Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Tamamlayıcı terapileri kim verir?
08.12.2008 00:16:30
Doktorların uyguladığı esas TAT terapileri homeopati, hipnoterapi ve akupunkturdur. Tıbbi yeterliliğe sahip akupunkturcuların çoğu ya hastanelerinde ya da genel hizmetlerinin bir parçası olarak akupunktur yapmaktadır.

Tamamlayıcı terapileri veren terapistler iki gruba ayrılırlar. İlk grupta doktor, hemşire veya fizyoterapist olarak resmi bir tıp eğitimi almış kişiler vardır. İkinci grup, modern tıp eğitimi olmayan ancak tamamlayıcı alternatif tıp (TAT) dallarından birinin eğitimini alan örneğin osteopatlar, kiropratikler, profesyonel akupunkturcular, şifalı bitkiler uzmanları ve homeopatlardan oluşur.

İngiltere'de tam olarak kaç tane tamamlayıcı tıp uzmanının bulunduğunu söylemek çok zordur. Konuyla alakalı kurumların tahminlerine göre 1997 yılında üç terapi dalında çalışan 40.000 uzmana karşı 14.000 şifa verici, 7.000 aromaterapi uzmanı ve 5.000 reflekssolog bulunmaktaydı.

Çoğu insanın aldığı terapilere bakacak olursak bunların arasında akupunktur, homeopati, şifalı bitkiler ve uyarıcı tıp (osteopati ve kiropratik) sayılabilir. Kiropratikler ve osteopatlar gibi tam zamanlı çalışanların sayısı daha az olsa da, bu terapistler yarı zamanlı çalışan bir reflekssologa göre daha çok sayıda kişiyi tedavi eder. Bu durum kiropratik gibi bir terapiyi daha popüler ve yaygın kılar.

TAT uzmanlarından resmi düzenlemelere tabi olan yalnızca osteopatlar ve kiropratiklerdir. Resmi düzenleme bu mesleklerin doktorlar ve hemşirelerin de sahip olduklarına benzer yasalara uygun şekilde kurulmuş bir meclise sahip olduğu ve bir uzman ancak eğitim almış ve lisanslıysa ona osteopati uzmanı ve kiropratik denebileceği anlamına gelir.

Şifalı bitkiler uzmanları, akupunkturcular ve tıp eğitimi almamış homeopatları denetleyen sivil kurumlar vardır ama Sağlık Bakanlığının desteğiyle bunlar da resmi düzenlemelere yönelmektedir. Diğer TAT dallarının çoğu sivil olarak denetlenmektedir veya üzerlerinde denetim yoktur. Sivil bir denetleme kurumuna üye olamayan bir TAT uzmanına karşı tedbiri elden bırakmamalısınız.

TIBBİ YETERLİLİĞE SAHİP UZMANLAR

Doktorların uyguladığı esas TAT terapileri homeopati, hipnoterapi ve akupunkturdur. Tıbbi yeterliliğe sahip akupunkturcuların çoğu ya hastanelerinde ya da genel hizmetlerinin bir parçası olarak akupunktur yapmaktadır. Ancak tıbben nitelikli akupunkturcuların genelde özel kliniği de vardır. Akupunktur, hastanelerde en çok romatoloji ve ağrı kliniklerinde sürekli ağrıların tedavisinde modern tıbbın yanında uygulanmaktadır. Bu durumda bazen Batılı bir akupunktur yaklaşımı, bazen de geleneksel Çin anlayışı benimsenir. Diğer bölümlerde ise akupunktur çoğunlukla acı ve baş ağrılarına karşı uygulanır.

Fizyoterapistlerin en yaygın olarak verdiği tamamlayıcı terapi akupunkturdur. Artık akupunkturun fizyoterapinin parçası olduğu kabul edilmekte ve fizyoterapistlerin yaklaşık yüzde 15'inin akupunktur yeterliliği bulunmaktadır. Bazı fizyoterapistler ve doktorlar Batılı akupunktur tekniklerini kullanırken, bazıları da geleneksel Çin tıbbının ayrılmaz bir parçası olan teknikleri benimsemektedirler. Bazı terapistler uyarıcı tıp yöntemleri de uygularlar ve çoğu durumda osteopatların ve kiropratiklerin uyguladıkları tekniklere yakın hatta bunların aynısı yöntemler üzerinde uzmandırlar.
Genel olarak hemşireler masaj ve terapi etkisi yapan dokunma, aromaterapi ve reflekssoloji gibi terapiler üzerinde yoğunlaşmışlardır.

TIBBİ YETERLİLİĞE SAHİP OLMAYAN UZMANLAR

Bu uzmanlar tamamlayıcı tıp geçmişinden gelmektedirler ve modern tıp eğitimleri yoktur. Osteopatlar, kiropratikler, profesyonel akupunkturcular, şifalı bitkiler uzmanları ve doktor olmayan homeopatlar bu grupta sayılabilirler.

