Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Bebeğinizi nerede doğuracağınıza karar vermek
06.12.2008 13:27:04
Günümüzde bebeklerin çoğu hastanede doğuyor. Hastanelerin doğum servislerinde her an çağrılabilen deneyimli bir doğum uzmanı ve doğumun izlenmesine ve gerektiğinde acil müdahaleye olanak veren gereçler var. Bebeğinizi bir doğumevinde de doğurabilirsiniz.

Günümüzde bebeklerin çoğu hastanede doğuyor. Hastanelerin doğum servislerinde her an çağrılabilen deneyimli bir doğum uzmanı ve doğumun izlenmesine ve gerektiğinde acil müdahaleye olanak veren gereçler var. Bebeğinizi bir doğumevinde de doğurabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi evde doğurmanız da mümkündür.

HASTANEDE DOĞUM

Bebeğinizi hastanede doğurmaya karar verirseniz, doktorunuz sizi büyük bir olasılıkla bölgenizdeki hastanenin doğum servisine sevk edecektir. Genellikle bu serviste bir kadın doğum uzmanı ve ona bağlı ebe, doktor ve hemşirelerden oluşan bir ekip vardır. Büyük servislerde her seferinde aynı doktoru görme olasılığınız ne yazık ki düşüktür. Büyük hastanelerde doğumunuzda hangi ebenin bulunacağından da emin olamazsınız. Öte yandan gebelik muayenelerinizin hastanenin doğum servisinde yapılması da mümkün olabilir.

Doğum sonrasında hastanede kalış süresi ortalama 12-24 saattir. Ancak ilk çocuğunuzu doğuruyorsanız ya da sezaryenle doğum yaptıysanız hastanede daha uzun bir süre kalabilirsiniz.


Hastanenin doğum servisinde her an göreve çağrılabilecek deneyimli bir kadın doğum uzmanı ve doğumu izlemeye ve gerektiğinde acil müdahalede bulunmaya olanak veren gereçler vardır.

Hastanede doğum yapmanın bazı avantajları var. Bir süre evdeki sorunları düşünmek zorunda kalmazsınız ve kendinizi bütünüyle yaşadığınız sürece verebilirsiniz. Ayrıca hastane çalışanlarının ve diğer annelerin desteği ilk kez doğum yapan bir kadını rahatlatabilir.

SAĞLIK OCAĞI VE SAĞLIK EVİNDE DOĞUM

Kasaba ya da köyde yaşıyorsanız bebeğinizi sağlık ocağında ve acil durumlarda sağlık evinde de doğurabilirsiniz. Bu sağlık kuruluşlarında bir hastanede bulunan olanaklar olmamakla birlikte, bir ebe ve doktor bulunur ve doğum öncesi bakımını-zı da buralarda yaptırabilirsiniz.

EVDE DOĞUM

Normal bir gebelik yaşamış ve herhangi bir sorunla karşılaşmaksızın bir ya da iki doğum yapmış sağlıklı bir kadının evde doğum yapması riskli değildir ve aslında ev bir bebek için ideal yer olabilir. Genellikle evde emzirmeye başlamak daha kolaydır ve başka çocuklarınız varsa yeni bebeğin geliş heyecanına katılmaları onu kabul etmelerini kolaylaştırabilir. Bununla birlikte, doğumunuzun bütünüyle sorunsuz olmayabileceğini düşündüren herhangi bir neden varsa, örneğin ikiz bekliyorsanız ya da ilk bebeğinizi doğuruyorsanız, doğumun nasıl geçeceğini önceden tahmin etmek mümkün olmadığı için size evde doğum yapmamanız önerilecektir.

Evde doğum yapmanız durumunda size sağlanacak hizmetler konusunda bilgilenmek için bölgenizdeki sağlık ocağına ya da Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması merkezine başvurabilirsiniz.

Bu durumda genellikle bir ebe sizi evde kontrol edecek, doğum öncesi bakımınızı üstlenecek ve doğumunuzda bulunacaktır.

DOĞUMU PLANLAMAK

Uygulamalar hastaneden hastaneye değişebilir. En önemli konuları önceden saptayıp, hastanelerin bu konulardaki uygulama politikalarını öğrenmenizde yarar vardır.
Doğumdan önce bir plan yapıp, ortaya çıkabilecek bütün sorunların üstesinden nasıl geleceğinizi belirlemekte yarar var. Ancak o anda neler hissedeceğinizi bilemezsiniz, bu nedenle esnek olun. Hiç ilaç almak istemeseniz ya da herhangi bir tıbbi müdahale yapılmasından yana olmasanız bile, çok uzun ya da rahatsız bir doğumun hem sizin için, hem de bebeğiniz için iyi olmadığını aklınızdan çıkarmayın ve o anda en doğrusu neyse onun yapılmasını kabul etmeye hazır olun. Aşağıdaki kutuda önceden sormak isteyeceğiniz bazı sorular görülüyor.

