doktorunuzdan test sonuçlarınızı izlemesini isteyebilirsiniz. Bu, size ve doktorunuza Alkol ü azaltmakta başarılı olup olmadığınızı ölçme fırsatı verir! Karbonhidrat-yetersiz-trans- ferin (CDT) adı verilen yeni bir kan testi aşırı içki içildiğini ve içki içme düzenindeki değişiklikleri eski testlere
göre daha isabetli olarak göstermektedir.
 
Zihinsel hastalıklar
Alkol akıl hastalılarına yol açabilir. Beynin kimyasını değiştirerek kişiyi keyifsizleştirebilir. Bu da kişinin ailesi ve arkadaşlarıyla kurduğu önemli ilişkilere zarar verebilir.
 
Kişi kıskançlıkla yanlış inançlara kapılabilir. Kişi eşinin bir ilişkisi olduğunu düşünebilir ve içki içmekde durumun tamamen kontrol dışına çıkmasını sağlayabilir.
 
Ender de olsa ortaya çıkabilen bir başka hastalıkta da beyin o kadar hasar görmüştür ki kişi haftalar veya aylarca sürebilen sanrılarla karşılaşabilir. “Sesler” kişiyi korkutan tehditkar veya aşağılayıcı şeyler söyleyebilir. Bu durum tıbbi müdahale alarak ve her tülü Alkol içki den uzak durarak hemen tamamen tedavi edilebilir.
 
Görünümünüz
Düzenli olarak çok içki içen kişiler yüzlerinin kırmızı ve lekeli, gözlerinin kanlı olmasıyla ve elmacık kemiklerinin üstünde de kılcal damarların belirgin görülmesiyle hemen fark edilir. Şiş, kırmızı burun, yaklaşık 15 yıl boyunca içtikten sonra ortaya çıkar!
 
Bazı insanlarda sedef adı verilen bir hastalık vardır. Bu hastalıkta ciltte kırmızı lekeler oluşur ve cildin üst tabakası beyazlar ve kabuk kabuk kalkar. Bu, gelip geçici bir hastalıktır – ve çok içki içmek buna neden olabilir.
 
Kilonuz
Alkol içki lerde vitamin yerine kalori vardır. Bir bardak şarap veya birada kalın bir dilim tereyağlı ekmekteki kadar kalori vardır. Bu yüzden içki içen kimseler kilo alabilirler.
 
Bira göbeği çok bildik bir olaydır – günde üç bardak veya haftada 21 bardak bira, kilonuzu dört haftada sekiz kilo artırır. Günde iki veya üç tane sek cin tonik de aynı etkiyi gösterir. Ve elbette bir sonraki dört haftada da aynısı olacaktır – ve ondan sonraki dört haftada da!
 
Bir bardak beyaz şarap iştahınızı açabilir ama yanında yemek yemeden düzenli olarak beş veya altı birim içmek, mide duvarınızı tahriş ederek mide bulantısına yol açabilir. İçki içen bazı kimselerin kilo vermesinin ve kendisini zayıf hissederek kolayca yorulmasının nedeni budur.
 
SAĞLIĞA YARARLARI
Alkol cephesinden yalnızca kötü haber gelmez. Ölçülü bir şekilde içilirse bazı insanların sağlığına iyi bile gelir.
 
Sosyal ilişkiler
Yaşlı insanların evlerinde düzenlenen “kokteyller” hareketliliği ve toplumsal etkileşimi artırır ve anıları canlandırır. Uyku ilacı kullanmaya duyulan gereksinim azalır. Az miktarda içilen Alkol hayatı biraz daha renkli hale getirebilir.
 
Kalp hastalıkları
Yapılan tıbbi araştırmalarda ölçülü içen insanların – günde bir ila üç birim – kalp hastalıklarına yakalanma riskinin hiç içki içmeyen insanlara göre daha az olduğu görülmüştür. Bu durum muhtemelen kandaki risk yaratan yağ/kolesterol oranının yüksek olduğu durumlarda geçerlidir.
 
