Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Sorular ve yanıtlar
22.01.2008 13:23:01
Osteoporoz ile ilgili tüm merak edilen ve sık sorulan soruların cevapları
S: Annemde 70-80 yaşlarındayken osteoporoz vardı. Bu bende de kalıtsal nedenlerden ötürü osteoporoz olacağı anlamına gelir mi?
Y: Osteoporoz 80 yaşına ulaşan her üç kadından birini etkileyen çok yaygın bir bozukluktur. Bu nedenle hemen herkesin, özellikle uzun yaşamış akrabalarından birinin hastalıktan etkilenmiş olması olağandır. Ama bu, hastalığın doğrudan doğruya size kalıtsal yolla geçeceği anlamına gelmez. İleri yaşlarda annenizde kalça kırığı olduysa, yaşlılığınızda osteoporoz gelişme riski altındasınız ve kemik kütlenizin normal olup olmadığını anlamak için kemik yoğunluğunuzu ölçtürmeniz gerekir.

Aynı şekilde, bir ya da daha fazla yakın akrabanızda omurga osteoporozu ya da hafif travmaya bağlı kırık varsa, kemik yoğunluğunuzu ölçtürmelisiniz. Emin değilseniz, kemik yoğunluğu testi yaptırmanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.
 
S: Omurgamda osteoartrit olduğunu söylediler. Bu bende osteoporoz olduğu anlamına mı geliyor?
Y: Hayır. Osteoartrit eklemleri etkileyen tamamen farklı bir hastalıktır ve kemiklerdeki incelmeyle ilişkili değildir. Düz röntgen filmleriyle bu iki hastalık ayırt edilebilir. Osteoartrit daha çok yaşlıları etkileyen ve omurga dahil, eklemlerde ağrıya yol açan çok yaygın bir hastalıktır. Osteoartritli kişilerde osteoporozun daha az görüldüğünü düşündüren bulgular vardır (tersi de geçerli).
 
S: Osteoporozda görülen omurga kırıkları buradaki sinirlere zarar verip güç kaybına ya da felce yol açabilir mi?
Y: Hayır. Osteoporoza bağlı omurga kırıklarının sinir köklerine ya da omuriliğe zarar verme olasılığı çok düşüktür. Güç kaybı ve duyu değişikliği eşliğinde ya da bunlar olmaksızın bir ya da iki bacağın arkasına doğru yayılan ağrı, daha çok bel fıtığına ya da diğer sorunlara bağlıdır.
 
S: Meme kanseri hastasıyım ve bana tamoksifen veriliyor. Tamoksifenin östrojenin etkileriyle yarıştığı (zıt etki yarattığı) söylendi. Bu, tamoksifen tedavisinin osteoporoz riskini artırdığı anlamına mı geliyor?
Y: Hayır. Tamokisfen meme kanserinde çok etkili bir tedavidir ve meme dokusundaki östrojene karşı etki yaratır. Buna karşılık, kemikte daha çok östrojen benzeri etkilerde bulunur ve menopoz sonrası kemikleri korur. Bu nedenle tamoksifen tedavisi olasılıkla osteoporoz riskinizi azaltacaktır.
 
S: Annemde omurga kırıklarına ve boyunun santimlerce kısalmasına neden olan ağır osteoporoz var. Tedavi için geç mi kaldık?
Y: Hayır. Osteoporoz tedavisinde, en ilerlemiş vakalarda bile, tedavi için geç kalınmış sayılmaz. Bu evrede hastalığı tamamen iyileştirecek bir tedavi bulunmasa da, gelecekte yeni kırık riskini azaltan ilaçlar vardır.
 
S: HRT kullanırken düzenli kontrolden geçmem gerekir mi?
Y: Pek çok doktor, HRT kullanan kadın hastalarını 6 ya da 12 ayda bir genel bir kontrolden geçirir. Yaşları 50-65 arasında olan kadınlarda rutin olarak üç yılda bir önerilen mamografi dışında ek mamografi gerekmez. HRT’nin ilk üç ayında düzensiz vajinal kanama olursa ve devam ederse, doktora başvurmanız ve uterusun (rahmin) iç tabakasından doku incelemesi için biyopsi aldırmanız gerekecektir.
 
S: Osteoporoz tedavisinin işe yaradığını nereden bileceğim?
Y: Tedaviler hastaların çok büyük bölümünde etkili olduğundan, önerildiği gibi kullandığınızda yanıt vermeme olasılığınız çok düşüktür. Hastalığın belirtilerinde tedavinin işe yaradığını gösteren erken değişiklikler olmaz. Kemik kaybını önlemek için verilen ilaçlar ağrıyı etkilemez. Bu nedenle ağrıda ya da işlev kaybında hızlı iyileşme beklememelisiniz. Yanıtı değerlendirmek için tedavinin ilk aylarında biyokimyasal ölçümlere başvurulabilir, ancak bunlar henüz yaygın biçimde kullanılmıyor. Bir diğer seçenek de, tedaviyi izlemek için kemik yoğunluk ölçümlerinin yapılmasıdır. Ancak bu ölçümlerin değişiklikleri gösterebilmesi için en az 2-3 yıl geçmesi gerekir.

  

Bu yazı 3609 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.