Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Depresyon Giriş
05.12.2008 15:53:03
Zaman zaman hepimiz kendimizi kötü hissederiz. Örneğin yaşadığımız bir ilişki sona erdiğinde çok sarsılabilir, ağlayabilir, ye-meden içmeden kesilebilir, öfkelenebilir, huzursuzlaşabilir, uyku sorunu yaşayabilir, hırçınlaşabilir ve gerginleşebiliriz.

Zaman zaman hepimiz kendimizi kötü hissederiz. Örneğin yaşadığımız bir ilişki sona erdiğinde çok sarsılabilir, ağlayabilir, yemeden içmeden kesilebilir, öfkelenebilir, huzursuzlaşabilir, uyku sorunu yaşayabilir, hırçınlaşabilir ve gerginleşebiliriz. Genellikle bu ruh hali birkaç gün içinde geçer ve normal yaşantımıza geri döneriz. Böyle durumlarda depresyona girdiğimizi, kendimizi berbat hissettiğimizi, her şeyden bıktığımızı ya da hüzünlendiğimizi söyleriz.

Ancak bu tür mutsuzluklar doktorların depresyon adını verdiği durumdan farklıdır. Doktorlar en az birkaç hafta devam eden ve hem bedenimizi hem de aklımızı etkileyen daha ağır durumları tanımlamak için bu terimi tercih ederler. Depresyon herhangi bir neden olmadan ortaya çı-kabilir ve kimi zaman yaşamsal tehlike bile doğurabilir. Tek başına hiçbir belirti, hepimizin yaşadığı mutsuzluklarla klinik depresyon adı da verilen bozukluğu birbirinden ayırmayı sağlayamaz. Birçok belirti bu iki durumda benzer olsa da, depresyondaki hastalarda genellikle daha yoğundur ve daha uzun sürer.

Yaşadığınız çöküntü hayatınızın tüm yönlerini etkiliyorsa, iki haftadır devam ediyorsa ya da sizi intiharı düşünme noktasına getirdiyse mutlaka yardım aramanız gerekir. Depresyonun tedavi edilebilen bir bozukluk olduğunu ve zamanla kendinizi daha iyi hissedeceğinizi aklınızda bulundurun.

Depresyonlu hastaların %90’ı aile doktorları tarafından tedavi edilir ve emin olun ki dokturunuz yaşadığınız bu sorunu bir güçsüzlük belirtisi olarak algılamayacaktır. Aile doktorları depresyonun tanısı ve tedavisi konusunda son derece deneyimlidir. Doktorunuz size depresyon için ilaç yazabileceği gibi hastaların birbirlerine/kendilerine yardımcı olmalarını sağlayan kuruluşlar konusunda bilgi verebilir ve danışmanlık, Psikoterapi ya da gevşeme teknikleri konusunda önerilerde bulunabilir. Stresinizi azaltmayı ya da yas veya diğer kayıpların üzüntüleriyle daha barışık yaşamanızı sağlayabilecek yöntemler konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Aile doktorları engin bir bilgi kaynağıdır.

Ancak doktorunuzla konuşamayacağınızı hissediyorsanız, bir arkadaşınızla konuşabilirsiniz. Tanıdığınız pek çok kişinin ya da onların tanıdıklarının daha önce depresyon sorunu yaşadığını öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz. Arkadaşlar size destek verip önerilerde bulunabilir; ama yalnızca birinin sizi dinlemesi bile yararlı olabilir.

DEPRESYON NE KADAR YAYGINDIR?

Abraham Lincoln, Kraliçe Victoria ve depresyonu “kara hüzün” olarak niteleyen Winston Churchill dahil pek çok ünlü kişi depresyon sorunu yaşamıştır. Pek çok yazar ve aktör de depresyon geçirmiştir. Hatta, Spike Milligan adındaki komedyen yaşadığı depresyon hakkında “Depresyon ve Başa Çıkma Yolları” adını taşıyan bir kitap bile yazmıştır. l Her beş erişkinden biri yaşamı boyunca depresyona girer.

  • Her yıl Birleşik Krallık’ta doktorlar 2 milyon hastaya depresyon tanısı koyarlar.
  • Birleşik Krallık’taki her aile doktoru ortalama günde bir depresyon hastası görür.
  • Depresyon tüm yaş gruplarını etkiler. Depresyon kadınlarda iki kat daha sık görülür.

Son 40 yılda, belki de yaşam tarzımızdaki değişikliklerden ötürü, depresyon sıklığında artış kaydedilmiştir. Pek çok kişi için dünya giderek stresli hale gelmekte ve stres de depresyona yol açabilmektedir. Boşanma sıklığının artması, suç işleme oranları-nın yükselmesi, çalışma saatlerinin uzaması ve işsizlik gibi etmenler depresyona yatkınlığı artırmaktadır.

Yaşadığımız ortam da depresyon riski açısından önem taşıyabilir. Bir çalışmada, kentsel alanlarda yaşayan kişilerdeki depresyon olasılığı, Atlantik Okyanusu’ndaki Hebrides adalarında (Skoçya) yaşayanlara göre iki kat daha yüksek bulunmuştur. Bu durumun gerçek nedenlerini saptamak güç olsa da, çevrenin depresyon riski açısından önemli olduğu tartışmasızdır.

Neyse ki, nedeni ne olursa olsun depreyson etkili biçimde tedavi edilebilen bir bozukluktur. Depresyon geçiren kişilerin çoğu tedaviyle iyileşir. 

ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Uzun süren ve yaşamın tüm yönlerini etkileyen çöküntüler depresyon olarak tanımlanır.
  • Depresyon yaygın bir bozukluktur.
  • Depresyon etkili biçimde tedavi edilebilir.

  

Bu yazı 3432 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.