Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Bebeğinizin gelişmesi
06.12.2008 13:20:23
Bebeğiniz döllenme anından itibaren büyümeye başlar. Ancak döllenmiş yumurtada gerçek gelişme, yaklaşık beş gün sonra, 100 hücreden oluşan bir hücre kümesi olarak ana rahmine ulaşıp yüzeyi kaplayan süngersi yatağa yuvalandığı zaman başlar.

YAŞAMIN BAŞLANGICI

Bebeğiniz döllenme anından itibaren büyümeye başlar. Ancak döllenmiş yumurtada gerçek gelişme, yaklaşık beş gün sonra, 100 hücreden oluşan bir hücre kümesi olarak ana rahmine ulaşıp yüzeyi kaplayan süngersi yatağa yuvalandığı zaman başlar.

Bu hücre kümesinin yüzeyindeki hücrelerden uzanan parmakçıklar, kökler gibi ana rahmini kaplayan yatağa dalarak annenin kan dolaşımı yla bağlantı kurar. Bunlar daha sonra bebeğin bütün gereksinimlerini sağlayan ve bütün atıklarını uzaklaştıran plasentayı oluşturacaktır. Yüzeydeki bu hücrelerin bir bölümünden, bebekle plasenta arasındaki bağlantıyı sağlayan göbek kordonu (kan damarlarının oluşturduğu bir kordon), bir bölümünden de bebeği koruyan zarlar oluşur. Hücre kümesinin içindeki hücreler üç tabakadan oluşur ve bunların her birinden bebeğin vücudunun farklı bölümleri gelişir. En dıştaki tabakadan deri, gözler, kulaklar, beyin ve sinir sistemi oluşur. Ortadaki tabakadan akciğerler ve sindirim sistemi gelişir. İçteki üçüncü tabakadan ise kalp, kan, kaslar ve kemikler gelişir.

Sekiz haftada bu minik hücre yumağından kolları, gözleri, burnu ve açılıp kapanan ağzıyla belirgin bir bebek gelişecektir. Bu ilk haftalar bebeğin en duyarlı olduğu dönemdir. Bütün yaşamsal organlar geliş-mektedir ve bu organlar ilaçlardan ya da kızamıkçık gibi hastalıklardan kolayca zarar görebilir.

10-14. HAFTALAR


On ikinci haftada bebek 4.5 santimetre uzunluğuna ulaşır. Bütün iç organları gelişmiştir ve bunların bir çoğu çalışır. Dolayısıyla, ilaçlardan ve enfeksiyonlardan kaynaklanan hasar riski çok daha azalır. Göz kapakları gelişmiştir, ancak gözler yeni doğmuş bir kedi yavrusunun gözleri gibi sımsıkı kapalıdır.


Ceninin (fetüs) gelişimi.

Bebek ağzını açıp kapatabilir ve dudaklarını büzüp gerebilir. Minik el ve ayak parmakları biçimlenmiş ve tırnakları uzamaya başlamıştır. Elleriyle yumruk yapabilir ve ayak parmaklarını bükebilir. Cinsel organları gelişmiştir, ancak ultrasonda bebeğin cinsiyetini belirlemek için henüz çok erkendir. On dördüncü haftada ultrasonla bebeğin hızlı kalp atışlarını duymak mümkün olabilir (bebeğin kalbi normal erişkinden yaklaşık iki kat hızlı atar). On ikinci haftadan itibaren kendinizi daha iyi hissedeceksiniz - sabahları hissettiğiniz rahatsızlık ve mide bulantılarınız azalacak. Göğüsleriniz ağırlaşacak ve duyarlı-laşacak. Bu dönemde rahminizin üst bölümü önde çatı kemiğinizin (pu-bis) hemen üzerinde ele gelebilir.

15-22. HAFTALAR

Artık bebeğin boyu yaklaşık 16 santimetredir, bütün organları oluşmuş-tur ve bebek hızla büyümektedir.

