Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Beslenme Bozuklukları Giriş
18.12.2007 11:44:20
Beslenme bozuklukları” sözünü duyunca aklınıza birbiriyle çelişen pek çok düşünce gelebilir. Rejim yaparken açlıktan...

Beslenme bozuklukları” sözünü duyunca aklınıza birbiriyle çelişen pek çok düşünce gelebilir. Rejim yaparken açlıktan ölen bir gençle ilgili okuduğunuz gazete haberini hatırlayabilirsiniz. Yürüyen bir iskelet gibi görünen insanların fotoğrafları gözünüzün önüne gelebilir. Bu haberlere bakarak beslenme bozukluğu, çocukları ve gençleri hayatlarının ilkbaharında yere seren esrarlı bir durum olarak değerlendirilebilir. Diğer taraftan beslenme bozukluklarından bahsedilmesi, ünlü kişilerin bulimia (doymama hastalığı) veya anoreksiya nevrozaya (iştahsızlık) yakalandığını itiraf ettiğine dair hikâyelerin ortaya çıkmasına neden olur. Basın, bu durumu rejimlerin abartılması veya kafasını görüntüsüne takan zengin ve ünlülerin aptalca bir hevesi olarak yansıtır. Ne düşüneceğinizi bilemezsiniz.

Aslında bu örneklerin hiçbiri beslenme bozuklukları hakkındaki gerçeği yansıtmamaktadır. Ülkemizde bu bozukluklardan muzdarip olan on binlerce insan vardır. Çoğu da ne ünlüdür ne de gösterişli. Az sayıda hastanın durumu ölümle sonuçlanır ama çoğu kendini bu hastalığın pençesine düşmüş ve köşeye sıkışmış gibi hisseder. Beslenme bozuklukları gerçek birer hastalıktır. İnsanların gerçekten acı çekmesine ve mutsuz olmasına neden olur. Bu yüzden beslenme bozukluklarının ciddiye alınması gerekir.
 
Beslenme bozukluğu hemen herkesin kendisinin veya bir yakınının başına gelebilir. Birisinin beslenme bozukluğuna yakalandığından şüpheleniyorsanız ne yapmalısınız ve nasıl yardımcı olabilirsiniz? Kızınız rejim yapmaya başlarsa üzüntüden deliye dönmeniz gerekir mi? Bir arkadaşınız kendini şişman ve itici bulduğunu söylerse aptallık ettiğini mi söylemelisiniz? Gereksiz yere telaşa kapılarak işleri daha da karıştırır mısınız? Ya kendinizi kilonuzu dert eder bulursanız? Aklınız yediklerinize takılıysa?
 
Bu kitap, beslenme bozukluklarını tanımlamayı ve açıklamayı amaçlamaktadır. Bu bozuklukların nedenleri ve etkileri hakkında bilgi verilmektedir. Yukarıdakiler gibi sorular karşınıza çıkarsa daha bilinçli ve duyarlı bir yaklaşım benimsemenize yardımcı olacağını umuyoruz. Beslenme bozukluklarının ciddiye alınması gerektiğini belirttik ancak bu paniklemenizi gerektirmez. Beslenme bozuklukları için oldukça etkin tedavi yöntemleri vardır. Doktorlardan, özel kliniklerden, beslenme bozuklukları yla ilgili kuruluşlardan ve kendi kendine yardım gruplarına başvurabilirsiniz. Beslenme bozukluğu yaşayanların çoğu, rahatsızlıklarıyla aylar, hatta yıllar boyunca mücadele etse de sonunda tedavi olsun, olmasın tamamen iyileşir.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Çoğu insan beslenme bozukluklarından muzdariptir.
  • Beslenme bozuklukları nadiren ölümle sonuçlanan hastalıklardır.
  • Beslenme bozuklukları hastaya acı ve üzüntü verir.
  • Beslenme bozukluğu olan pek çok insan iyileşir.

  

Bu yazı 3317 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.