Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Tamamlayıcı tedaviler
03.12.2008 14:24:57
Astım tedavisinde alternatif ya da tamamlayıcı tedavilerin rolü çok ilgi çekiyor. Bunun nedeni yerleşik ilaç tedavilerinin yan etkileri konusundaki endişeler ve astımda "doğal maddelerin" ilaçlardan daha iyi sonuç verdiği inancıdır.

Astım tedavisinde alternatif ya da tamamlayıcı tedavilerin rolü çok ilgi çekiyor. Bunun nedeni yerleşik ilaç tedavilerinin yan etkileri konusundaki endişeler ve astımda "doğal maddelerin" ilaçlardan daha iyi sonuç verdiği inancıdır.

Mevcut standart astım tedavilerinin hemen hepsi, kontrollü çalışmalarda etkililiği kanıtlanmış tedavilerdir. Bazı hastalıklarda uygulanan tamamlayıcı tedaviler için de artık bu türden çalışmalar yapılıyor ve olumlu ya da olumsuz sonuçlar alınıyor, ama astımda başvurulan tamamlayıcı tedavi yaklaşımlarının pek azı bu kontrollü çalışmalarda denendi. Birçok doktorun bu gibi tedavilere çok yukarıdan bakmasının nedeni budur. Öte yandan tamamlayıcı tedavileri uygulayan kişiler sık sık bu tedavilerden hastaların nasıl yararlandığını gösteren anekdot niteliğinde öyküler anlatıyorlar ve yıllardır elde ettikleri tutarlı başarıların bu tedavilerin işe yaradığını gösterdiğini ileri sürüyorlar. Bu da yerleşik tedavilerin uygun yegane tedavi olduğuna inananlarla, yerleşik tedavilere neredeyse zehir gözüyle bakan-lar arasında kutuplaşmaya neden oluyor! Ben gerçeğin bu iki aşırı uç arasında bir yerde olduğu inancındayım, ama tahmin edileceği gibi astımda standart ilaç tedavilerine daha çok inanıyorum.

TAMAMLAYICI TEDAVİLER
Akupunktur
Akupunkturun, özellikle de ağrının giderilmesinde kullanılması, tıp çevrelerinde diğer tamamlayıcı tedavi yaklaşımlarından daha fazla kabul gördüğü kuşku götürmez. Ayrıca astımda, klinik araştırmalarda gerektiği gibi test edilen az sayıda alternatif yaklaşımdan biri de bu yöntemdir. hafif astımda çok az yarar sağladığı gösterilmiş olmakla birlikte, ağır astımda herhangi bir yararı olduğu gösterilemedi.

Homeopati
Kronik astımda işe yaradığı ileri sürülen bazı homeopatik tedaviler var. Bununla birlikte kurallara bağlı homeopatlar tedavilerinin yalnızca yerleşik ilaç tedavisi kesilirse etkili olabileceğini belirtiyorlar, oysa benim buna göz yummam mümkün değil.

Hipnoz
Bazı hastalar özellikle akut atakların ya da astımdaki şiddetlenmenin üstesinden gelme açısından hipnozdan çok yarar sağladıklarını ileri sürüyor. Bu yaklaşıma inananlarda yardımcı olabilir ama gerek bu yaklaşımda, gerekse homeopatide kurallara uygun etkililik çalışmalarıyla yararın araştırılması çok iyi olurdu; henüz böyle çalışmalar yoktur.

Şifalı otlar
Şifalı otlarla çalışanlar (herbalistler) tedavide hastalığın kendisini değil, belirtileri hedef alıyor. Dolayısıyla, astımda ağır basan belirti Öksürük se, özel olarak balgam üretiminin azaltılmasına çalışılacaktır; ayrıca genellikle diyetle ilgili bazı öneriler yapılacaktır.

Speleoterapi
Bu bölümü özellikle İngiliz astım hastalarının uygulayabilecekleri seçeneklerden biri olduğu için ekledim.

Speleoterapide hastalar genellikle hayli uzun bir süreyi yeraltındaki mağaralarda geçiriyorlar! Anlaşılan bu işe yarıyor, ama bence bunun nedeni olasılıkla hastanın ev tozu akarından ve diğer alerjenlerden uzak kalmasıdır. Bu yüksek rakımlı yerlerde yaşamanın şiddetli astımı olan kişilere yararlı olmasına benziyor; bu da ev tozu akarına daha az maruz kalmanın bir sonucudur.

Dolayısıyla, hastayı alerjenlerden uzaklaştıran çevresel önlemler yararlı olabilir. Sorun, yaşanacak böyle bir çevre bulmakta!

Yine de, hastanın bir "astım vakası" olarak değil, bir bütün olarak ele alınması gerekir: inançlarına saygı duyulmalı ve bunlar kendisiyle tartışılmalıdır; iki taraf da inançlarında ısrar ederse bazı uzlaşmalara varılabilir ya da anlaşmalar yapılabilir. Amacın astımı kontrol altında tutmak ya da hastanın gözünde kabul edilebilir düzeye indirmek olduğu asla gözden kaçırılmamalıdır.

Uzun vadede, yerleşik tıbbi tedavi astım tedavisinin başlıca dayanağı olmalıdır, ama alternatif tedavileri araştırmak isteyen bazı hastalar bunlardan büyük yarar görebilir.

Altı çizilmesi gereken bir nokta şudur: hasta yerleşik ilaç tedavisini birden kesip, alternatif tedaviye geçmemelidir. Böylesine toptancı çözümleri deneyen bazı hastalarda bu belirgin bir kötüleşmeye yol açar.

Tamamlayıcı tedavilerle yarar sağlanıyorsa, bu etki astım gibi telkine çok açık bir hastalıkta inancın oynadığı role mi bağlıdır, yoksa doğrudan astım üzerinde bir etki mi sağlanmaktadır konusu tartışmalıdır; belki de bu tartışma artık geçmişte olduğundan daha bilimsel bir düzlemde sürdürülmelidir.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Bazı tamamlayıcı tedavilerin bazı hastalara iyi geldiği izlenimi var. Bunun alternatif yaklaşımın etkisine duyulan inanca mı bağlı olduğu, yoksa doğrudan astımlı hava yolu üzerinde bir etki mi sağlandığı henüz kesin olarak bilinmiyor.
  • Akupunktur dışında tamamlayıcı tedavi yaklaşımlarının yararları kontrollü çalışmalarda test edilmemiştir.

  

Bu yazı 4171 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.