Arama  |  Anket Sonuçları  |  Site Haritası  |

13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
Kim yardımcı olabilir?
18.12.2007 11:24:02
Demanslı bir hastanın bakımıyla ilgileniyorsanız, pratik konularda epeyce yardıma gereksiniminiz olacak demektir...
 
Demanslı bir hastanın bakımıyla ilgileniyorsanız, pratik konularda epeyce yardıma gereksiniminiz olacak demektir. Hastanın günlük yaşamla baş edebilmesi giderek zorlaşacak ve hastanın gereksinim duyduğu desteğin tamamını yardım almadan tek başınıza verebilmeniz olanaksız hale gelecektir. Ne yazık ki kimi zaman farklı yardım olanakları hakkında bilgiye ulaşabilmek zordur. Yardım arayışınızda ısrarlı olmanız gerekebilir. Doktorunuz iyi bir bilgi kaynağı olabilirse de, diğer bakıcılarla da konuşmalısınız. Bu bölümde aileden ya da dış kaynaklardan (örn. bir sağlık hizmetleri sunucusu, yerel sosyal hizmet kurumları ve gönüllü kuruluşlar) alınabilecek yardım türleri üzerinde durulacaktır.
 
AİLELER VE ARKADAŞLAR
Aileler çok önemli bir pratik yardım ve destek kaynağıdır. Kimi zaman bakım sorumluluğunu paylaşmak mümkündür. Örneğin erkek ve kız kardeş sırayla babaya bakabilir ya da ailenin bir üyesi, bakıcının mola verebilmesi için düzenli aralarla bakım sorumluluğunu üstlenebilir.

Çeşitli nedenlerle bakım yükünü ailenin diğer üyeleriyle paylaşmak mümkün olmadığında, arkadaşlar pratik yardımda bulunmaktan ve sorunlarınızı paylaşmaktan mutluluk duyabilir. Bakıcı dışarıya çıktığında, hastayla birlikte oturabilirler.
 
DOKTORUNUZ
Doktorunuz başka pek çok pratik destek kaynağıyla bağlantı kurmanıza aracılık edebilir. İngiltere’de sağlık ziyaretçileri, bölge hemşireleri ve toplumsal psikiyatri hemşireleri genellikle doktorun birinci basamak sağlık ekibinin üyeleridir. Bu hemşireler evde bunamış bir kişinin bakımı sırasında yaşanan pratik güçlükleri bilir. Sağlık durumuyla ilgili herhangi bir değişikliğin doktora bildirilmesi gerekip gerekmediği konusunda öneride bulunabilir ve banyo yapma, yeme sorunları, sorunlu davranışlar, inkontinans (idrar ya da dışkı kaçırma) ve ilaç verme gibi bakıma ilişkin bazı sorunları aşmanın en iyi yollarını size öğretebilirler.

Güçten düşmüş ve yatağa bağlı ya da banyo yapma, giyinme ve yatağa yatma konularında büyük yardıma gerek duyan hastalar konusunda bölge hemşiresinden de yardım alınabilir. Türkiye’de de bu tür hastalarla ilgilenme deneyimi olan özel hemşireler ya da bakım evlerinden yararlanmak ve bilgi almak mümkündür.
 
MESLEK TERAPİSTİ
İngiltere’de doktorlar bir meslek terapistinin hastayı evde ziyaret etmesi için gerekli düzenlemeleri yapabilir, evde yardımcı olabilecek bazı düzenlemeler yapılması konusunda fikir verebilir; örneğin, tutamaklar, tuvalet oturağının yükseltilmesi, banyo sandalyeleri, özel olarak tasarlanmış çatal bıçak takımı ve beslenme gereçleri ile giyinmeyi kolaylaştıracak ev gereçleri. Bir duş ya da tekerlekli sandalye rampası yaptırmak gibi önemli düzenlemeler için nereden ve nasıl mali yardım alınabileceği konusunda da bilgi verebilir. 


Ev gereçleri yardımcı olabilir.

EVDE YARDIM
İngiltere’de yerel sosyal hizmet daireleri, her hafta birkaç saatlik bir süre için evde yardım ziyareti düzenleyebilir. Ev işlerinde, temizlikte, çamaşırda ve alışverişte pratik yardım sunabilir ve hastanın kişisel bakımına da yardım edebilir.

Pek çok bölgede gezici yemek servisleri vardır. Bu hizmet çerçevesinde, haftanın bazı günlerinde evlere yemek servisi yapılır. Hâlâ tek başına yaşayabilen hastalar için bu yararlı bir hizmettir. 
Türkiye’de yerel sosyal hizmetler bunamış kişiler topluluğuna bakım ayarlamakla sorumludur. Sosyal hizmetler nelere ihtiyaç olduğunun ölçülmesi için yardımcı olmalı ve ihtiyaç duyacağınız hizmetler konusunda sizinle ve bunamış kişiyle görüşmelidir. Evde alabileceğiniz yardımlar arasında şunlar olabilir:
   •   Alışveriş, temizlik, çamaşır yıkama gibi konularda alabileceğiniz ev içi yardım,
   •   Kişisel bakımla ilgili evde alabileceğiniz yardım,
   •   Yemek servisi; kişiye getirilecek sıcak yemek,
   •   Geçici bakım servisi; dışarı çıktığınızda eve gelip kişiye bakabilecek birisinin sağlanması.
 