Kalp hastalıkları Batı toplumları nda önemli bir ölüm nedeni olduğu için hafif/ölçülü bir şekilde içki içen kişilerin hiç içki içmeyenlere veya çok içki içenlere göre daha uzun yaşadığı söylenebilir. Elbette kalp krizi geçirme riskini başka yollarla da azaltabiliriz – sigara içmeyi bırakarak, kilo vererek, hayvansal yağlar kullanmayı azaltarak, daha çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek ve spor yaparak.
 
Kendimizi hakim hissettiğimiz ve bizi tatmin eden bir işte çalışmanın da etkisi olur. Genellikle günde bir ila üç birim içki içen kişiler bu sınıfta yer almaktadır ve genellikle makul bir beslenme düzenine sahiptirler– bu durum da neden sağlıklarının daha iyi olduğunu açıklayabilir.
 
Devletler vatandaşlarına sağlıklarını korumaları için içki içmelerini öğütlemez – eğer birisi bize bir iki kadeh içki nin sağlığımıza iyi geleceğini söyleseydi üç ya da dört kadehin daha da iyi geleceğini sanırdık!
 
Kemikler
Orta yaş ve sonrasında biraz içki içen kadınların hiç içki içmeyenlere göre kemiklerinin daha sağlam olduğu görülmüştür. Ancak çok içki içenlerin kemikleri incelebilir ve bu da kırılmalara neden olur. Kararında bırakmak her zaman olduğu gibi yine en güzel tavsiyedir.

Cinsellik
Alkol cinselliği geliştirir mi? Bazı insanlar için bir-iki kadeh içki , isteği artırır. Eğer çok gergin olduğu için kişi cinsellikten zevk alamıyorsa Alkol rahatlamasını sağlayabilir.
 
Alkol çok miktarda alınırsa cinsel işlevler için gerekli olan sinirlerin çalışmasını önler ve bu erkeklerde iktidarsızlık korkusu doğurur. Bu durum bir veya iki seferden fazla
başına gelmişse, kişi cinsel becerisinden endişe duymaya başlar – ve kişinin anlayışlı bir eşi yoksa endişe duymak, cinselliği zayıflatmanın en emin yoludur.
 
BAZI İLAÇLARI KULLANIYORSANIZ Alkol ALMAK TEHLİKELİ OLABİLİR
Karaciğer hem Alkol ü, hem de ilacı parçalamak zorunda kalır. Bu rekabet ilacın parçalanmasının daha çok zaman almasına ve etkisinin daha uzun sürmesine yol açar. İlaç kullanılmaya devam edilirse doz aşımı etkisi yapar.
• Benzodiazepinler, ör. Diazepam (Valium)
• Diğer sakinleştiriciler, ör. Sulpiride, klorpromazin
• Bazı antidepresanlar, ör. İmipramin (Tofranil), dothiepin (Prothiaden), amitripitlin (Tryptizol), mirtazapin (Zispin), trazodon, phenelzin (Nardil)
• “Antibiyotik” metronidazol (Şagyl)
• Uyku ilaçları
• Pek çok antihistaminik
• Epilepsi ilaçları, ör. Phenytoin (Epanutin), Phenobarbiton
• Warfarin
 
GÜVENLİ BİR SINIR VAR MIDIR?
Günde üç birim içki içmeye başlayan bir kadının karaciğer hastalığına veya göğüs kanserine yakalanma riski artış gösterir. Bazı kişilerin bünyesi diğerlerine göre daha dirençlidir ama kimin dirençli olduğunu önceden bilemeyiz. Erkeklerin karaciğeri kadınlara göre biraz daha dayanıklıdır ama günde beş birim içki (haftada 35) içmenin bazı erkekler için sorun doğurmaya başladığı görülmüştür. Kadınlarda güvenli sınır
günde iki birimken, erkeklerde bu sınır üç birimdir.
 
