Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Mesleki astım
03.12.2008 14:17:28
İşte maruz kalınan bir madde ya da maddeler sonucunda gelişen astım mesleki astım olarak kabul edilir. Bu madde astımı başlatan etmen olabilir; bu durumda başlangıçta kişi maddeye maruz kalınca o maddeye karşı duyarlılaşır ve daha sonra maddeye her maruz

İşte maruz kalınan bir madde ya da maddeler sonucunda gelişen astım mesleki astım olarak kabul edilir. Bu madde astımı başlatan etmen olabilir; bu durumda başlangıçta kişi maddeye maruz kalınca o maddeye karşı duyarlılaşır ve daha sonra maddeye her maruz kalışında reaksiyon gelişir.

Bir olasılık da maddenin astım atağını başlatan etmen olmasıdır; bu durumda hastada önceden astım vardır ve astım mutlaka o maddeye maruz kalma nedeniyle gelişmemiştir.

NEDENLER

Mesleki astımda bilinen 400'ün üzerinde neden vardır. Bunların çoğu iyi bilinmiyor, ama bazıları çok benzer iş tiplerinde görülür. Bunlar arasında izosiyanatlar (otomobillerde kullanılan sprey boyalarda sertleştirici olarak kullanılır), epoksi reçine ve un (fırıncı astımı) vardır.

GÖRÜLME SIKLIĞI

Erişkin çağda görülen yeni astım vakalarının %10-15'inin kişinin işiyle ilgili olduğu tahmin ediliyor, ama bu rakam gerçek oranın çok altında olabilir. Hastalar, işverenler ve doktorlar iş ortamındaki etmenlerin önemli olabileceğinin farkında olmadıkları için, vakaların çoğuna tanı konulamıyor ve bazı maddelere maruz kalmaya devam edilmesi hava yolunda geri dönüşü olmayan değişikliklere yol açabildiği için bu durum bazı hastalarda sorun yaratabiliyor.

TANI

İlk ipucu hastanın öyküsünden çıkarılabilir. Belirtileriniz hafta sonu ya da yıllık izinlerinizde ya da tatillerde azalıyorsa, bu işteki bir etmenin astımınız üzerinde etkili olabileceğini düşündürür. Böyle bir öyküsü olan herkeste mesleki astım yoktur ve bu türden öyküsü olmamasına karşın bazı kişilere sonunda mesleki astım tanısı konulur. Bununla birlikte, bu türden bir öykü hastanın bir göğüs hastalıkları uzmanına sevk edilerek ayrıntılı olarak incelenmesini gerektirir.

Hastaneye ya da göğüs hastalıkları uzmanına sevk edildikten sonra uzman sizden hem işte, hem de iş dışında düzenli olarak, belki iki saatte bir gibi kısa aralıklarla nefes verme hızı değerlerinizi kaydetmenizi isteyerek, bu değerlerdeki değişimlerin tanıyı destekleyen belirgin bir dağılım gösterip göstermediğini araştıracaktır.

Hasta öyküsü: Sprey boya alerjisi
Brian 32 yaşındaydı ve orduda başladığı otomobil işini 10 yıldır otomobil endüstrisinde sürdürüyordu. İlk dört yıl boyunca fabrikada çeşitli işler yapmış, ama 26 yaşında boya atölyesine nakledilmişti. Günde 10-15 sigara içmesine karşın, o zamana kadar tek sağlık sorunu kışın arada sırada bronşit geçirmesiydi.

1990 kışında bir kez daha bronşit olduğunu düşündüğü bir Öksürük ve hışıltı atağı geçirdi, ama bu kez belirtiler devam etti ve onu gece de uyandırmaya başladı. Başvurduğu doktoru bir kez daha antibiyotik verdi ve artık gerçekten sigarayı kesmesi gerektiğini söyledi. Bunun hiçbir yararı olmadı ve giderek hışıltısı en ufak bir yorulmada ortaya çıkmaya başladı. Sonunda doktor astımı olabileceğini fark etti ve 1991 Paskalya tatilinde seyahate çıkmasından kısa bir süre önce verilen ilaçlar sorunun bir ölçüde düzelmesini sağladı.

Tatilde Brian kendini çok daha iyi hissetmeye başladı ve inhalerlerini bile kullanmaktan vazgeçti, ama işbaşı yapar yapmaz öç alırcasına ağır bir astım yeniden başladı. İşten uzak kaldığı dönemdeki düzelme nedeniyle mesleki astımdan kuşkulanan doktor hastasını yerel göğüs hastalıkları kliniğine gönderdi ve orada yapılan nefes verme hızı ölçümleri tipik bir işle bağlantılı astım dağılımı gösterdi. Neyse ki Brian'ın çalıştığı şirket büyük bir Firmaydı ve kendisine çok etkili bir koruyucu başlık verildi. O zamandan bu yana astımı çok daha kolay kontrol altında tutu-labiliyor ve Brian ustalaştığı ve iyi para aldığı işinde çalışmaya devam etme olanağı buluyor.

Tanının doğrulanması
Zaman zaman astımın meslek hastalığı olup olmadığı tam anlaşılamaz ve laboratuvarda titiz bir kontrol altında kuşkulanılan maddeye maruz bırakılmanız gerekebilir. Eğer kuşku-lanılan maddelerden birine maruz bırakılınca durumunuz kötüleşirse ve başka bir gün kuşkulular arasında yer almayan diğer bir maddeye maruz bırakıldığınız zaman kötüleşme olmazsa, tanı genellikle doğrulanır. Bu zaman alan bir işlemdir; bir hafta işe gitmeyip, özel olarak bu testler için oluşturulmuş bir laboratuarda farklı maddelere maruz bırakıldıktan sonra bir dizi solunum testi yapılması gerekecektir.

HASTANIN GELECEKTEKİ YAŞAMI

Söz konusu maddeye maruz kalmaya devam ettikçe astımı kontrol altında tutmak çok güçleştiği için, bu hastaların bir bölümü işi bırakmak zorunda kalıyor. Çoğu zaman fabrika yönetimi koşulları düzeltemiyor ya da düzeltmek istemiyor. Bazı hastalar şirket içinde bu maddeye maruz kalmayacakları bir başka işe naklediliyor. Ama çoğu çalışmaya ve maruz kalmaya devam ediyor. Astımın ilaçlarla kontrol altında tutulabildiği bazı hastalarda bu kabul edilebilir. Öte yandan İngiltere'de işlerini terk etmek zorunda kalanların ya da işe devamsızlık nedeniyle işten atılanların çoğuna Endüstriyel Maluliyet sistemi aracılığıyla tazminat ödenirken, Türkiye'de mesleki astım hastalarının SSK'ya malulen emeklilik için başvurması ve gerekli işlemleri yaptırması gerekir.

Bazen tazminat taleplerinin iş mahkemesine götürülmesi gerekiyor ve bu zaman alıyor, ama iyi ücret aldığı bir işi kaybeden kalifiye bir işçi için yeterli tazminat alabilmenin tek yolu bu olabiliyor.
 

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Astım belirtilerinin hafta sonunda ve tatillerde düzelmesi mesleki nedenleri düşündürür.
  • Genellikle öyküde ipuçları vardır, ama tanının laboratuarda doğrulanması gerekli olabilir.
  • İşlerini bırakmak zorunda kalanların tazminat alması mümkündür. Türkiye'de malulen emekli olunabilir.

  

Bu yazı 7183 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.