Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Arkadaşlara ve aileye yardım etmek
05.12.2008 16:05:15
Birisinin depresyonda olduğunu fark edip ona destek vermeniz paha biçilmez bir yardım olacaktır. Çok şey yapmadığınızı düşünebilirsiniz, ancak gereksinimi olan birine yardım etmiş ve hatta bir intiharın önlenmesini sağlamış olabilirsiniz.

Birisinin depresyonda olduğunu fark edip ona destek vermeniz paha biçilmez bir yardım olacaktır. Çok şey yapmadığınızı düşünebilirsiniz, ancak gereksinimi olan birine yardım etmiş ve hatta bir intiharın önlenmesini sağlamış olabilirsiniz.
Depresyondaki pek çok kişi yardım önerilerini kabul etmede zorlanır, bu nedenle hemen yılmayın. Sabırlı olun ve ne zaman isterse konuşmaya hazır olduğunuzu söyleyin.

Konuştuğunuzda destekleyici ve anlayışlı olun ve doktora gitme konusunda onları ikna etmeye çalışın. Depresyondaki birine kendine gelmesini ya da toparlanmasını söylemek anlamlı değildir. Kimse depresyonda olmayı sevmez ve olabilse herkes kendisini toparlamak ister.

Konuşmak sorunların üstesinden gelmeyi sağlar, ancak dinlemek kolay değildir. Özellikle tanıdığınız birisi üzüntülüyse ve doğru olmayan ya da size acı veren şeyler söylüyorsa, bunların yarattığı duygularla baş edemeyip kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Yapabileceğinizden fazlasını üstlenmeyin.

Çabuk ve temelsiz güvence vermeyin ya da öneride bulunmayın; kendinizi rahatsız hissettiğiniz için bir şeyler söylemek zorunda olduğunuzu düşünmeyin. Konuya hemen atlamayın ya da kesmeyin -karşınızdakine duygularını açıklaması için zaman ve olanak tanıyın. Karşınızdakinin duygularını olduğu gibi kabul edin ve dünyayı onun gözüyle görmeye çalışın. Hatalı olduğunu düşünüyorsanız bunun nedenlerini açıklayın ve kanıtlar gösterin, ancak tartışmaya girmeyin. Dinlerseniz, duygularını kabul ederseniz, anlayış gösterirseniz ve fazla öneride bulunmaktan kaçınırsanız iyi bir iş yapmış olursunuz.

Unutmayın, karşınızdakine ilaç tedavisinin etkili olduğu ve iyileşeceği konusunda güvence verebilirsiniz.

Meseleleri konuştuktan sonra ilişkinizi kesmeyin, ulaşılabilecek durumda olun ve hasta kendisini daha iyi hissedene kadar destek verin ve yardım edin. Doktora birlikte gitmeyi önererek yardım almalarını sağlamaya çalışmak yararlı olabilir, ancak onlar adına karar vermemeye çalışın. Depresyondaki kişilerin çoğu kendilerini yararsız hisseder ve onlar adına karar verilmesi hastanın kendini daha kötü hissetmesine yol açar.

İNTİHARIN ÖNLENMESİ

İngilere ve Galler’de her yıl yaklaşık 5000 kişi intihar etmektedir; bunların 3000’inin nedeni depresyondur.

Depresyonlu hastaların çoğu iyileşir. Sayfa 79’daki tabloda yüksek riskli kişilerin bir listesi yer almaktadır, ancak ağır depresyon geçiren herkesin intiharı düşünebileceğini unutmayın ve dikkatli olun.
İntihar girişimleri sadece bir dikkat çekme yolu değildir ve daima ciddiye alınmalıdır. Kuşkusuz bir yardım çığlığı olarak kendisine zarar veren insanlar vardır - ama bu çığlığı kimse işitmediğinde, yanlış anlaşıldığında ya da bir depresyonun parçasıysa intihar habercisi olabilir.

Depresyon hakkında bilgili olmak, depresyondaki birinin tedavi edilmesini sağlamak ve ilişkiyi sürdürmek büyük önem taşır.