Alkol BAZI İLAÇLARIN ETKİSİNİ AZALTABİLİR
Kişi içki yi çok miktarda ve uzun süredir içiyorsa karaciğer fazladan alınan Alkol ü işlemek için daha çok çalışmaya alışır. Alınan ilaçlar da daha hızlı işlenir ve o yüzden etkisi azalır.
• Epilepsi ilaçları
• Bazı antibiyotikler
• Tansiyonu düşürmek için alınan bazı ilaçlar
• Bazı antidepresanlar
 
ÖZEL DURUMLAR
Hamilelik
Alkol genlere hasar vererek ceninin normal gelişmesine engel olur. Ceninin normal gelişmediği pek çok hamilelik düşükle sonuçlanır – ve çok içki içen hamile kadınların içki içmeyenlere kıyasla düşük yapma riski iki kat fazladır.
 
Bir kadın hamileliği sırasında içki içerse “ Alkol ik cenin sendromu” taşıyan bir bebek doğurma riski taşır. Bu sendromu taşıyan bebekler zihinsel özürlüdür, yüz ifadeleri anormaldir ve sinir sistemlerinde, kalplerinde, kemiklerinde ve böbreklerinde pek çok
bozukluk görülebilir.
 
Pek çok uzman hamile, kadınların Alkol den uzak durmasını ya da özellikle hamileliğin başlangıcında en aza indirmesini tavsiye etmektedir.

Alkol , emziren annelerin sütünde de görülür ama anne çocuğunu emzirmeye başlamadan önce ara sıra içki içmişse bu, zarar vermez.

 

Alkol ve reçeteli ilaçlar
Alkol ün reçeteyle alınan ilaçlar üzerindeki etkisi, ilacına ve Alkol ün yalnızca ara sıra mı alındığına, yoksa kronik bir sorun mu olduğuna bağlıdır.
 
İlk olarak, Alkol ve ilaç karaciğerin salgıladığı enzimleri paylaşamaz. Bu yüzden, ilaç daha yavaş parçalanır, daha “güçlü” hale gelir ve etkisi daha uzun sürer. Bu durum
tehlikeli olabilir çünkü doz aşımı etkisi yapar. Bu sınıfa giren ilaçlara tabloda yer verilmiştir.
 
İlaç kullanırken Alkol almanın yol açtığı en yaygın tehlike uyuşturucu etkisi yapmasıdır. Alkol içki nin yatıştırıcı etkisi, ilacın yatıştırıcı etkisini ikiye katlar ve kazalara yol açar. Yatıştırıcı etki taşıyan ilaçlar arasında sakinleştiriciler, çoğu antidepresanlar, antihistaminikler ve uyku ilaçları sayılabilir.

Kişi içki yi uzun süre ve çok miktarda içiyorsa bu, karaciğerin enzim salgılamasını hızlandırır (büyük miktarları parçalamaya alıştıkları için) ve böylece bazı ilaçlar normalden daha hızlı parçalandığı için normalden daha az etki yapar. İlacın dozajının doktorunuz tarafından artırılması gerekir. Bu sınıfa giren bazı ilaçlara yukarıdaki tablonun sağında yer verilmiştir. Bazı ilaçlar Alkol le etkileşime girerek kişinin yüzünün kızarmasına neden olur. Bunlara örnek olarak diyabet tedavisinde kullanılan klorpropamid ve antibakteriyel metronidazol (Şagyl) sayılabilir.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Boş mideyle içki içmek Alkol ün hiçbir engelle karşılaşmadan adeta patlayarak beyine ulaşacağı anlamına gelir.
  • Günde bir ila üç birim içki içmek sağlığa zarar vermek yerine kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
  • Bir birim içki de kalın bir dilim yağlı ekmekteki kadar kalori vardır.
  • Alkol bazı kanser türlerinin ortaya çıkmasında etkili olabilir.

  

Bu yazı 28948 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.