Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Bebeğinizle ilk günleriniz
06.12.2008 13:32:10
Doğumu izleyen ilk günler sizin dinleneceğiniz ve eşinizle birlikte bebeğinizi tanıyacağınız günler olmalıdır. Bebeğinizi mümkün olduğunca yakınınızda tutun. Aslında bebeklerin çoğu sakindir ve kucakta tutulurlarsa daha kolay yatışır.

Doğumu izleyen ilk günler sizin dinleneceğiniz ve eşinizle birlikte bebeğinizi tanıyacağınız günler olmalıdır. Bebeğinizi mümkün olduğunca yakınınızda tutun. Aslında bebeklerin çoğu sakindir ve kucakta tutulurlarsa daha kolay yatışır.

Doğum yapmak çok heyecan vericidir, ancak aynı zamanda fiziksel ve duygusal olarak çok da yorucudur. Kendinize gelene kadar aradan birkaç hafta geçmesi gerekecektir. Ayrıca bu dönemde normal ve geçici olsa da, yaşamınızı güçleştiren birçok ağrı ve sancıyla baş etmek zorunda kalacaksınız.

DOĞUM SONRASI SANCILAR

Birkaç gün boyunca, özellikle emzirdiğiniz zaman artan ve rahmin kasılmasını sağlayan sancılar hissedeceksiniz. Bunlar sizi çok rahatsız ederse, parasetamol gibi basit bir ağrı kesici alın.

Süt gelince göğüsleriniz birkaç gün rahatsız edici ölçüde şişebilir ve hassaslaşabilir. Emzirme yoluna girince bu sorun hızla ortadan kalkacaktır. Emzirmezseniz, göğüsleriniz artık süt yapmaz ve rahatsızlığınız yine kısa sürede yok olur.

AĞRILAR VE DİKİŞLER

Doğumdan sonra birkaç gün ya da dikişleriniz varsa daha uzun bir süre boyunca ağrılarınız olacak. Yaklaşık bir hafta sonra episyotomi yaranız iyileşecek ve dikişler eriyecek, ancak deride birkaç gün daha gerginlik ve batmalar hissedebilirsiniz.

Başlangıçta idrar yapmak yakıcı olabilir. Çok ağrı duyarsanız, ılık su dolu bir küvet, leğen ya da bide içinde idrar yapmaya çalışın. Bu idrarı sulandırır ve yakmamasını sağlar.

HEMOROİDLER VE KABIZLIK

Doğumdan sonra hemoroidler sık görülür, ama genellikle çabuk geçer. Ne var ki, kabızlık da yaygındır ve ağrılı ıkınmayla hemoroidler kötüleşir. Hemoroidleriniz çok sızlıyorsa doktordan ağrıyı giderici bir pomat yazmasını isteyin. Kabızlığı önlemek için bol bol taze meyve, sebze ve kepekli ekmek yiyin. Ikınırken dikişlerinizi üzerine koyacağınız temiz bir petle tutmak kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayabilir.


Yenidoğan bebeğin muayenesi.

DOĞUM SONRASI KANAMA

Doğumdan sonra iki üç hafta boyunca biraz vajinal kanamanız olur. Kanama geçene kadar pet kullanın, tampon kullanmayın. Kanama başlangıçta biraz fazladır ve küçük pıhtılar gelir (büyük pıhtılar gelirse ebe ya da doktora haber verin). Kanama giderek azalır ve parlak kırmızıdan kahverengiye döner ve çok aktifseniz bir süre sonra tekrar parlak kırmızı bir renk alır. Genellikle bu akıntı âdet kanamanız başlayana kadar sürer.

HÜZÜNLE BAŞ ETME

Kadınların çoğu doğumu izleyen günlerde kendilerini hüzünlü hisseder. Loğusalıkta yaşanan bu hüznün bir nedeni vücuttaki hormonal değişim ve gebelik öncesi duruma geçiştir. Bir başka neden ise uzun süredir beklenen ve arzu edilen bütün olaylardan sonra hissedilen normal bir "boşluk" duygusudur.

Bu hüzün birkaç günde geçer, ancak daha sonra da zaman zaman kendinizi üzgün hissettiğiniz günler olacaktır. Bebek çok zamanınızı ve enerjinizi alır. Arada bir bebek bakımını arkadaşlarınıza ve ailenize bırakarak, soluk almaya çalışın. Ancak beş altı hafta sonra bebeğinizden keyif almak bir yana, kendinizi bununla baş edemeyecek ölçüde mutsuz hissetmeye devam ediyorsanız, doktorunuzla görüşmelisiniz.

CİNSEL İLİŞKİ VE GEBELİĞİ ÖNLEYİCİ YÖNTEMLER

Özellikle dikişleriniz varsa, doğumdan sonra birkaç hafta canınızın yanması sevişmekten haz almanızı önleyebilir. Yeniden cinsel ilişkiye başladığınızda, vajinanız normalden daha kuru olacaktır. Bu durumda birkaç hafta boyunca yapay bir kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. Cinselliğe olan ilginizi kaybettiyseniz, bunun nedeni yorgunluk ve bebek konusundaki kaygılarınızın sizde başka herhangi bir şeyle ilgilenecek istek ya da enerji bırakmaması olabilir.

