Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
TAT modern tıbba karşı
08.12.2008 00:04:44
Bütün doktorlar sonuçta, hem güvenilir, hem de etkili olduğu ispatlanan tedaviyi uygulamak isterler. Tıpkı bütün hastaların böyle bir tedavi almak istediği gibi. Tedavinin yalnızca işe yaraması yeterli değildir.

Bütün doktorlar sonuçta, hem güvenilir, hem de etkili olduğu ispatlanan tedaviyi uygulamak isterler. Tıpkı bütün hastaların böyle bir tedavi almak istediği gibi. Tedavinin yalnızca işe yaraması yeterli değildir. Belirli bir yöntemin yararları ve ne gibi riskler taşıdığı da bilinmelidir. Örneğin, sırt ağrısının tedavisi için akupunktur uygulamanın riski, sırttan ameliyat olmaktan çok daha azdır.

Kaliteli, bütünleşmiş tıpta doktor öncelikle işe yaradığı konusunda kanıtlar olan güvenli ve riski düşük tedavi yöntemlerini uygular. Daha ağır ve riskli yöntemlerin tavsiye edilebilmesi için etkili olduğuna dair güçlü kanıtların varlığı aranır.

Tamamlayıcı alternatif tıp (TAT), ileri teknoloji gerektirmeyen ve güvenli tedavi yöntemlerini içerdiğinden tıp dünyası ona giderek daha olumlu bakmaya başlamıştır. Bu durum özellikle modern tıbbın ya çok riskli olduğu, ya da yapabileceği pek bir katkı kalmadığı kronik vakalar için geçerlidir.

HASTALIĞA FARKLI BİR BAKIŞ

TAT terapilerinin çoğu, hastalığın rahatsız kişinin hayat enerjisinde sürekli bir dengesizlikten kaynaklandığı görüşünü benimser. Hastalar muhtemelen stres yüzünden veya sindirim sistemleri belirli bir gıdayı hazmetmediği için bağırsaklarında hassaslıktan yakınır (karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishal).

Bu belirtiler geçmiyor veya sık sık görülüyorsa daha ciddi başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir ve bu yüzden iyice incelenmesi gerekir. Modern tıpta, kanama veya kilo kaybı gibi başka belirtiler de ortaya çıkıncaya kadar doktor sorunu ciddi kabul etmeyebilir. Ancak tamamlayıcı tıp tedavilerini uzmanları öncelikle enerjinin dengesizliğini ve belirtileri tedavi edip hastanın bu şekilde kendisini iyi hissetmesini sağlamaya çalışmaktadır.

Genelde, TAT uzmanı yalnızca belirtileri tedavi etmek yerine rahatsızlığın nedenini anlamaya çalışacaktır. Bağırsakların hassaslığının nedeni Hazımsızlık veya stresse, diyet ve rahatlama teknikleri uygulayarak bu sorun aşılabilir ve böylece uzun vadede modern tıbbi tedavilere gerek kalmaz.

Hastalıklara bu bakış açısının olumsuz tarafı ise, TAT uzmanı kanser gibi ciddi bir sorunun geliştiğini fark etmeyebilir ve o yüzden uygun tavsiyelerde bulunamayabilir. Bu nedenle, TAT tedavisine başvurmadan önce doğru dürüst bir tıbbi teşhis almanız ve böylece tedavi başlamadan önce rahatsızlığınızla ilgili mümkün olduğunca çok bilgi sahibi olmanız en uygun davranış olur.

MODERN TIBBIN DEĞERİ

Son 50 yılda modern tıpta kat edilen mesafe, hem akut (ani başlayan) hem de kronik (uzun süreli) hastalıklarla mücadele için çok değerli olmuştur. Kalp krizlerinin modern tedavisi ortalama ömrü uzatmış ve kalça protezleri bu eklemde iltihaplanma yaşayan kişilerin hayatını kolaylaştırmıştır.

Maalesef, az sayıda insan bunu görememekte ve hayati tehlikenin görüldüğü durumlarda TAT terapilerinin modern tıbbın yerini alabileceğini düşünmektedir. Bu, yanlış bir varsayımdır ve hastaların uygun olmayan yöntemlerle yanlış tedavi edilmesine yol açabilir.

AYRI BİR YAKLAŞIM

Modern tıp, belirli bir hastalık veya bir müdahaleden hastaların genel olarak nasıl etkileneceği düşüncesine dayanmaktadır. Örneğin, size belirli bir ameliyatın başarılı olma şansının yüzde 50 ila 80 arasında olduğu söylenir. Bir teşhisi tedavi etmenin çok sayıda yöntemi olabilir, hepsinin de kendi riskleri ve başarılı olma şansı vardır.