Profesyonel yardım almadan intihar eğilimi olan kişileri desteklemek oldukça güçtür. Ciddi kaygılarınız varsa, hastayı en kısa sürede birilerine başvurma konusunda ikna etmeye çalışmalısınız. Bu hastanın doktoru olabilir, acil servis görevlileri olabilir ya da eve bir doktor ya da hemşire çağrılabilir. Bölgenizdeki psikiyatri biriminin hemen başvurabileceğiniz bir acil servisi de olabilir.

İNTİHAR RİSKİ YÜKSEK OLAN KİŞİLER
  • Ağır depresyon
  • Depresyona eşlik eden ciddi hastalık
  • İntihar konusunda konuşanlar
  • Geçmişteki intihar girişimleri
  • Ailede intihar
  • Yaşamda, boşanma ya da bir yakının kaybı gibi sürekli ağır stresler
  • Yalnız olan, sosyal olarak yalıtılmış kişiler
  • Erkekler (intihar girişiminde başarılı olma olasılıkları daha yüksektir)
  • İşsizler
  • Yasadışı ilaç kullananlar
  • Alkol sorunları olanlar

İntihar eğilimi olan bir arkadaşla ilgilenmek
Bir arkadaşınızın intihar eğilimi olduğundan kuşkulanıyorsanız onunla konuşun ve duygularından söz etmesini sağlayın. Böyle devam etmeye değer mi diye düşünüp düşünmediğini sorun. Kimisi bu soruyu evet diye yanıtlayıp, yaşamını sona erdirmeyi düşündüğünü söyleyebilir; kimisi de böyle düşünmediğini, ama geceleri yatağa, sabah hiç uyanmamayı umut ederek girdiğini söyler. Bunların her ikisi de intihar riski altındadır. Elbette intihar etmeye niyetlenen bazı kişiler bunu düşündüklerini yadsıyacaktır; böyle durumlarda karşınızdakinin doğruyu söyleyip söylemediği konusunda bir karar vermek zorunda kalabilirsiniz. Pek çok kişi için intiharla ilgili düşüncelerinden söz etmek bile büyük bir rahatlama sağlar ve intiharı önleyebilir.

Birlikte yaşamıyorsanız sizin, doktorunun ve ilgili yardım kuruluşlarının telefon numaralarının arkadaşınızda bulunduğundan emin olun. Belirli bir tarih ve saatte tekrar buluşmak için sözleşin. Bu randevu arkadaşınızın durumuna göre birkaç saat sonra da olabilir, ertesi gün de. Ecza dolabındaki parasetamol, çok miktardaki antidepresan ya da yaşamsal önem taşımayan ilaçları almanız konusunda bir anlaşmaya varmanız iyi bir adım olur. Arkadaşınızın her an intihar edebileceğini düşünüyorsanız bir yandan yardım ararken mümkünse onun yanında kalmayı sürdürün.

Ne yaptığınızı ona açıklamanız her zaman en iyisidir. Belki de birilerini görmeyi kabul edebilir. Ancak bunu yapmazsa ve siz de gerçekten kendine zarar verebileceği inancını taşıyorsanız, onun yararına olacak şekilde davranmalısınız. Aramanız gerektiğini düşünüyorsanız doktorunu, yardım kuruluşlarını ya da ailesini aramalısınız. Bölgenizdeki psikiyatri polikliniğini arayıp her isteyenin başvurup vuramayacağını öğrenin. Arkadaşınızı bir acil servise de götürebilirsiniz.

İntiharı düşünüyorsanız yardım isteyin. Derhal birileriyle konuşun. Eşinizle, arkadaşınızla, doktorunuzla, yardım kuruluşlarıyla, herhangi biriyle mutlaka konuşun.

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Depresyondaki bir aile üyesi ya da arkadaşınız için yapabileceğiniz en en önemli şey belki de onları dinlemektir.
  • İntihar düşünceleri olanların doktora, acil servise ya da yardım kuruluşlarına başvurup yardım alması gerekir.
  • Depresyon tedavi edilebilir - kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

  

Bu yazı 3280 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.