MALİ YARDIM
Bunamış bir hastanın bakım maliyeti yüksek olabileceğinden, yararlanabileceğiniz tüm mali yardımlardan yararlanmanız önemlidir. İngiltere’de hastaya ve bakıcısına bağlanabilecek bazı aylık türleri ve yardımlar vardır. Bunamış hastalar vergi indiriminden de yararlanabilir. Bu açıdan uygun bir aday olup olmadığınız konusunda önerilerde bulunabilecek ve bu olanaklardan nasıl yararlanabileceğinizi söyleyecek kurumlar vardır. Alzheimer Hastalığı Derneği gibi bazı yardım kuruluşları da, başka kaynaklardan yardım alınamayan durumlarda bakıcılara yalnızca bir kereliğine olmak üzere özel bağışlarda bulunabilir.

KISA SÜRELİ RAHATLAMA
Bunamış bir hastanın bakımında yardım almanın çok önemli yollarından biri de, her gün belirli saatlerde hastanın ev dışında bakım olanağından yararlanmasını sağlamaktır. Böylelikle asıl bakıcı kısa bir süre rahatlar ve istiyorsa yarım gün işte de çalışabilir. Bölgedeki sosyal hizmetler dairesi, bu konudaki olanakların neler olduğu konusunda bilgi verebilir. Yerel devlet kurumlarının ve gönüllü kuruluşların sorumluluğunda çalışan günlük bakım merkezleri de çeşitli sosyal etkinlikler sağlayabilir, öğle yemeği verebilir ve hastanın eve götürülmesini üstlenebilir. Bazı günlük bakım merkezleri özel olarak bunamış hastaların bakımında uzmanlaşmıştır. Sağlık hizmetleri tarafından yürütülen ve yataklı hizmet vermeyen psikogeriatri hastaneleri de tıbbi değerlendirme, sosyal etkinlik ve uğraşı terapisi gibi olanaklar sunar; ancak bu tür olanaklar kısıtlıdır ve genellikle kısa sürelidir.

Günlük bakım merkezleri en yaygın rahatlatıcı bakım olanaklarını sunsalar da, eve bir bakıcı gelmesi için de düzenleme yapılabilir. Bazı gönüllü kuruluşlar evde birkaç saat için hastaya bakacak kişiler bulabilmektedir. Bir diğer seçenek de bölgedeki bakıcı destek grubu tarafından düzenleme yapılmasıdır; böylelikle sırayla herkes bakım görevini üstlenir ve bir süre için bakıma mola verme olanağına kavuşur. Özel kuruluşlar daha uzun süreli bakıcı ya da hemşirelik hizmeti verebilseler de, bu hizmetler pahalıdır.

Tatile çıkmak ya da bakım yükünden bir süre daha uzaklaşmak istiyorsanız, hastane ya da yataklı bakım kuruluşunda hastanın daha uzun süre kalması sağlanabilir. Bazı hastanelerde özellikle bu tür bakım için saklanan yataklar vardır. Bu olanak, bakıcının bakıma ara vermek istediği durumlarda kullanılır. Sosyal hizmet birimleri de güçten düşmüş yaşlı kişiler için yataklı bakım kurumları çalıştırır; bunlar kısa dönemler için bakıcıya mola verme şansı tanır.

Bir diğer olasılık da pek çok özel hemşirelik ve bakımevi kuruluşundan birini kullanmanızdır. Doktorunuz ya da bölgenizdeki sosyal hizmet bürosu, olanaklar konusunda size bilgi verebilir.
 
ÖNEMLİ NOKTALAR
  • Aile, arkadaşlar, doktorunuz, bölgedeki bakıcı grupları size pratik ve duygusal destek sağlayabilir.
  • Yardım olanağı sağlayan kuruluşlar arasında Alzheimer Hastalığı Derneği ve sosyal hizmet kuruluşları bulunmaktadır.

  

Bu yazı 4003 kere okundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Çıktı Al Yukarı
Ne tür rahatsızlıklarınız var?
Bu anketin sonuçları anket tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.

ana sayfam yap | sık kullanılanlara ekle | iletişim | kullanım şartları | site haritası
Bu sitede yer alan bilgi, belge ve resimler yazılı, görsel veya daha başka bir yöntemle çoğaltılamaz, tamamen ya da alıntı yapılarak kullanılamaz.