Saçlar, kaşlar ve kirpikler oluşmaya başlar. Başparmağını emebilir ve yakalayabilir. Yirmi ikinci hafta dolaylarında vücudunu ince tüyler (lanugo) kaplar.

Gebeliğin 16. haftasıyla 22. haftası arasında bebeğin ilk hareketlerini hissedebilirsiniz. Artık gebe olduğunuz iyice belirgindir, ancak bu dönemde kendinizi önceki haftalara göre daha az yorgun ve daha dinç hissedeceksiniz.

23-30. HAFTALAR

Yirmi dört haftalık bir bebek, eğer doğarsa yaşama şansı olacak kadar gelişmiştir. Derisi verniks denilen kaygan yağlı bir tabakayla korunmaktadır.

Kalp sesleri artık bir kalp dinleme aletiyle (stetoskopla) bile işitilebilir, çok hareketlidir, parmağını emer, çevresindeki sıvıyı içer, idrar yapar, hatta bazen ritmik silkinmelerle hıç-kırdığını bile hissedebilirsiniz.

ANA RAHMİNDE YAŞAM
Bebek ana rahminde amniyon kesesi adı verilen ılık sıvı dolu bir kese içinde yüzer. Bu sıvı bebeğin vücut sıcaklığını sabit tutar ve onu darbelerden korur.

Bebek ana rahminde de sesleri duyar. Siz su dolu küvetteyken eşiniz küvetin kenarına vurursa, bebeğin sıçradığını hissedebilir, hatta tekmelediğini görebilirsiniz. Doğduğu zaman annesinin sesini ve düzenli olarak duyduğu müzik parçalarını tanıyacaktır. Tat duyusu da gelişmiştir ve ana rahminde içtiği amniyon sıvısının tadına benzediği için, belki de annesinin sütünün tadını da ayırt edebilir.

Bebek 28. haftada artık ağrı hissedebilir ve tatlı, ekşi ve acı tatlara karşı tepki verir. Gözlerini açıp kapamaya da başlamıştır. Otuzuncu haftada boyu 37 santimetre dolaylarındadır.

Genellikle bunlar sizin için gebeliğin en güzel haftalarıdır. Bu aşamada büyük bir olasılıkla kendinizi iyi hissedeceksiniz. Gebe olduğunuz artık iyice belirgindir. Dikkat edin, bu dönemde vücut ağırlığınızda hızlı bir artış olabilir.

31-40. HAFTALAR

Gebeliğin son birkaç haftasında bebeğin derisinin altında yağ birikir ve vücut ağırlığı günde yaklaşık 25 gram artar. Derisini örten kaygan yağ tabakası da giderek azalır. Erkek bebekte yaklaşık 36. hafta dolaylarında erbezleri (testisler) yerine iner. Bebeğin hareketleri azalırsa endişelenmeyin; hareket edebileceği alan çok daralmıştır. Doğuma hazırlanmak üzere baş aşağı pozisyona dönmüş olabilir. Son bir ay içinde bebeğin başı leğen boşluğuna inerek yerleşebilir.

Rahim genişleyip mideye, diyaframa ve idrar kesesine bası yaptıkça, mideden boğaza doğru yayılan yanma ve nefes darlığı hissedebilir ve daha sık idrara çıkma gereksinimi duyabilirsiniz. Aslında bütün gebelik boyunca var alan düzensiz ve ağrısız rahim kasılmalarını, son bir ay içinde çok daha belirgin biçimde hissedeceksiniz.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Bebek gebeliğin ilk sekiz haftasında dış etmenlerden zarar görebilir.
  • Gebeliğin 16 ve 22. haftaları arasında bebeğin ilk hareketlerini hissedeceksiniz.
  • Yirmi dördüncü haftada bebek erken doğarsa yaşayabilecek kadar gelişmiştir.
  • Son 10 haftada bebeğin vücut ağırlığı günde 25 gram kadar artar.

  

Bu yazı 7323 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.