Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Gebeliğin planlanması
06.12.2008 13:15:21
Günümüzde gebelik ve doğum anne için de, bebek için de artık geçmişte hiç olmadığı kadar güvenli. Belki de şu anda gebesiniz. Ancak gebe kalmayı planlıyorsanız, çok daha iyi. Gebeliğe hazırlanmak için kendinize üç ay süre tanımaya çalışın.

Günümüzde gebelik ve doğum anne için de, bebek için de artık geçmişte hiç olmadığı kadar güvenli. Belki de şu anda gebesiniz. Ancak gebe kalmayı planlıyorsanız, çok daha iyi. Gebeliğe hazırlanmak için kendinize üç ay süre tanımaya çalışın. Bir bebek dünyaya getirmek yaşamınız boyunca atacağınız en önemli adımlardan biri olacak, bu nedenle bebeğinizin yaşama elden geldiğince iyi başlamasını sağlamak için bu olayı önceden planlamanızda yarar var.

DOKTORLA GÖRÜŞME

Sara (epilepsi) ya da şeker hastalığı gibi kalıcı bir hastalığınız varsa, gebe kalmaya çalışmadan önce doktorunuzla görüşün. Kullanmanız gereken ilaçlar bebeğe zarar verebilecek ya da gebe kalmanızı güçleştirebilecekse, tedavinizde yeterince erken bir tarihte değişiklik yapmanız gerekebilir.

GEBELİĞİ ÖNLEYİCİ HAPIN BIRAKILMASI

Gebeliği önleyici hap kullanıyorsanız, âdetlerinizin düzenli hale gelmesi birkaç ay alabilir. Bu zaman dilimi içinde gebe kalırsanız, bebeğinizin ne zaman dünyaya geleceğini tahmin etmek güçleşecektir. Dolayısıyla, hapı bıraktıktan sonra üç kez normal âdet görene kadar bekleyip, sonra gebe kalmanızda yarar var.

SİGARA
Sigara içme gebelik sırasında bile bebeğiniz için gerçek bir tehlike oluşturur. Sigara içme doğurganlığı da etkileyebilir. Mümkünse sigarayı gebe kalmadan önce bırakmaya çalışın.

KIZAMIKÇIK

Okuldayken size kızamıkçık aşısı yapılmış olabilir. Yapılmadıysa ya da bundan emin değilseniz, hemen doktorunuzla konuşun. Hastalığa gebelik sırasında yakalanırsanız, bebeğiniz zarar görebilir. Bu hastalığa karşı bağışıklığınız olup olmadığı kan testiyle anlaşılabilir, ancak bu testin gebe kalmadan üç ay önce yapılması gerekir.


Bir bebek dünyaya getirmek yaşamınız boyunca atacağınız en önemli adımlardan biri olacak. Bebeğinizin yaşama elden geldiğince iyi başlamasını sağlamak amacıyla bu olayı önceden planlamanızda yarar var.

FOLİK ASİT

Folik asit nöral tüp kusurlarını (örneğin spina bifidayı) önlemek açısından yararlı bir vitamin. Börülce ve bol yapraklı, koyu yeşil taze sebzeler en iyi folik asit kaynakları arasında yer alır, ancak gebeliğin ilk haftalarında gereken miktar normalde yiyeceklerle bir günde alabileceğiniz folik asidin üç katıdır. Bu nedenle folik asit desteği kullanmak zorunlu. Folik asit tabletleri eczanelerde satılıyor ve günde 400 mikrogram kullanmalısınız.

