Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Diş ve Ağız Sağlığı - Giriş
22.01.2008 15:10:49
Çoğumuz ağzımızın her gün yüklendiği karmaşık görevler konusuna hiç kafa yormaz;
Çoğumuz ağzımızın her gün yüklendiği karmaşık görevler konusuna hiç kafa yormaz; en azından bir şeyler yanlış gidinceye dek. Tümünün de yaşamsal işlevleri olan birbirinden birçok farklı unsurdan meydana gelmesi ağzın birçok soruna eğimli olması anlamına gelir. Ağzın en bilinen rolü, sindirim sisteminin giriş noktası olmasıdır ve sindirim sürecini başlatmak üzere tasarlanmıştır. Dişler, besinleri koparmak, ısırmak ve ezmek; dil, ağzın içine alıp çevirmek ve tat almak; tükürük ise sağlığı korumak, yutmaya yardım etmek ve yiyeceklerin sindirimini başlatmak içindir.

Ağzın diğer rollerinden bazıları giderek daha fazla önem kazanıyor, çünkü günümüzde aldığımız besinler çok az çiğneme ve işlemeyi gerektiriyor. Tat almak daha önemlidir ve yemek yemek, elbette ki en büyük zevklerimizden biri olabilir. Ağzın önemli bir sosyal işlevi de vardır: Temiz, aydınlık bir gülüşe büyük değer verilir.

Bütün bunları yapabiliyor olması ağzın, vücudun en duyarlı bölgelerinden biri olduğu ve bize büyük zevkler tattırabildiği anlamına geldiği gibi, işler yanlış gittiğinde büyük bir rahatsızlık kaynağı da olabilir. Böylesi sorunlardan uzak durmak için ağzın yapısını ve işlevini anlamak ve nasıl sağlıklı tutulabileceğini bilmek önemlidir. Bu kitap bunun için gerekli bilgileri size sunmak üzere hazırlanmıştır. Ayrıca, ağızda ortaya çıkabilecek diş ve dişeti hastalıkları yanında, yumuşak dokuları etkileyen enfeksiyon ve kanser gibi hastalıklar da açıklanmaktadır.

Çocuklarınızın diş ve ağız sağlığını korumak için neler yapmanız gerektiği konusunda tavsiyeler yer alıyor; diğer bölümlerde mevcut diş tedavisi türleri, yaşlı ve hasta kişiler gibi özel grupların gereksinimleri hakkında ayrıntılı bilgi veriliyor.

Çürükler en sık görülen diş hastalığıdır ve aslında, ülkesi ve etnik kökeni ne olursa olsun dünyanın her yerinde, insan soyunu en sık etkileyen hastalıktır. “Tatlılar”ın henüz icat edilmediği, besinlerin işlenmeden, olduğu gibi tüketildiği tarihöncesi topluluklarda bile, şimdiki kadar sık olmasa da diş sorunları oluyordu. Daha nadir olmakla birlikte, zaman zaman çürük ve apseler de gelişiyordu ki bunlar dayanılmaz ölçüde ağrı verici olmalıdır. Geçmişte Diş Ağrısı , “ben uzmanım” diye ortaya çıkan kişilerce ya da panayırlardaki berber cerrahlarca tedavi ediliyordu. Bu, günümüzdeki uygulanandan çok farklı bir dişçilikti çünkü anestetikler bilinmiyordu ve tedavi genellikle, ağrıyı gidermek için dişin çekilmesinden ibaretti. Kimi durumlarda daha karmaşık tedaviler de denenmiş ve hizmetçilerden çekilen dişin, başarısız olmakla birlikte, efendi ve hanımlara nakledildiğine ilişkin eski kayıtlar bulunmuştur. Amatör bir dişçi olan Kral IV James (İskoçya kralı), dişlerini çekmesine izin vermeleri için insanlara büyük paralar bile vermişti.

Günümüzde, modern teknolojinin yardımıyla dişler nerdeyse ağrısız olarak korunabiliyor, onarılıyor, diş nakli yapılıyor ve çekilebiliyor. Bu kitapta tekniklerin ayrıntıları sunulacak ve özgül sorunların çözümü için hangi tedavilere gereksiniminiz olabileceği açıklanacak.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Ağız, vücudun en duyarlı bölgelerinden biridir ve bize büyük zevkler tattırabildiği gibi, işler yanlış gittiğinde büyük bir rahatsızlık kaynağı da olabilir
  • Çürükler insan soyunu en çok etkileyen hastalık türüdür.

  

Bu yazı 3472 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.