Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Sorular ve yanıtlar
03.12.2008 14:36:22
Astım geçer mi? Astım ya da astım tedavisi akci-ğerleri tahrip edebilir mi? Astım bulaşıcı mıdır? Nebülizatörler tehlikeli midir?

Astım geçer mi?
Anne babaların astımlı çocuklarıyla ilgili olarak en sık sordukları soru budur. İlkokul çağındaki çocukların çoğunda astım ergenlik çağında geçe-biliyor ve erkek çocuklarda daha yaygın olan astım, giderek erişkin kadınlarda biraz daha sık görülür hale geliyor. Bu astımın tümüyle geçtiği anlamına gelmez ve bu hastaların bir bölümünde yaşamın ileri evrelerinde astım yineleyebilir; kadınlarda yineleme daha çok menopoz aşamasında görülüyor. Bazen yineleyen astımın belirtileri çocukluktakinden farklı olabiliyor; çocukluk çağında hışıltı daha sık görülürken, erişkinlerde nefes darlığı ve göğüste sıkışma daha yaygındır.

Erişkin yaşta astım gelişen kişilerin çoğunda hastalık şu ya da bu ağırlık derecesinde yaşam boyu sürüyor. Erişkin yaşta astım gelişen kişilerin yüzde kaçında astımın geçtiği tam bilinmiyor, ancak yaklaşık %20 olduğu tahmin ediliyor.

Astım ya da astım tedavisi akciğerleri tahrip edebilir mi?
Hastalar "hava yolunun" "akciğerlerden" farklı olduğunu sanıyor, oysa hava yolu akciğerlerin bir parçasıdır. Ama uzun dönemde hasar endişesi haklı bir endişedir. Yeterince tedavi edilmeyen astımda iltihap kontrol altına alınamadığı için, hava yolunda geri dönüşsüz daralma olur. Bunun gibi, sigara içen ve önleyici inhalerini düzenli kullanmayan hastalarda akciğerlerde ağır ve geri dönüşsüz hasar oluşabilir.

Astım tedavisi akciğerleri tahrip etmez, ancak oral steroid tabletleri başka birçok yan etkiye neden olabilir. Genelde tedavi edilmeyen astımda hasar riski, kontrol altına alınan astımdan daha fazladır.

Tedavi giderek etkisini yitirir mi?
Astımda ilaç tedavisi giderek etkisini yitirmez. Rahatlatıcı inhalerin daha az etkili olduğunu hissediyorsanız, büyük bir olasılıkla bunun nedeni ilacın etkisiz olmasından çok astımın ağırlaşmasıdır. Verilen doz çok düşük olabilir ya da astım ilerledikçe hava yolu daraldığı için alt bölümlere geçebilen ilaç miktarı daha az olur. Tedavinizin etkisinde azalma olduğunu düşünüyorsanız, doktora başvurarak mutlaka yeni bir değerlendirme yaptırmalısınız. Belli bir inhaler dozunun zamanla etkisini yitirdiği ve dozun yıllar içinde giderek artırılması gerekeceği görüşü de doğru değildir.

Astım bulaşıcı mıdır?
Hayır, değildir. Astım bir enfeksiyon hastalığı değildir ve başkasına bulaşmaz.

Nebülizatörler tehlikeli midir?
Nebülizatör çok güçlü bir ilaç uygu lama aracıdır, bu nedenle yalnızca ağır astımı olan hastalarda kullanılıyor. Bununla birlikte, bazı hastalar diğer tedavi yöntemlerini yeterince araştırmadan nebülizatör kullanabiliyor.

Yalnızca akut ataklarda kullanılması koşuluyla, nebülizatör yaşam kurtarıcı olabilir ve hastaneye yatışı önleyebilir.

Tehlike "her şeye kadir" nebülizatöre aşırı güvenilmesinde ve tıbbi yardım istemek yerine hastanın kendi başına art arda nebülizatör dozları uygulamasındadır. Bu tutum, acil servise başvurulsa ya da doktordan yardım istenilse önlenebilecek çok şiddetli bir atak gelişmesine, hatta atağın yaşamı tehdit edici nitelik kazanmasına yol açabiliyor.

Bir hastaya sürekli nebülizatör tedavisi başlatıldıysa, astımı kötüleşti demektir. Bu hastaların çoğunda onlara çok uygun yeni bir ilaç geliştirilmezse nebülizatörle tedavi artık kesilmeyecektir. Ancak, seyrek olmakla birlikte ülkenin başka bir bölümüne gitmek ya da iş ortamında maruz kalınan bir maddeden uzaklaşmak gibi bir nedenle bazen bu hastaların astımı önemli ölçüde iyileşir ve nebülizatör kullanma zorunluluğu ortadan kalkar.

Solunum yoluyla uygulanan diğer tedavilerde olduğu gibi, iyi bir gözetim altında uygulanan nebülizatörle tedavide yıllar içinde dozun artırılması gerekmez. Böyle bir gereksinim doğduğu izlenimi bu ilacın etkisinin azalmasından değil, astımın ilerlemesinden kaynaklanır.
 

  

Bu yazı 8480 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.