GEBELİK İÇİN EN UYGUN YAŞ
Günümüzde ilk bebeğini ileri yaşlarda doğuran kadınların sayısı giderek artıyor. Bir kadının gebe kalması yirmili yaşlarda biraz daha kolay olmakla birlikte, gebelik ve doğum daha ileri yaşlarda da güvenlidir. Gerçi ileri yaşlarda doğum uzayabilir ve ölü doğum olasılığı artar, ancak sağlıklı olup olmadığınız yaşınızdan daha önemli. Yeterli doğum öncesi bakım alan sağlıklı bir kadında riskler düşüktür. Çok genç kadınlarda risk daha yüksektir. Ergenlik çağında muhtemelen büyümenin henüz sona ermemesi ve besin maddeleri için anneyle bebek arasında yarışma olması nedeniyle, bu yaşlarda doğum yapan annelerin bebekleri genellikle daha küçüktür ve bu bebekler için erken doğum ve yaşamın ilk yılında ölüm olasılığı daha fazladır. Çok genç kadınlarda leğen kemiğinde büyüme sona ermemiş ve doğum kanalı bebeğin geçmesi için yeterli boyutlara ulaşmamış olabileceğinden, annenin kendisi de risk altındadır.

Folik aside gebe kalmadan en az bir hafta önce başlanması ve ilacın gebeliğin ilk 12 haftası boyunca kullanılması gerekiyor, dolayısıyla bu ilaca gebe kalmaya çalışmadan önce başlayın. Daha önce spina bifidalı bir bebeğiniz olduysa, doktor kullanacağınız günlük folik asit dozunun daha yüksek (4 miligram) olmasını önerecektir.

TEHLİKELİ MADDELERLE ÇALIŞAN KADINLAR

İşvereniniz gebe kalma şansınızı etkileyebilecek ve bebeğe zarar verebilecek risklerle karşı karşıya olmadığınızı güvence altına almakla yükümlüdür. Bir zamanlar gebe kadınların monitör başında çalışmasının tehlikeli olabileceği ileri sürülüyordu, ancak yeni çalışmalarda bu doğrultuda kanıt elde edilemedi.

GENETİK DANIŞMANLIK

Her 100 çocuktan iki ya da üçü ciddi zihinsel ya da fiziksel engellerle doğar.
Bazen bunun nedeni bebeğin gebelik sırasında normal gelişememesidir, ancak bazen de bozukluk kalıtım yoluyla anneden, babadan ya da (daha sık olarak) hem anne, hem de babadan geçer.

Sizin ya da eşinizin aile öyküsünde kalıtsal hastalık varsa, çocuk doğurmaya karar vermeden önce genetik danışmanlık almanız ve hastalığın çocuklarınıza geçme riskini değerlendirmeniz yararlı olabilir.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH) bir bölümü gebe kalmanızı güçleştirebilir, bir bölümü ise bebeğe geçebilir. Sizin ya da eşinizin cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız varsa, gebe kalmaya çalışmadan önce bunun tedavi edilmesi gerekir.

Annede herhangi bir belirti olmasa bile, HIV pozitif (AIDS virüsü bulunan) annelerden doğan yaklaşık her sekiz bebekten biri HIV pozitiftir. HIV pozitif olma riskiniz olduğunu düşünüyorsanız, çocuk doğurmaya karar vermeden önce doktorunuzdan danışmanlık almak ve kan testi yaptırmak için yardım isteyebilirsiniz.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Kalıcı bir hastalığınız varsa ya da sürekli olarak bir ilaç kullanıyorsanız, çocuk doğurmaya karar vermeden önce doktorunuzla konuşun.
  • Gebeliği önleyici hapı bıraktıktan sonra, gebe kalmaya çalışmadan önce üç ay bekleyin.
  • Gebe kalmaya çalışmadan önce folik asit desteği almaya başlayın.
  • Gebe kalmaya çalışmadan önce sigarayı bırakın.
  • Gebe kalmadan üç ay önce kızamıkçığa karşı bağışıklığınız olduğundan emin olun.
  • Sizin ya da eşinizin ailesinde kalıtımla geçen bir hastalık öyküsü varsa, gebe kalmadan önce genetik danışmanlık alın.
  • Gebe kalmadan önce cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.

  

Bu yazı 4000 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.