Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Genel bakış
18.12.2007 11:49:11
Beslenme bozukluğu yaşamak, hayat boyu hapis cezasına çarptırılmak anlamına gelmemelidir. Bazı hastalar için

Beslenme bozukluğu yaşamak, hayat boyu hapis cezasına çarptırılmak anlamına gelmemelidir. Bazı hastalar için sadece bir iki ay, hatta bir iki hafta sürer. Ardından hastalar kalıcı veya zararlı bir etki görmeden hayatlarına devam ederler. Bu kişiler yardım istemez veya beslenme bozuklukları olarak tıbbi kayıtlara geçmezler. Ancak böyle hastalar da vardır. Onların neden bu kadar şanslı olduğu tam olarak belli değildir.

“Beslenme bozukluğu hayat boyu hapis anlamına gelmemelidir.”

Çok az sayıda kişiler için beslenme bozukluklarının ölümcül sonuçları olabilir. Yapılan çalışmalarda anoreksiya nevroza hastalarının yüzde 10, hatta 20’sinin bu hastalıktan dolayı hayatlarını kaybettikleri sonucuna varılmıştır. Bu rakamlar uzun zaman önce görülen çok ileri durumdaki bazı vakalar üzerinde yapılan çalışmalardan alınmıştır. Beslenme bozukluklarından kaynaklanan ölümler hakkında oldukça abartılı bir fikir verir.

Ancak anoreksiya nevrozadan ve bulimia nevrozanın fiziksel etkilerinden veya intihar ederek ölen insanlar yine de vardır. Sorunun ölçülerini tam olarak bilmek imkansızdır. 100 kişiden belki biri bu bozukluklardan dolayı hayatını kaybetmektedir. Bu bozuklulardan birini yaşamak, genç kadınların vaktinden ölme riskini artırmaktadır.

Bu iki ucun arasında hastaların çoğu için beslenme bozuklukları nahoş ve hayatlarını istedikleri gibi yaşamalarına engel olan bir etmendir. Aylarca veya daha sık olarak yıllarca sürebilir. Anoreksiya nevrozadan muzdarip insanların bir kısmı, belki de onda biri yıllarca süren, kronik hale gelen ve belki de hiçbir zaman atlatamayacakları şekilde hasta olurlar. Kesin kanıt olmamasına rağmen bu durum, muhtemelen bulimia nevroza için de geçerlidir.

Bu durumdaki insanların bazıları hayatlarını mümkün olduğunca normal bir şekilde yaşarlar. Hastalıkları hayatlarını kısıtlayabilir, hatta yönetebilir ama bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Bazılarıysa o kadar etkilenirler ki, hastalıkları hayatlarının her saniyesinde hissedilir. Yine de insanlar yıllarca uğraşmak zorunda kalsa bile ilerleme gösterebilir ve hatta tamamen iyileşebilirler. Her zaman daha iyiye gitme şansı vardır.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Beslenme bozukluğundan muzdarip olanların çoğu tamamen iyileşir.
  • Bazıları dışarıdan yardım veya tedavi almadan kendi başlarına iyileşirler.
  • Beslenme bozukluklarının ölümcül sonuçları olabilir.
  • Çoğu hasta aylar ve hatta yıllar boyunca beslenme bozukluğu yaşayabilir.

  

Bu yazı 3224 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.