Çok sayıda tamamlayıcı tıp uzmanı resmi düzenlemelere tabi olma yoluna gitmektedir. Osteopatları ve kiropratikleri diğer tüm tıp uzmanları gibi denetleyen yasalara uygun olarak kurulmuş kurumlar vardır. Günümüzde hâlâ tamamlayıcı tıp uzmanı olarak görülmelerine rağmen gerçekte İngiliz tıp sisteminin bir parçası olmuşlardır. Üç veya dört yıllık okullardan mezun olan şifalı bitkiler uzmanları ve akupunkturcular kısa zaman içinde resmi düzenlemelere tabi olmaya başlayacaklardır.

Hemen hemen bütün TAT dallarında bir ölçüde düzenleme ve denetleme vardır. Asgari olarak uzmanların güvenilir ve eğitimli olduğundan emin olmak için eğitim ön koşulu konabilir. Terapinin ne zaman uygulanması gerektiğini ve ne zaman uygulanamayacağını ve hastaların ne zaman başka bir uzmana veya kendi doktorlarına görünmeleri gerektiğini bilmeleri önemlidir.

TAT tedavisi almayı düşünen birisinin, terapistin nitelikli olup olmadığını ve terapinin kendisinin uygun ve profesyonel bir şekilde yapılıp yapılmayacağını göz önüne alması gereklidir. En uygunu, doktorunuz ve terapi almayı düşündüğünüz TAT uzmanına danışmanız olacaktır. Eğer bir konuda aklınızda soru işaretleri varsa sormaktan çekinmeyin ve tam olarak güvenmediğiniz bir uzmandan terapi almaya başlamayın.

TAT NEREDE VERİLİR?

Çoğu TAT uzmanları evlerinde veya muayenehanelerinde yalnız çalışırlar. Büyük şehirlerde tamamlayıcı tıp merkezlerinin sayısı artmaktadır ama buralar genelde TAT uzmanlarının oda kiralayarak çalıştığı yerlerdir. Ayrıca TAT uzmanları, hastaneler ve tamamlayıcı tıp merkezleri arasında da tam bütünleşme sağlanamamıştır. Çoğu TAT uzmanının, kendi alanında oldukça yetenekli olmasına rağmen bu bütünleşme eksikliği paket tedaviden (örneğin, diyet, gıda takviyesi ve sırt ağrısı için uyarıcı masaj) yararlanabilecek hastalar için olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

BİR TAT UZMANINA NASIL ULAŞABİLİRİM?

Çoğu insanlara TAT uzmanlarının adları, arkadaşları veya başarıyla tedavi edilmiş biri tarafından verilmektedir. Kendi doktorlarının isim vermekten çekineceğini düşünürler ama doktorların davranışları hakkında bildiklerimiz bu düşüncenin yanlış olduğunu göstermektedir. Doktor tavsiyesi, TAT tedavisine giden yolların en başta gelenlerindendir. 1980'lerin ortasında İngiltere'nin bazı bölgelerindeki doktorların yüzde 75'i bu tedavilerin etkisi konusunda kendi kişisel deneyimlerine dayanarak hastalarına düzenli olarak TAT terapisi almasını önermekteydi. Hastalarını özellikle sırt ağrısı için osteopatlara ve kiropratiklere yönlendirirlerdi.

Son 15 yıl içinde TAT yaygınlaşmıştır. 1990'ların ortasında yapılan bir ankette, hastanelerin yüzde 40' ında bir TAT terapisi yapıldığını göstermiştir. Terapiler bazen doktorların kendisi veya uzman hemşireler bazen de hastalarına kolaylık olsun diye sağlık merkezlerinde oda kiralayan kadrolu TAT terapistlerince verilmekteydi.

Bir doktorun hangi sorun için hangi terapisti önereceğini bilmesi genelde çok zordur. Bu kısmen çoğu doktorların TAT üzerine fazla bilgisi, eğitimi veya tecrübesi olmadığı içindir. Artık giderek daha çok okulda lisans programının parçası olarak TAT dersleri verildiği için bu durum değişmektedir. Aynı zamanda, belirli bir durumda TAT'ın nasıl uygulanacağı konusunda da çok az bilgi vardır.

Ağrı için akupunkturcuya veya sırt problemleri için uyarıcı masaj uzmanına gitmek kolaydır. Ancak şifalı bitkiler uzmanına veya bir homeopata yapacağınız başvurularda önce doktorunuza danışmalı ve ne zaman bu terapilerin yararlı olacağına dair terapi kurumundan alacağınız bilgiyi de göz önünde bulundurmalısınız. Ne zaman bu terapilere başvurulabileceği hakkında mutlak kurallar koymak imkansız olabilir ancak genelde hem siz hem de doktorunuz şu noktaları gözden geçirmelidir: Sorununuz tam olarak teşhis edildi mi? Teşhis konamamışsa uygun modern tedaviler arasında atladığınız bir yöntem kalmaması için yaygın görülen diğer sorunlar dikkate alındı mı?