SORMANIZ GEREKEN SORULAR
  • Eşim (ya da bir yakınım) doğum süresince yanımda kalabilir mi?
  • Sezaryen yapılması durumunda yanımdan ayrılması mı gerekecek?
  • Sancılar sırasında istediğim kadar hareket edebilecek miyim?
  • Kendimi en rahat hissettiğim konumda doğum yapabilecek miyim?
  • Tıbbi nedenler dışında sürekli monitöre bağlı kalarak izlenecek miyim?
  • Hastanenizde kadınların yüzde kaçına episyotomi yapılıyor?
  • Kadınların yüzde kaçına, kolaylık olsun diye tıbbi nedenler dışında doğumu hızlandıran girişim yapılıyor?
  • Ağrıya karşı bana ne önerilebilir?
  • Epidural uygulanmasını isteyebilir miyim?
  • Eşim istediği zaman beni ziyaret edebilir mi?
  • Hastanede ne kadar kalmam gerekecek?
  • Bebeğimi sürekli yanımda tutabilecek miyim, yaksa yalnızca beslenmek için mi yanıma getirilecek?
  • Bebeğimi her istediğinde besleyebilir miyim?

DOĞUMDA SİZE EŞLİK EDECEK KİŞİ

Doğum eylemi uzun sürerse ve size eşlik eden birisi yoksa kendinizi çok yalnız hissedebilirsiniz. En iyisi eşinizin yanınızda bulunmasıdır. Bu çeşitli nedenlerle mümkün değilse, annenizden, kardeşinizden ya da bir arkadaşınızdan size eşlik etmesini isteyebilirsiniz.

DOĞUM ÖNCESİ KURSLAR

Ana çocuk sağlığı merkezlerinin ve hastanelerin çoğunda küçük bir bebeğe nasıl bakılacağının gösterildiği ve gebelikte sizi zinde tutacak, doğumda yardımcı olacak gevşeme tekniklerinin ve egzersizlerin öğretildiği kurslar düzenlenmektedir. Bu kurslarda doğum eylemi ve doğum sırasında neler olduğu ve sancılarla nasıl baş edeceğiniz anlatılıyor. Gebelik ve doğum konusunda bazı korkularınız varsa, bu bilgiler sizi rahatlatabilir ve özgüven kazanmanızı sağlayabilir. Bu kurslarda rahatça soru sorma ve deneyimlerinizi diğer gebe kadınlarla paylaşma olanağınız olacak. Doğum öncesi kursların hemen hepsinde en az bir kez babalar için özel bir seans düzenleniyor. Bu kursların gebeliğin son sekiz haftasına denk gelmesine özen gösteriliyor.

Bazı vakıf ve derneklerde de gebe kadınlar için çeşitli etkinlikler düzenlenebiliyor. Bölgenizdeki sağlık ocağından ya da doktorunuzdan bu konularda bilgi isteyin.

SUDA DOĞUM

Doğum eylemi (sancılar) sırasında ılık suya girmek gevşemenizi sağlayabilir ve ağrınızı azaltabilir. Suyun vücut sıcaklığında olması gerekir -çok sıcak su sizi yorabilir ve bebeğin kalp hızını artırabilir. Batı ülkelerinde bazı hastanelerde, içinde rahatlıkla hareket edebileceğiniz ve uygun bir pozisyon bulabileceğiniz genişlikte doğum havuzları vardır. Ayrıca taşınabilir havuzlar kiralamak da mümkün.

İsteyen kadınlar havuzda doğum yapabiliyor, ancak doğar doğmaz bebeğin yavaşça suyun yüzeyine çıkarılması gerekiyor.

Doğum normal gelişirse ve su vücut sıcaklığındaysa, bebek suyun içindeyken nefes almaz. Bir doğum havuzunda doğum yapmak isterseniz yanınızda suda doğum deneyimi olan bir ebenin bulunması önemlidir.


Suda doğum.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Bebeğinizi hastanede ya da evde doğurabilirsiniz.
  • Sorunlarla karşılaşma olasılığı varsa, evde doğum önerilmez.
  • Karşılaşabileceğiniz sorunların üstesinden nasıl gelebileceğinizi önceden planlayın.
  • Doğum öncesi kurslar doğumun önemli bir parçasıdır.

  

Bu yazı 24893 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.