TAT tedavilerinin amacı yaklaşımı kişiselleştirmektir. Örneğin, baş ağrısı şikayetiyle bir homeopati uzmanına giden hastaya genel durumuna ve yaşadığı belirtilerin ayrıntısına göre 30 ila 40 tane ilaç verilebilir. Bir teşhis koymak için homeopati uzmanı hastayla vakit geçirir ve görülen belirtileri ayrıntılarıyla inceler.

Bu kişisel yaklaşım çoğu TAT terapisinde görülür ve hastanın memnuniyetini artırır.

BÜTÜNSELCİLİK?

Bütünselcilik "bütün insan"ın tedavi edilmesine verilen isimdir. Hem modern tıp, hem de TAT bütünsel bir yaklaşım benimsemeye çalışır. Sürekli baş ağrısından muzdaripseniz doktorunuz ağrının küçük bir tümörden mi yoksa daha büyük ihtimalle stres, sinüzit veya boynunuzda var olan sorunlardan mı kaynaklandığını bulmaya çalışır. Hem fiziksel, hem de psikolojik seçeneklere bakarak doktor bütünsel davranmaktadır - insanın bütününü ve içinde bulunduğu toplumsal ve duygusal ortamı değerlendirir.

Çoğu TAT yaklaşımları bütünseldir ama bazıları çok özel ve belirli bir noktaya odaklanmış da olabilir. Örneğin, baş ağrısı şikayetiyle bir kiropratik uzmanına gitmişseniz, uzman muhtemelen yalnızca boynunuza masaj yapacaktır ve bu da pek çok bakımdan çok özel ve bütünsel olmayan bir yaklaşım olur.

O bakımdan tamamlayıcı tıbbın bütünsellikle aynı olduğu iddiası her zaman doğru değildir ama baş ağrısının tedavisi için boyuna kiropratik tedavi uygulanmasından çok, önceden örneği verilen homeopatik bir yaklaşım benimsenmesi daha sık görülür.

KRONİK VAKALAR

TAT'a başvuran insanların çoğunun durumu kroniktir. Bunlar genelde kendi içinde hayati tehlike yaratmaz. Genellikle uzun vadeli ilaç kullanarak geleneksel yollardan tedavi edilir. Ancak yıllar içinde, eklem iltihabının tedavisinde kullanılan ilaçların yaptığı gibi bir tür yan etki doğurabilir.

Bu durumdaki hastalar TAT'a kısmen de bu tedavilerin ciddi yan etki oluşturma riski düşük olduğundan çekilir. Elde bulunan sınırlı kanıtlar TAT tedavilerinin kendi içinde hastalıkları tedavi etmediğini ama hastanın rahatsızlığıyla daha kolay başa çıkmasını sağladığı ve bu dolayısıyla hayat kalitesini artırdığını göstermektedir.

Modern ilaçlarla yapılan tedaviler genelde hızlı ve çok çarpıcı sonuç verebilir - örneğin, akut eklem iltihabını modern ilaçlarla tedavi etmek bir iki hafta içinde çok göze batan bir iyileşme sağlar. Bu durum tamamlayıcı tıpta hemen hiç görülmez - tedavinin etkileri genelde yavaş yavaş ortaya çıkar. Gerçek ve sürekli bir iyileşmenin görülmesi için bazen aylar geçmesi gerekebilir.

TAT tedavisinin size ne gibi yararlar sağlayacağı hakkında gerçekçi bir bakış açısı taşımalısınız. Eğer uzun süredir eklem iltihaplanması yaşıyorsanız, homeopatik veya bitkisel bir ilaç kullanıyorsanız ve dört ila altı ay sonra hiçbir iyileşme görülmemişse uyguladığınız yaklaşımın yararı olup olmadığını değerlendirmelisiniz. TAT tedavilerinin işe yaraması için uzun bir süre geçmesi gerekebilir ama bu, uzmanınızın her bir veya iki ayda bir sizi kontrole çağırması için bahane oluşturmaz.

ZAMAN VE PARA

Ülkemizde tamamlayıcı tedavilerin çoğu özel kliniklerde yapılır ve çok az bir oranı sağlık sigortalarının kapsamına girer. Bu demektir ki, tamamlayıcı tedavi uygulayan bir terapiste giden hasta, seansın bedelini kendisi karşılar. Doktorda harcayacakları zamandan fazlasını terapide geçirirler.