Nispeten istikrarlı bir kronik durumunuz varsa semptomları azaltmak veya uzun süre alınan modern ilaçların yan etkisine karşı tamamlayıcı bir yöntem denemek uygun olacaktır. Ancak modern ilaçlarınızı azaltmadan önce bu konuyu doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz hastaları düzenli olarak ehil bir tamamlayıcı terapiste yönlendiriyor olabilir. Durum buysa, doktorunuz terapistin nitelikli ve güvenilir olduğundan emin olacaktır.

Doktorunuz, sizi bir tür tamamlayıcı terapi uygulayan başka bir doktora yönlendirebilir. Bu yönlendirme tıbbi niteliklere sahip herhangi bir doktora yönlendirmekle aynı olmalıdır çünkü doktorunuzun sizi yönlendirdiği kişi lisanslı bir tıp doktoru olacaktır.

Tamamlayıcı terapilerin hangi sorunlara karşı en etkili çözümü sağladığı hakkında çok az bilgimiz olduğu için bir terapiyi (güvenilir olması şartıyla) kısa bir süre denemek en mantıklı karar olur. Hem doktorunuz hem de tamamlayıcı terapi uzmanınız ne zaman yarar görmeye başlayabileceğinizi size başlangıçtan söyleyebilmelidir.

Hangi terapinin hangi koşullarda yararlı olacağı konusunda bu kadar az bilgiyle doğru uzmanı bulmak oldukça zor olacaktır. TAT tedavisi alan insanlar genelde fayda gören hastalardan akıl alır ama bu nitelikli bir terapist bulmalarına yardımcı olmasına rağmen her zaman güvenilir değildir. Bazen terapi kuruluşları rehber olabilir ama genel olarak hem siz hem de doktorunuz tamamlayıcı tıbbi yardım almanın uygun ve güvenilir olduğundan emin olmalıdır.

Ayrıca uzmanla aranızda hedefleriniz konusunda anlaşmalısınız. Böylece, akılcı bir miktarda para ve zaman harcayarak gelişme gösterebilirsiniz.

TERAPİSTİMİN NİTELİKLİ OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?
Tamamlayıcı tıp uzmanı olan bir terapiste görünmek istiyorsanız aklınıza takılan bazı sorular olacaktır. Bunlara alacağınız yanıtlar, terapistin iyi klinik uygulamaların ilkelerini takip edip etmediğini görmenizi sağlayacaktır ancak terapistin niteliği hakkında bir fikir vermeyecektir.

Terapistin teknik açıdan nitelikli olduğuna inanıyor musunuz?
Bu genelde, terapist uygun bir kurumun üyesi mi ve çalıştığı alanda yeterli eğitim almış mı anlamına gelir.
  • Terapistin profesyonel dokunulmazlığı var mı? Başka bir deyişle, hatalara karşı sigortalı mı?
  • Terapistin uyduğu ahlaki kurallar var mı, sizinle ilgili bilgiler yasal olarak koruma altında mı ve verdiğiniz bilgileri gizli tutuyor mu?
  • Terapist, denetleme yetkisine sahip ve ahlaki kurallara uymayan üyelerini atabilecek bir kuruma üye mi?
  • Terapist, uyguladığı tedavinin neden olabileceği yan etkilerin farkında mı ve yan etkilerin ortaya çıkması halinde haber verebilir mi?

Terapist, doktorunuza danışmadan size modern tedavinizi değiştirmenizi söyledi mi?
Genel olarak sizi tedavi eden bir kişinin, sizinle ilgilenen başka bir kişiyle irtibata geçmeden ve ona haber vermeden tedavinizi değiştirmesi iyi bir fikir değildir. En uygun olan doktorunuz ve terapistinizin birbirleriyle konuşmasıdır.

Önerilen terapi güvenli midir?
Örneğin, şifalı bitkiler uzmanı bir kişiye danışıyorsanız, bu kişi bitkilerle kullandığınız modern ilaçların nasıl bir etkileşimde bulunabileceğinin farkında mıdır?

Terapist ilk görüşmenizde tedavinin nasıl ilerlemesi gerektiğine ilişkin ilkeler koyacak mı?
iki veya üç akupunktur seansından sonra tedaviye yanıt vermeniz gerekir mi yoksa sekiz ila on seans kadar beklemeli misiniz? Bu hem sizin hem de terapistinizin terapinin işe yaraması konusunda bir hedefe aklınızı odaklamanızı sağlar, ilk görüşmenizde hangi belirtileri gösterdiğinizin ve şikayetlerinizin tam bir listesiyle gitmeniz yararlı olabilir. Daha sonra bu listeyi referans olarak kullanabilirsiniz çünkü tedavi sırasında belirtiler değişebilir.

  

Bu yazı 4659 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.