Unutmayın, emziriyor olsanız bile yeniden gebe kalabilirsiniz ve gebeliği önleyici bir yöntem kullanmanız gerekir. Doğum sonrası kontrolde bu konuyu doktorunuzla tartışın. Bebeğinizi emziriyorsanız, gebeliği önleyici hapların bir bölümü size uygun olmayabilir. Eskiden kullandığınız diyafram da artık ölçülerinize uymaz. Doğum sonrası muayenede yeni diyafram ölçünüzü aldırabilir ya da spiral taktırabilirsiniz. Ayrıca bu dönemde eşinizin düzenli olarak prezervatif kullanmasını da isteyebilirsiniz. Bütün bu konularda AÇSAP'taki ebe ve hemşirelerle de tartışabilir ve onlardan yardım alabilirsiniz.

DOĞUM SONRASI MUAYENE

Vücudun gebelik öncesi durumuna dönmesi yaklaşık altı ay alır. Ancak doğumdan altı hafta sonra yapılan doğum sonrası kontrol muayenesinde doktorunuz size her şeyin normal seyredip etmediğini söyleyebilir.

BEBEĞİNİZLE İLK GÜNLER

Hastaneden eve döndükten sonra bebek yaklaşık iki haftalık olana kadar düzenli olarak bir ebenin sizi evde ziyaret etmesi gerekir. Daha sonra bebek ve anne için rutin sağlık hizmetlerine geçilir. Ülkemizde bu hizmetler kırsal bölgelerde, küçük kentlerde ve büyük kentlerin bazı çevre semtlerinde AÇSAP tarafından oldukça düzenli olarak yerine getiriliyor, ancak kent merkezlerinde ak-sayabiliyor. Bu boşluk genellikle pe-diyatristlere başvurularak giderilmeye çalışılıyor, ancak ebenin pratik ilgi ve desteğinden yoksun kalan genç anneler bebeğin yeterince beslenip beslenemediğine, yeterince uyuyup uyumadığına ya da neden bu kadar ağladığına ilişkin kaygılarını gidermekte çoğu zaman zorlanabiliyor. Erişim olanağınız varsa, yakınınızdaki AÇSAP hizmetlerinden yararlanın.

Beslenmenin yoluna girmesi
Bebeklerin çoğu ilk hafta biraz zayıflar. Bu normaldir ve bebeğinizin yeterince beslenmediği anlamına gelmez. Bebeğinizi ister anne sütüyle, ister biberonla besleyin, bebeğinizin aç olduğunu düşündüğünüz her zaman onu besleyin - başlangıçta bu iki üç saatte bir besleme anlamına gelebilir.


Emzirme.

Emzirmenin yoluna girmesi için şunlara dikkat edin:

  1. Bebeğinizi doğumdan sonra elden geldiğince çabuk, mümkünse doğar doğmaz emzirmeye başlayın. Kısa bir süre için olsa bile, erken emmeye başlamanın emzirmeyi kolaylaştırdığı düşünülüyor.
  2. Bebeğinizi her istediğinde emzirin ve istediği kadar emmesine izin verin. Göğüsleriniz talebe göre üretim sistemiyle çalışır. Bebeğiniz sütünüzü emdikçe, göğüsleriniz yeni süt yapacaktır.
  3. Bebeğinizin aç kaldığını düşünerek onu biberonla doyurma isteğinize karşı direnin. Açlığını böyle giderirseniz, sizden daha az süt emecek ve göğüsleriniz giderek daha az süt yapacaktır. Bunun yerine bebeğinizi daha sık emzirin.

İlk günlerde bir daha asla normal bir yaşamınız olmayacağı duygusuna kapılabilirsiniz. Ancak bebeğiniz düzene girdikçe ve siz ona bakmaya alıştıkça, giderek yaşamınız rutin bir seyre girecek. Farkında bile olmaksızın anne baba olmanın o ilk altüst oluşunu atlatacak ve artık siz de herkes gibi bir aile olacaksınız.

ANİ BEBEK ÖLÜMÜ RİSKİNİ AZALTMAK
Çok az sayıda bebek ansızın ve beklenmedik bir şekilde ölür. Buna ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) adı verilmektedir. Bunun nedeni bilinmemekle birlikte, riski azaltmak için neler yapmak gerektiği biliniyor:
  • Bebeğinizi daima sırtüstü yatırın.
  • Bebeğinizi sıcak tutun, ancak aşırı ısınmasına izin vermeyin. Eviniz sıcaksa aşırı giysi ya da örtü gereksizdir.
  • Bebeğinizin yanında sigara içmeyin ve başkalarının sigara içmesine izin vermeyin.

Bebeğiniz iyi görünmüyorsa hemen doktora telefon edin.

  • Bebeğinizi ayakları beşiğin ayak ucuna dayanacak şekilde yatırarak, örtülerin altına daha fazla kaymasını önleyin.
  • Bebeğinizi gece yatakta emzirmeyin ve uyurken yanınızda yatırmayın.

Ani bebek ölümü sendromunu
(ABÖS) önlemek için
uyuma pozisyonu.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Doğumdan sonra sancınız olabilir, özellikle de dikişleriniz varsa ağrınız olacaktır.
  • Doğumdan sonra bir süre hemoroid ve kabızlık olabilir.
  • Bazı kadınlarda loğusalık döneminde hüzünlenme daha uzun sürebilir; bu duygular beş altı haftadan uzun sürerse doktora başvurun.
  • Emziriyor olsanız bile, yeniden gebe kalmayı henüz istemiyorsanız gebeliği önleyici bir yöntem kullanmanız gerekir.

  

Bu yazı 4134 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.