Bu iki faktör - danışmanın süresi ve ücreti - TAT'ın başarısına katkıda bulunabilir. TAT'ın belirli bir iyileştirici yararlarının bulunmadığı ama uygulandığı ortam ve yapılan ödemenin klinik etkiyi oluşturan etmenler olduğu söylenmektedir. Araştırmacılar bunu özel olmayan veya plasebo etkisi olarak tanımlar. Bu, tedaviyle ilgisi olmayan genel bir etkidir. Zaman ve paranın tamamlayıcı tedavide önemli etmenler olduğunu gösteren kanıt olmamasına rağmen bu önerinin tamamen asılsız olduğu söylenemez.

TAT UZMANI BENİMLE EŞİT BİR ŞEKİLDE İLGİLENİR Mİ?

TAT tedavisine başvuran hastalar bütün danışma ve tedavi sürecinin tıp doktoruyla geçirilen tedaviden daha eşit ve tatmin edici olduğunu hisseder. Hastalar sorunları için hangi belirli terapileri tercih ettiğini belirlemekte ve ardından bu konuları bir TAT uzmanıyla tartışmaktadırlar.

Hastalar modern tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde kendilerinin daha az katkı yaptığını ve daha az kontrol sahibi olduğunu hissederken, kendi TAT terapilerini kendileri seçtiği için güçlü hissederler. Tamamlayıcı tedavi uygulayan terapistlerin çoğu hastanın bildirdiği bütün belirtileri dinler. Bu dinleme, anlama ve ardından hastayı karar verme sürecine katma uygulaması, TAT'ı cazip kılar.

Yani önemli olan yalnızca baş ağrısı için homeopatinin ağrı kesicilerden daha etkili olup olmadığı değildir. Başka bir konu da baş ağrılarınızı kontrol altına almak, neden ağrıdığını anlamak ve ardından bu anlayışa dayanan bir tedavi almaktır.

HASTALIK MODELLERİ

TAT'ın dayandığı varsayımlar hastalığın sürecini tanımak için kendi içimizde bir anlayış geliştirmemiz gerektiğini söyler. Örneğin, aşırı stresli bir boşanma sürecinin kansere yol açtığını veya bir yakınımızın ölümünün migrene neden olduğunu düşünebiliriz. Modern tıbba göre bunlar belirli bir soruna yol açacak etmenler olmamasına rağmen TAT'la ilgili varsayımlardan bazıları kullanılacağı zaman yararlı olur.

Genellikle, tamamlayıcı tıbbın içindeki hastalık modelleri ve düşünme süreçleri önsezi modellerimize ve süreçlerimize çok yakındır. O yüzden, bilimsel olarak ispatlanmamış olmalarına rağmen bunları daha kolay kabulleniriz.

ELLE UYGULANAN TERAPİLER

TAT terapilerinin çoğu, özellikle de akupunktur, masaj ve iyileştirme, uzmanların ellerini hastalarının üstüne koymasını gerektirir. Modern tıpta bunun yerini vaka incelemesi, araştırma ve reçete kupürü almıştır. Akupunktur uygulayan doktorların hastalarının ağrısını azaltan bir şey uygulamaktan büyük huzur bulduğunu görmek çok ilginçtir. Bu hem uzmanın yaptığı terapiden memnun kalmasını, hem de doktorun akupunktura olan inancını artırır. Ardından, doktor hastaya çok heves duyduğu başka bir teknik uygularsa bu huzur, tedaviyi alan herkese geçecek ve o tedavinin etkinliğini artıracaktır.

İNSANLAR TAT'TAN ARADIĞINI BULUYOR MU?

Genellikle insanlar tamamlayıcı tıp uzmanlarını bir dizi gayri resmi bağlantı kullanarak bulur. Uygulamada bu; arkadaşlara, aile üyelerine ve hatta bazen kendi doktorlarına uygun bir uzman sordukları anlamına gelir. Tavsiye verilmesi çoğu zaman kişinin daha önceden etkin bir terapi alıp almamasına bağlıdır.

Terapilerden kaynaklanan müşteri memnuniyetini ölçen az sayıda araştırma olumlu sonuç vermiştir. Tedavi gören insanların çoğu memnun kalmıştır. Şüphesiz, bu durum insanların TAT'a daha olumlu yaklaşmasına olanak vermiştir.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • TAT, hastalıklara bireysel bir bakış açısıyla yaklaşır.
  • TAT terapilerinin çoğunun teşhis ve tedavi açısından kendine özgü yöntemleri vardır.
  • TAT teker teker belirtileri değil bütün insanı dikkate alır.

  

Bu yazı 3247 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.